ye-logo.v1.2

Як поводитися на мітингах, щоб не потрапити в халепу

3174
Фото: Валерій Іванюк

Головне – не порушувати громадський порядок і не підігрівати себе спиртним

Люди, які знаються в законах, і ті, хто має більш-менш розвинуте почуття  самозбереження впевнені, що дивитися на мітинг найкраще вдома – по телевізору. Але якщо ви потрапили на мітинг, юристи радять дотримуватися певних правил, аби не завдати собі зайвих проблем.
Найперше, бажано мати ясну голову, тобто, не бути у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Із зігріваючих напоїв вживайте лише чай і каву. Хмельницький адвокат Наталя Шустіна взагалі радить випити вдома валеріани, аби не бути гіперактивним. «На кожному мітингу є провокатори, – каже Наталя Іванівна, – тобто люди, які підбурюють натовп на вчинення певних дій. І коли ви знаходитеся серед агресивно налаштованих людей, та ще й під дією спиртного, втриматися неможливо. В результаті починаються масові порушення громадського порядку. А це вже тягне за собою серйозні проблеми».
Тому адвокат, перш за все, радить не піддаватися на провокації і тримати себе в руках.
Якщо вас все-таки затримали правоохоронці, навіть якщо ви нічого не порушували, Наталя Іванівна радить не чинити опір. За її словами, міліція має повне право затримати учасника мітингу і доставити його в найближчий відділок, аби взяти пояснення і вирішити, чи були у діях мітингувальника ознаки правопорушення. Але утримувати вас там можуть не більше трьох годин. Якщо за цей час вам не висунули звинувачення чи не повідомили, що ви підозрюєтеся у скоєнні злочину, і до вас не обрана міра запобіжного заходу, ви вільні. Щодо того, чи мають працівники правоохоронних органів застосовувати фізичний вплив, то, як запевняє адвокат Анатолій Стасишин, все залежить від самого мітингувальника. Якщо він порушує порядок і виявляє непокору працівникам міліції й відмовляється пройти з ним до відділку для з’ясування  того, що сталося, правоохоронець має право застосувати фізичний вплив за допомогою спецзасобів, а це – гумовий кийок і наручники.
«Адже законом працівникам міліції доручено не допустити масових заворушень, – продовжує Анатолій Леонідович, – тому активістів і крикунів вони  намагаються витягнути з натовпу і взяти у них пояснення».
І навіть коли ви стоїте спокійно, а вам запропоновано сісти в машину і проїхати у відділок для дачі пояснень, ви зобов’язані підкоритися вимозі працівників міліції і слідувати за ними, радить Наталя Шустіна. Якщо ви відмовитеся, вони мають право застосувати фізичний вплив. Навіть якщо ви жінка. «Бо в цей момент ви – мітингувальник, – каже вона, – і у вас немає статусу: «жінка», «бабуся», «дідусь»… ви мітингуючий. До речі, особа, яку доставили у відділок, має право відмовитися давати пояснення. Бо в нас конституційна норма навіть для масових заворушень не відмінена. І кожна особа не несе відповідальності за відмову давати пояснення щодо себе».  

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую