ye-logo.v1.2

Майбутнє бізнесу: європейська практика і українські реалії

Економіка 5058

Вирішено народом і підтриманий владою курс на імплементацію в економічну діяльність цивілізованих країн вселяє надію на покращення нашого життя, існування фінансової стабільності та впевненості у завтрашньому дні.

Цілком правильним є розуміння і того, що усе те, на що ми надіємось має звідкись взятись, і цілком логічним є висновок що економічне покращення життя відбудеться завдяки діяльності українських підприємств, які готуються вийти на зовнішній ринок.

Економіка України в більшості її тримається на підприємствах, керівниками яких є власники бізнесу та які не мають базової освіти з управління підприємствами, однак які є успішними, та які знають діючу податкову систему, систему взаємовідносин із контрагентами, владою та мають чудові особисті навички управлінців.

Однак така ситуація та таке відношення до податкового і фінансового планування зміниться в разі імплементації усіх міжнародних нормативів та правил ведення бізнесу.

В Україні органи ДФС ще поки «закривають очі» на тривалу роботу підприємств без отримання прибутків, на питання трансферного ціноутворення, невідповідність фінансової звітності рентабельності по галузям, по питанням виникнення збитків в роботі з офшорними компаніями.

Не викликають особливої зацікавленості податківців і високорентабельні операції
Усе це є звичайним явищем для українських керівників підприємств та підприємців, однак з ним не в далекому майбутньому прийдеться розпрощатись та звикати до нових правил.

Зокрема, після імплементації міжнародного законодавства у сфері контролю за правильністю оподаткування та контролю над конкуренцією, підприємства зобов’яжуть повідомляти про своїх бенефіціарів, про структури управління компаніями, про стратегії ділової активності, зазначення переліку своїх конкурентів та аналізу їхньої діяльності.

Підприємства можуть зобов’язувати надати розрахунки утворення ціни та причини збитковості, які мають бути обґрунтованими розрахунками та документами.

За європейською практикою ведення бізнеса, використання договору без економічного сенсу, а лише заради зниження податкових платежів, розцінюється, як шахрайство.

Проблемою є не те, що українські підприємства можуть бути піддані податковому чи кримінальному переслідуванню, а те, що за таких умов виникне правова невизначеність, яка потягне за собою згортання бізнесу в частині співпраці з іноземними компаніями, відсутністю стимулу для освоєння нових ринків в іноземних юрисдикціях.

Звичайно будь-яка проблема може бути вирішеною до її виникнення, однак знову ж таки, на це потрібна воля власника бізнесу, потенціал для розвитку, стратегії виходу на нові ринки з оцінкою довгострокових та короткострокових перспектив.

Інструментами для вирішення такої проблеми є введення нових, не знайомих для українського бізнесу управлінських, консультативних та розвиваючих внутрішньо корпоративних структур, зокрема відділів зовнішньоекономічного розвитку, департаментів моніторингу контрагентів, юрисдикції та ціноутворення.

Іншого шляху окрім розвитку не існує, а отже слід вважати його вже визначеним та його слід сприймати не як перешкоду для умов ведення бізнесу, а як необхідність існування.

На сьогодні бізнес переймається податковими перевірками та митними проблемами виключно з точки зору тиску на нього, однак європейський вибір, який не передбачає відсутності грамотності, надасть змогу діяти відкрито, прозоро, із великим ступенем правової визначеності та за однаковими для усіх правилами, що само по собі є перспективою та передбачає розвиток.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую