ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Куди поїхати на травневий пікнік: ТОП-5 мальовничої природи

Туризм 6711
Захід сонця на Дністрі неподалік від Бакотського скельного монастиря
Захід сонця на Дністрі неподалік від Бакотського скельного монастиря. Фото: автора

В Україні є чимало куточків, які потішать мандрівників красивою природою.

Бурхливі водоспади, звивисті річки, романтичні гори, блакитні озера, могутні прадавні ліси і широкі просторі луки… В Україні є чимало неймовірно гарних місць, де розумієш, що природа – дивовижна, що вона – найкращий художник чи скульптор.
Пропоную ТОП-5 мальовничих місць, куди можна відправитися на пікнік чи навіть на кількаденну подорож з наметом. Звісно, цей рейтинг можна безкінечно продовжувати чи змінювати – в Україні дуже багато неймовірних місць. Це лише декілька із них, які варті уваги кожного мандрівника.

Підкамінь

Підкамінь – селище міського типу у Бродському районі, що на Львівщині. Його головна краса і дивина – гігантський камінь (до речі, його так і називають – Камінь), який стоїть на пагорбі посеред поля. Населений пункт тому так і називається, що розкинувся він під цим велетнем.
Яким чином ця кам‘яна брила опинилася тут, нікому не відомо. Але вона здавна приваблювала людей. В язичницькі часи Камінь був ідолом, біля якого робили жертвоприношення, у пізніші часи на ньому збудували дерев‘яну церкву оборонного типу.


В ясну погоду із Підкаменя видно Почаївський монастир.

Зараз Камінь не має того сакрального значення, як колись, але так само приваблює людей. Численні туристи їдуть подивитися на велетня.
Поряд із Каменем можна побачити кам‘яні хрести – це могили стародавніх часі.


Навколишні простори.

Неподалік, також на узвишші, розташувався монастир Походження Дерева Хреста Господнього, збудований у XVII–XVIII століттях. У давні часи монастир належав римо-католикам, тепер це греко-католицька обитель. У ньому живе не надто багато монахів, але вони дуже привітні до мандрівників, готові показати монастир та навіть провести екскурсію.


Свидовець

Карпати – це неймовірно мальовнича місцевість. А Свидовецький хребет із високогірними озерами – одне із найгарніших місць у Карпатах.


Біля озера можна зупинитися з наметом або влаштувати пікнік.

Піднятися на хребет можна від гірськолижного курорту Драгобрат. Тут можна здійснити кількаденний піший похід, а можна зупинитися у Драгобраті (тим паче, що влітку ціни на житло падають), звідки робити одноденні вилазки на озера.
Озера мають льодовикове походження, вода в них холодна і прозора. На них приємно любуватися з гори, а ще краще – спуститися на берег або навіть скупатися у крижаній воді.


Влітку тут багато тварин.

Поряд із озерами Ворожецьким, Догяською або Трояскою можна зупинитися із наметом. Влітку тут багато тварин – пасуться коні, корови і вівці. А наприкінці літа – на початку осені гори усипані ягодами чорниці і лохини.


Невицьке

За кілька кілометрів розташований обласний центр Ужгород із своєю метушнею і діловою активністю. Але у Невицькому це зовсім не відчувається.


Руїни Невицької фортеці.

Коли дивишся на спокійну і широку річку Уж та зелені гори, що розкинулися навкруги, здається, що час зупинився. А коли піднімаєшся до руїн фортеці, що розташувалася високо на пагорбі, і взагалі втрачає відчуття реальності.


Вид від замку.

Тут неймовірно тихо і затишно. На березі річки можна поставити намет, а підійматися до фортеці найкраще рано-вранці, щоб зустріти тут схід сонця…


Привороття

Недарма село на півдні Хмельниччини (Кам‘янець-Подільский район) носить таку романтичну назву. Воно дійсно привертає увагу, манить своєю природною красою і залишається в серці назавжди.


Озера у Приворотті.

Тут є все: кілька озер, у яких можна купатися або ловити рибу, поросла лісом Кармалюкова гора, рукотворні печери-штольні, у яких вирощують печериці, руїни старовинного млина, а ще скелясті пагорби з низькою рослинністю, які так нагадують Кримські гори. А недалеко від села розташувалася космічно-марсіанська штука, яка при уважному спогляданні виявляється… звичайнісіньким кар‘єром.


Карпатсько-кримьскі краєвиди.

Словом, у Приворотті і навколо нього є усе для гарного відпочинку на природі та для дослідження навколишнього світу.


Дністер

Про одну з головних водних артерій України з її мальовничим каньйоном, численними заплавами та скельними монастирями я не могла не згадати. Тим паче, що для хмельничан дістатися до Дністра досить просто.


Поблизу села Рогізна.

Я не стала обмежуватися конкретним місцем на Дністрі, кожне із них по-своєму цікаве. Можна поїхати в одне із розкручених місць, наприклад, у Бакоту, Рудківці, Устя. А можна відкрити для себе новий незвіданий куточок Дністра – наприклад, біля села Рогізна Кам‘янець-Подільського району або поряд із Ленцівцями, що вже на протилежному – Чернівецькому – боці.

  Ленківці Чернівецьої області.

Читайте також, які фестивалі відбудуться у травні.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую