ye-logo.v1.2

Референдум під дулом автомата

Євромайдан 2265

У Києві побоюються, що після референдуму в Криму Росія введе війська і в інші регіони України

Оригінал російською мовою можна прочитати тут

16 березня в Криму пройде референдум, незважаючи на визнання його нелегітимним Конституційним судом України і Венеціанською комісією.

У бюлетенях для голосування кримчанам пропонують відповісти на одне з двох питань : 1. Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта РФ? 2. Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України? На півострові проживає майже 2,5 млн осіб. З них 1,8 млн мають право голосу. Деякі жителі автономної республіки вже радіють в очікуванні моменту возз'єднання з Росією, а багатьох охопила паніка. Черги вишиковуються в магазинах, аптеках і банкоматах. Українські банки припинили видачу грошей, в Криму перебої з поставками продовольства і медикаментів.
Самопроголошений кримський прем'єр Сергій Аксьонов запевняє, що Києву не вдасться зірвати референдум, відключивши півострів від електрики. З Росії, за словами Аксьонова, привезли 9 газотурбінних електростанцій загальною потужністю 200 МВт. Вони були в резерві на Олімпійських іграх в Сочі. Газ будуть брати прямо на місці - із запасів в сховище і поточного видобутку "Чорноморнафтогазу".
Про бойкот референдуму оголосили кримські татари, незважаючи на те що захистити їх права пообіцяв особисто президент РФ Володимир Путін. Кремль демонструє, що саме від позиції Mеджліса і кримських татар, які можуть перейти у відкрите протистояння, в цілому залежить устрій Криму. У цьому, як заявив екс-глава Меджлісу Мустафа Джемілєв, який півгодини говорив 12 березня за телефоном з Володимиром Путіним, і полягав головний його сигнал. На це кримські татари відповіли, що референдум незаконний, а територіальна цілісність України повинна бути непорушною.
Не тільки на східному, а й на північній ділянці кордону з Україною Росія зосередила велику кількість бронетехніки і військ. Українська армія, яка значно поступається за чисельністю російській, почала масштабні навчання. Каже конфліктолог Григорій Перепелиця:
 - Російські війська мають значну перевагу. У повітрі, в наземних угрупованнях близько 30 тисяч чоловік. Зараз розгорнуто по периметру кордонів 220 тисяч. Усі сухопутні війська України складають 40 тисяч осіб. Звичайно, збройні сили України не здатні захищати країну по всьому периметру. Найбільш ймовірний і бажаний варіант оборони - це створення рубежів оборони на окремих напрямках. Не можна допустити наступу російських військ з Криму на континентальну частину, що є у військових планах - окупувати половину України в східній і південно-східній частині, відрізати Україну від двох морів і вийти на Придністров'я, щоб приєднати вже більшу частину України, включаючи Придністров'я, до Росії.
У минулий четвер Верховна Рада прийняла закон про створення на базі внутрішніх військ Національної гвардії України. Її чисельність має скласти не менше 60 тисяч чоловік. І хоча навряд чи Київ може розраховувати на військову допомогу США та інших країн Заходу, їх заходи економічного тиску на Росію можуть зупинити агресивні плани Путіна, зазначає політолог Володимир Фесенко.
 - Ніхто не хоче Третьої світової війни, можливо, за винятком Володимира Путіна. Сполучені Штати готові надати і морально-політичну підтримку Україні. Факт зустрічі Арсенія Яценюка з Обамою показує, що Америка в цьому конфлікті підтримує Україну. Буде надано допомогу у стримуванні Росії від ескалації агресії. В Україні зараз найбільше побоюються прямої військової агресії вже на території континентальної України. Чим більше він тисне на Україну, чим більше він принижує Україну, тим більше він її відштовхує у бік Заходу.
Напередодні референдуму з питання про статус півострова Росія намагається дестабілізувати ситуацію в східних областях України. У ніч на четвер в зіткненнях прихильників і противників української влади в Донецьку був убитий член партії "Свобода". А в п'ятницю в результаті заворушень в Харкові загинули два активісти товариства "Просвіта". У суботу близько півтори тисячі осіб, у тому числі і так звані "політичні активісти" з Росії мітингували в Донецьку на підтримку кримського референдуму.
- Уламки старої влади, злочинної за суттю своєю Партії регіонів, яка привела криміналітет у владу і привела до узурпації влади Януковичем, ці уламки сьогодні разом з російськими "тітушкамі" підпалюють схід і південь нашої країни, - заявив депутат парламентської партії "Батьківщина" Андрій Сенченко.
У суботу Верховна рада проголосувала за розпуск кримського парламенту. Підставою для цього стали висновки Конституційного суду України, який визнав такими, що не відповідають основному закону, низку останніх рішень депутатів автономії. У відповідь на це в Сімферополі заявили, що не визнають легітимними органи української влади.
На початку тижня в Криму остаточно відключили українські телеканали. За вказівкою своїх лідерів так звані представники "самооборони" Криму відкрили полювання на українських та іноземних журналістів. Розповідає керівник Інституту масових інформацій Оксана Романюк:
- Кожен день з Криму приходять тривожні новини про напади на журналістів – як місцевих українських, так і іноземних, у тому числі і на російських. Тобто не має значення для них, з якої країни журналіст, просто має значення, що це журналіст, і у нього є камера. Побитих журналістів вже як мінімум 20, серед них і російські колеги. Дуже багато побито журналістів, причому брутально. Б'ють жорстоко, журналісти потрапляють до лікарень після цих побиттів. Причому нападають і на жінок, ціляться в камери.
У відповідь на блокування в Криму українських військових частин, побиття та викрадення журналістів та громадських активістів у Києві реагували відкриттям кримінальних справ.
- Це свавілля з боку російських військових а також самопроголошених влади Криму. У Києві відкрито відповідні кримінальні справи для того, щоб провести розслідування. Ми впевнені, що всі винні будуть так чи інакше покарані. Безумовно, проводити будь-які розслідування та адекватні дії на окупованій території досить складно і досить складно забезпечити успішність таких розслідувань. У цій ситуації ми, безумовно, закликаємо міжнародну громадськість звернути увагу на всі порушення прав людини в Криму. Безумовно, ми закликаємо російську сторону, військові якої сьогодні контролюють півострів Крим, забезпечити безпеку і життя людей на території півострова, - підкреслила заступник секретаря Ради безпеки і оборони України Вікторія Сюмар.
Колишній радник російського президента Андрій Ілларіонов припускає, що після референдуму Володимир Путін перетворить Крим на найбільшу військову базу в Чорноморському регіоні. Такої кількості військ, техніки і авіації, яке Росія вже перекинула на півострів, не було навіть за радянських часів. Російські військові не тільки блокують в'їзди до Криму, контролюють українські військові об'єкти півострова, але навіть відновили розформовані більше двадцяти років тому деякі військові частини ППО.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую