ye-logo.v1.2

Прокуратура, депутати і запитання без відповіді (ВІДЕО)

Євромайдан 2902

Прокуратура Хмельницької області скасувала рішення обласної ради «Про суспільно-політичну ситуацію в країні» від 24 січня 2014 року, яке на момент оскарження ще не було підписано. Чим керувалися, прокурор пояснити не зміг.

Звернення депутатів різних рівнів до Президента, парламенту та уряду – скасовані. За словами прокурора Хмельниччини Сергія Соляра загалом по Україні було оскаржено 780 таких рішень, з них 448 задоволені. В області було прийнято 42 подібних рішення, 28 із них оскаржено і станом на 14 лютого, 21 одна скарга задоволена судом.
Про це прокурор повідомив депутата під час засідання сесії обласної ради і пояснив, що «така практика сьогодні склалася по всій Україні».
Та депутатів суха статистика не задовольнила.
«В той день (понеділок 27.01.14 – авт.) Микола Васильович (Дерикот, голова облради – авт.) був на лікарняному, а Василь Петрович (Осадчий, заступник голови облради – авт.) ще рішення не підписав, бо я з ним спілкувався. В той же момент прес-служба повідомляє, що прокуратура оскаржує рішення. Як так сталося, що ви оскаржили рішення, яке ще не було підписане? Яким документом ви користувалося, коли подавали до суду?» – запитав голова фракції ВО «Батьківщина» Іван Гладуняк. До юристів обласної ради в Івана Васильовича було інше запитання: яка була їхня позиція на суді, якщо вони були присутні? Та чи подаватимуть апеляцію?
Прокурор повідомив лише, що рішення підписав заступник голови облради Василь Осадчий, а коли депутати почали вигукувати «Коли?» йому на допомогу прийшов і сам голова облради Микола Дерикот: «Шановні депутати, було запитання і вам відповідають. Якщо треба, то є Осадчий, який надасть відповідь». Але Василь Петрович відповідати не поспішав.
Щодо позиції обласної ради, прокурор Соляр повідомив, що станом на 14 лютого рішення не оскаржено. Однак більшість депутатів так і не зрозуміли, що ж такого вони порушили при прийнятті звернення.
Голова регламентної комісії обласної ради Анатолій Панасевич, у коментарі газеті «Є» повідомив, що «обласна рада має право звертатися в межах своїх повноважень», а за поясненнями порадив звертатися з письмовим запитом. У прокуратурі теж жодного документу із чітким формулюванням, що ж саме порушили депутати, не дали, посилаючись на те, що це «інформація для службового користування», а усно лише перерахували статті законів, на які посилалися у позові.
Вже після сесії, в кулуарах, депутати припускають, що єдиною причиною оскарження цього рішення могло стати те, що воно було оформлено не як «Звернення», а як «Рішення».

Офіційно:
Рішення сесії «Про суспільно-політичну ситуацію в країні» на офіційному сайті Хмельницької обласної ради опубліковано 29 січня. Тоді в обласній раді переконували, що сайт ніби піддався DOS-атаці і не працює, а відповідальний працівник пішов на лікарняний.


Інформація про визнання протиправним та скасування рішення позачергової, дев’ятнадцятої сесії Хмельницької обласної ради від 24 січня опубліковано на сайті прокуратури 27 січня.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую