ye-logo.v1.2

У Шепетівці з'явився стовп ганьби

Євромайдан 5563
shepetivka.com.ua
Фото: shepetivka.com.ua

На ньому — фото Путіна і уродженки міста Валентини Матвієнко

Колишній постамент пам'ятника Леніну після його знесення перетворився на стовп ганьби. На ньому з'явилися велика фотографія уродженки Шепетівки Валентини Матвієнко, яка очолює Раду Федерації і дозволила Президенту РФ Володимиру Путіну ввести війська в Крим, і напис “Вона зрадила свій український народ! Ганьба окупантам!”.
Спершу на постаменті встановили “золотий” унітаз, наповнений червоною фарбою, який мав символізувати шалену корупцію та кровожерливість Януковича, але в ту ж ніч хтось його розбив.

До теми

Як пише Інтернет-видання «Обозреватель»,  у тому, що «ручна» Рада Федерації РФ дасть дозвіл Путіну на введення за фактом давно введених військ, в Україні не сумнівався ніхто. Справжнім потрясінням для українців стало те, що озвучила рішення, яке фактично розв'язало війну між Україною і Росією, спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко, українка за походженням.

Валентина Матвієнко (у дівоцтві – Тютіна) народилася в Хмельницькій області, в невеликому містечку Шепетівка. «Обозреватель» вирішив дізнатися, як сприйняли зраду землячки жителі Шепетівки.

Вчинок Валі Тютіної, яка стрімко злетіла кар'єрними сходами в часи СРСР, встигла побувати в мерському кріслі в Ленінграді, а тепер – спікера Ради Федерації, її земляків шокував. Як розповіли у приймальні Шепетівського міськради, народ попросту розлючений зрадою уродженки міста. «Звичайно, негативне ставлення! Як вона могла? Це ж і її батьківщина», – обурено відповіла на запитання співробітниця міськради, куди журналісти зателефонували, щоб розпитати про одіозну Матвієнко.

Сама співробітниця, яка відповіла на дзвінок, про Матвієнко практично нічого не знає, крім того, що та народилася в Шепетівці. Тому запропонувала звернутися до більш досвідчених колег.

«Ой, про що ви говорите? Ну, яке може бути ставлення до зрадників? Люди обурені. У нас в неділю було народне Віче. Коли присутнім розповіли, що вона зробила, всі почали кричати (вже вибачте за слово, скажу як було): «Сука! Сука!» – розповіла Ольга Богданівна, спеціаліст загального відділу Шепетівського міської ради.

За словами Ольги Богданівни, Матвієнко – дочка військовослужбовця. Народилася, коли її батько служив на території міста. Але в Шепетівці вона провела небагато часу – коли батька перевели в інше місце, тоді ще школярка Валентина Тютіна поїхала з Шепетівки разом з сім’єю.

«Я живу на тій же вулиці, де колись жила родина Тютіних. Про саму Валентині нічого не можу сказати. Вони виїхали з міста років 30 тому, переїхали в Черкаси. Родичів у неї тут не залишилося вже», – розповідає шепетівець Михайло Верхогляд.
Про колишню землячку шепетівці згадали років 30 тому, коли вона стала градоначальником в Ленінграді. Тоді багато радянських газет написали про жінку, яка домоглася успіхів у структурі влади. Написала про уродженку Шепетівки і місцева газета. Вона до цих пір зберігається в підшивках в міській бібліотеці Шепетівки. Завідуюча бібліотекою Любов Іванівна зізнається: раніше пишалася знаменитою землячкою і навіть стежила за її успіхами.

«Знаєте, я про неї раніше була дуже хорошої думки. Спостерігала, як розвивається її кар'єра. Знаєте, як буває – мимоволі стежиш, радієш, що наша, українка, змогла досягти таких висот. Тому мене надзвичайно здивував її вчинок. Я б так ніколи не вчинила. Не можна ж забувати своє коріння. Як вона могла дозволити втягнути нас у війну? Вона ж могла утриматися. Могла сказати, що не можна починати війну. А вона ні словом не заперечила», – з гіркотою каже Любов Іванівна.

«Ви хочете почути від мене щось хороше про неї? Вибачте, думаю, в нашому місті не знайдеться людини, яка б сказала про неї добре. З ким не спілкуюся – всі її засуджують», – додала жінка.

До слова, у Шепетівці ще недавно Матвієнко поважали і пишалися нею практично всі. Її навіть визнали почесним громадянином міста – коротка біографічна довідка про неї до цих пір знаходиться в списку людей, які прославили Шепетівку.

І дійсно, Тютіна-Матвієнко це невелике містечко на Хмельниччині таки «прославила». На тому ж Віче, на яке в минуле неділю зібралися жителі міста, люди не просто висловили своє обурення і ставлення до уродженки свого міста. Словами вирішили не обмежуватися – прийняли резолюцію. Шепетівці вирішили неподалік від міськради встановити стовп ганьби.
«Вирішили поставити стовп ганьби в Шепетівці. На ньому прикріпити портрет Матвієнко. Щоб люди бачили ту, яка зрадила свій народ, і знали її в обличчя», – розповідає один з найбільш активних учасників Віче.

Шепетівці, втім, портретом Матвієнко вирішили не обмежуватися. На цьому ж стовпі красуватиметься портрет ще одного зрадника – колишнього контр-адмірала Березовського.

Крім того, жителі Шепетівки склали і вже направили в СБУ резолюцію Віче, в якій просять заборонити Матвієнко в'їзд в Україну. Приїхати в рідне місто вона, якщо з’явиться у неї таке бажання, вже не зможе: шепетівці вирішили, що відтепер колишня землячка у них у місті – персона нон грата.

За словами Михайла Верхогляда, таким же чином відреагували на зраду Матвієнко і Черкаси: «Навіть якщо у неї ніколи не виникне бажання приїхати в Україну або рідне місто, а, швидше за все, так і буде, оскільки, судячи з усього, їй Україна до одного місця, – то це буде чинником психологічного тиску. Якщо ЗМІ напишуть про це, не думаю, що ця людина зможе спати спокійно ночами. Та й для інших буде привід замислитися».

За матеріалами видання «Обозреватель»
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую