ye-logo.v1.2

У Хмельницькому може з'явитися пам'ятник... сумці

3112
http://podilska.info/
Фото: http://podilska.info/

Проект уже розроблено, узгоджено місце розташування майбутнього постаменту, залишилося лише знайти гроші на його реалізацію.

Хмельницька «толкучка», відома далеко за межами не лише області, але й України, у свій час дала серйозний поштовх місту. Саме тому в хмельничан Олексія Балаботкіна та Олександра Алєксєєва виникла думка встановити в Хмельницькому такий собі «пам’ятник сумці». Проект у хлопців уже є, діло стоїть за малим – знайти гроші для втілення його в життя. Визначилися креативні ініціатори і з майстром, який втілюватиме в життя їхню задумку: скульптуру створюватиме не маститий художник, а молодий місцевий скульптор Роман Албул (зять відомого хмельницького художника та скульптора Миколи Мазура). Хлопці розповідають, що спочатку “бачили” цю скульптуру у вигляді славнозвісної базарної сумки у клітинку, але Роман побачив цей образ трохи інакше – величезна валіза з каменю, на якій клейма-печатки багатьох країн, з яких, в основному, і везуть товар на наш хмельницький базар підприємці. Зверху – пташка-душа, яка ніби несе цю сумку через моря-океани.
Як пише “Подільська Інтернет-газета”, проект уже “протягнули” через архітектурну раду, і навіть попередньо узгодили місце, де можна було б встановити пам’ятник сумці. Тож наразі Олексій та Олександр чекають на спонсорів.

До речі, це буде не перший в Україні пам'ятник сумці. В м. Суми в 2008 році була увічнена козацька сумка. Монумент виконаний у вигляді колодязя і сумки з грошима, яку витягли з нього. Як свідчить одна з древніх легенд, 400 років тому в цій місцевості знайшли кілька козацьких сумок із золотими монетами, звідси і виникла назва населеного пункту — Суми. Щоб залучити успіх і достаток, водою з цього колодязя слід збризнути обличчя, гаманці та сумочки.
Пам'ятник рюкзаку є у Львові. Відкритий він по вулиці Університетській в 2012 році. Автори цієї ідеї вважають рюкзак символом згуртування людей будь-яких національностей. До того ж, на їхню думку, він може стати поштовхом до нових відкриттів і подорожей. В Одесі в 1999 році встановили пам'ятник чемодану Остапа Бендера. Розташований він у самому центрі Одеси, на вулиці Дерибасівській. На величезній валізі розміщені речі Бендера — його знаменитий шарф, піджак і кепка. Пам'ятник портфелю Михайла Жванецького є в Ялті на набережній. Виконаний пам'ятник із бронзи. Відкриття пройшло в 2004 році, змонтована композиція на кам'яному постаменті близько кіноконцертного залу “Ювілейний”. А ось у Слов'янську стоїть пам'ятник кравчучці. Встановили його в 2006 році біля Центрального ринку. Присвячений монумент “чєлнокам” - підприємцям 90-х років. Композиція виконана у вигляді чоловіки, який крокує з великою сумкою, завантаженою товаром. Виконано монумент з бронзи, напис на ньому свідчить: “Першим підприємцям”.
 

Коментарі:

Lili9l 25.09.2014 16:24

12

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую