ye-logo.v1.2

Скандальне будівництво на території Хмельницької музшколи призупинено

Суспільство 5294

Відповідний припис відправлений як міській владі, так і забудовнику.

Нещодавно на території Хмельницької музичної школи імені Миколи Мозгового, на місці, де були складські приміщення, з’явився котлован. Громадськість одразу ж почала обурюватися, оскільки музична школа в 2010 році отримала статус «щойно виявленого об’єкта культурної спадщини».

Будівлі на Проскурівській, 18, де розташована музична школа, на початку минулого століття були кінотеатром «Модерн» та будинком торговця аптекарськими товарами Ізраїля Османа.

Коли "зникли сараї", можна нормально розгледіти будівлю музичної школи не з центральної вулиці.

Виконуючий обов’язки директора музичної школи Олексій Перепелиця каже, що будівництво здійснює орендар тих приміщень, в якого є декларація на початок виконання будівельних робіт. Утім, чи означає ця декларація те, що нічого не порушено?

«Оскільки цей об’єкт є культурною спадщиною, то забудовник повинен був отримати, в першу чергу, погодження консультативної ради, яка діє при управлінні культури облдержадміністрації, а вже тоді розробляти проектну документацію та отримувати погодження», - вважає Ірина Дунаєвська, начальник відділу містобудування та архітектури Хмельницької облдержадміністрації.

Ось одне із підтверджень того, що будівлі на Проскурівській, 18 є культурною спадщиною.

Члени консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Хмельницької області прийшли до музичної школи, щоб на власні очі побачити, що ж тут будують. Котлован побачили, будівельників також. «Роботи, які відбуваються, потрібно було погодити з консультативною радою, - каже голова цієї ради Валентина Граділь. – Це ж об’єкт культурної спадщини, а тому всі питання з реконструкцією, будівництвом, надбудовами тощо, мають обов’язково розглядатися на консультативній раді, до складу якої входять фахівці в сфері археології, архітектури, історії. І ми повинні дати свій висновок – дозволяти чи ні проведенню робіт. Але до нас ніхто не звертався – ні забудовник, ні місцева влада».

«Вже є припис консультативної ради і будівництво буде призупинено, - каже Артем Ромасюков, начальник управління культури та туризму Хмельницької міської ради. – З понеділка ця рада збереться і буде вирішувати подальшу долю цієї забудови». А ось чому міська влада не зверталася до консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Хмельницької області, Артем Євгенович каже, що це мав робити забудовник. «Щодо того чи є це об’єктом архітектури, то в документах вказано лише про Проскурівську, 18. А про комплекс будівель мова не йде, - продовжує Артем Ромасюков. – Ті сараї, які там були, вони перебували в аварійному стані. На мою думку консультативна рада розбереться на поставить крапку, але до 1 вересня потрібно це питання вирішити, оскільки почнеться навчальний процес».

«Будь які будівлі в охоронній зоні, перед початком якихось робіт, повинні досліджуватися в першу чергу археологами, - каже Сергій Шпаковський, заввідділом охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькі області. – Ми ж не знаємо, що там насправді було. Там могли бути розстріляні органами НКВД, наприклад. Легенди такі ходять, що саме в цьому місці розстрілювали».

Але дослідити вже це не вдасться, адже котлован виритий, фундамент закладений. Згідно декларації на початок виконання будівельних робіт, тут відбувається «реконструкція орендованих складських приміщень під паркінг з надбудовою і прибудовою офісних та допоміжних приміщень», яке здійснює ТОВ «Діамант». У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ця фірма зареєстрована в 2006 році. Кінцевим бенефіціарним власником є хмельничанка Ірина Ружицька. Серед видів діяльності, якими має право займатися «Діамант» зазначена діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування. І, схоже, готель «Арена», який розташований поруч, має пряме відношення до «Діаманту». Адже контактний номер телефону для зв’язку з юридичною особою в ЄДР вказаний такий, як у готеля «Арена».

Будівництво мають припинити, поки фахівці не нададуть свої висновки.

То, якщо консультативна рада погодить це будівництво, то невже там буде паркінг для отелю? «Там має бути відновлений двір з тої цегли, яку розібрали. Двір школи не зміниться. І мова не йде про парковку, а про три паркомісця, які будуть виходити не в двір школи, а на бік, де «Нова пошта», - стверджує начальник міського управління культури та туризму, який до призначення на цю посаду був керівником музичної школи імені Миколи Мозгового. – А для школи буде не менше 57 квадратних метри нових приміщень, бо тими приміщеннями, які демонтували, школа не користувалася більше десятка років, бо вони були в аварійному стані».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую