ye-logo.v1.2

У центрі Хмельницького влаштували акцію на підтримку патрульних, які застрелили порушника на Тернопільській

Суспільство 4091
У центрі міста збирали підписи на підтримку патрульних
У центрі міста збирали підписи на підтримку патрульних. Фото: автора

Збирати підписи не завадив навіть дощ.

 У Хмельницькому біля кінотеатру імені Т.Шевченка 23 березня відбулась акція «Обери безпеку – підтримай поліцейського». Організатори збирали підписи в підтримку патрульних, які 30 січня минулого року при затриманні застрелили підозрюваного.

Патрульні поліцейські застосували зброю щодо чоловіка, який штрикав шилом перехожих в обличчя. Згодом з’ясувалося, що він перебував на обліку в психоневрологічному диспансері. Спочатку поранив там медсестру, після чого, втікаючи, напав ще на двох людей.

Чоловік від втрати крові помер у кареті "швидкої". Фото з архіву

За фактом дій патрульних обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за статтею 118 Кримінального Кодексу України (Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця”). Санкція статті зокрема передбачає позбавлення волі на строк до двох років. Поки підозру не оголосили жодному з поліціянтів, але за результатами внутрішнього розслідування, яке проводили у поліції, одного з патрульних Сергія Акаєвича понизили у посаді, іншого - Ярослава Болюха звільнили з правоохоронних органів.

Уже колишній інспектор патрульної поліції Ярослав Болюх каже, що для нього звільнення було несподіванкою, адже був упевнений, що діяв при затриманні небезпечного злочинця правильно: саме так, як навчали. Говорить, що дії були в межах закону. Перед тим, як стріляти у чоловіка, застосовували газ, гумову палицю, але нападника нічого не зупиняло. Один із перехожих навіть вдарив його по голові каменем: не допомогло. Копи зробили і попереджувальні постріли вгору і біля ніг. Лише потім почали цілитися у людину.

Ярослав Болюх - спортсмен, каже, що з дитинства мріяв бути правоохоронцем

«Він не реагував ніяк. Навіть після пострілів у ноги не зупинявся, продовжував йти на нас. Коли ситуація стала критична, прийняли рішення стріляти по руках. Лиш тоді він зупинився, - пригадує Ярослав Болюх. – Я мільйон разів прокручував цю ситуацію в голові. По-іншому ніяк не можна було вчинити. Якби можна – я б так зробив».

Звільнили патрульного на підставі висновку комісії, з яким він категорично не погоджується, як і його вже колишні колеги. Припускає, можливо, сталася помилка з боку керівництва. У патрульній поліції зауважують, що Ярослав Болюх – один із найкращих у їхніх лавах. Не раз рятував життя і навіть має нагороди за період служби. Однак це не завадило керівництву звільнити його.

«Я досі вірю в поліцію. Головний наш лозунг – «Служити і захищати». Можливо, багато хто не вірить, але я вірю, що ми щось змінили і можемо змінити», - додає Ярослав.

Друзі, знайомі і просто небайдужі хмельничани організували акцію зі збору підписів на підтримку патрульних. Цьому не завадив і дощ. Кажуть, акція покликана змінити думку керівництва про те, що копів, які застрелили чоловіка, потрібно покарати. Ті, хто ставив підпис на підтримку патрульних, переконані: якщо покарають цих патрульних, то інші задумаються, чи варто зупиняти небезпечних злочинців, якщо потім за це можна отримати покарання.

Багато хмельничан підтримують патрульних у цій ситуації

«Поліцейський, на мою думку, виконав свій професійний обов’язок: зупинив озброєного злочинця, який його атакував. Зараз таких людей, які здатні на вчинок, які здатні прийняти рішення, у тому числі про застосування зброї, є не так багато. Найпростіше було закрити очі, почекати, поки він втече і десь у дворі підріже ще когось. Тоді отримаєш догану. Я вважаю, те, що зараз відбувається, може негативно вплинути на патрульну поліцію в цілому, бо потім поліцейські будуть задумуватися, чи треба стріляти, чи краще постояти в сторонці, ніж потім мати проблеми. Людині дають повноваження, і потім вона несе за них відповідальність – це дивно. Насправді стара система боїться змін, і патрульна поліція, яка б молода чи не зовсім професійна вона не була, - це нові паростки, які поперек горла у старої поліції, прокуратури, судової системи, які не хочуть справжніх реформ. Тому для старої системи важливо, щоб нові паростки загнивали на корені», - каже громадський активіст, хмельничанин Андрій Попик.

Хмельничани просять не карати патрульних

Адвокат патрульного Оксана Каденко зазначає, що звернення на підтримку вже відправили до Міністра Арсена Авакова. За її словами, постражало щонайменше 5 копів, які затримували порушника, навіть ті з них, які не застосовували зброю. До дисциплінарної відповідальності притягнули і тих, хто використовував тільки кийок. 

Керівництво поліції просять врахувати думку громадськості

«Юридичної логіки ситуація, яка має місце, не витримує зовсім. Хлопців і дівчат ретельно відбирали у патрульну поліцію, навчили, як покроково реагувати в небезпечних ситуаціях. І коли після цього ці хлопці, так як їх навчали, як написано в законі, захищали людей і захищали себе, правовий наслідок – дисциплінарна відповідальність, звільнення з посади, й ініціювання в інших формах покарання. І це ще не кінець історії. Саме тому, коли юридично ситуація не витримує критики, - надія на громадськість. Якщо ми не захистимо наших хлопців, завтра кожен з нас буде не захищений сам», - говорить Оксана Каденко.

Однак не всі підтримують у цій ситуації патрульних. У соцмережах це тема вже викликала гостру дискусію. Дехто не може зрозуміти, чому кілька поліцейських не спромоглися зупинити одного психічно хворого чоловіка з шилом. «Він же не «Термінатор», - пишуть користувачі.

Тим часом збір підписів на підтримку патрульних триває. Організатори акції наголошують, що якщо покарають цих патрульних, то в подібних ситуаціях інші просто боятимуться застосовувати спецзасоби до небезпечних злочинців.

Дощ не завадив привертати увагу перехожих

 

На акцію прийшли з плакатами

Серед тих, хто підтримує копів, - і молодь, і старші люди

На підтримку хлопців зібрали вже сотні підписів

Організатори кажуть, збиратимуть підписи, поки їх не почують

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую