ye-logo.v1.2

Щоб не бути примарами: вночі на вулиці Хмельницького виїхало близько сотні велосипедистів

Суспільство 4285
Учасники їхали крайньою правою смугою проїжджої частини
Учасники їхали крайньою правою смугою проїжджої частини. Фото: автора

З увімкненими ліхтариками вони проїхали 10 кілометрів.

У Хмельницькому в ніч з 14 на 15 червня відбулося шоу вогнів і велосипедів. Для того, щоб привернути увагу велосипедистів до правил дорожнього руху, у заїзді взяли участь близько сотні хмельничан на роверах.

«Ми три роки поспіль активно проводимо нічні велозаїзди. Їх мабуть вже до десятка підбирається… Цей планували зробити на відкриття сезону, але трохи затягнули, тому що погода була несприятливою. Сьогодні очікуємо до сотні велосипедистів. Це небагато, адже буває й до 150 учасників», – розповів голова правління ГО «Критична маса» і організатор велопробігу Сергій Петрович. Він також додав, що щороку вони організовують по три нічні велозаїзди. Цей – став першим у 2017 році, а наступний відбудеться вже через місяць.

Учасники велозаїзду зібралися на в'їзді у сквер імені Чекмана (міст білого кольору). Перед стартом представники ГО «Критачна маса» провели для них короткий інструктаж і роздали буклети з основами правил дорожнього руху для велосипедистів, з зображеннями основних дорожніх знаків і телефонами екстрених служб.

Обов’язковою умовою участі була наявність на велосипеді увімкненого переднього ліхтаря. Крім того організатори рекомендували обладнати ровер ліхтарем (блимавкою) червоного кольору позаду, щоб велосипедистів було краще видно на дорозі.

Ірина Дмитрук (на фото – посередині) навіть прикрасила велосипед світлодіодами.

Хмельничанка Ірина Дмитрук була однією з тих, хто обладнав велосипед за всіма правилами дорожнього руху. Жінка розповіла, що разом з чоловіком уже вдруге беруть участь у нічному велозаїзді, а її подруга, Лариса Кучерява, – втретє. Попри те, що організатори акції дозволяли брати з собою дітей, подруги не ризикнули.

33-річний Вадим Берешвілі (на фото – у світлому) прийшов на акцію разом із друзями.

Велосипедисти приходили не лише з сім’ями, а й великими компаніями друзів. Одним з таких був Вадим Берешвілі. Він розповів, що учасником нічного велозабігу став уперше.

«Я придбав велосипед більше року тому. Раніше теж катався, але позичав у друга чи брав напрокат. Тепер як мінімум один раз на тиждень катаюся. Особистий максимум був 50 кілометрів за один раз, дехто з нас проїжджав і 80 кілометрів. Мт часто з друзями катаємося, але у таких забігах участі ще не брали», – поділився Вадим.

Хмельничанин Олексій Блащук – єдиний, хто прийшов із донькою.

Наймолодшою учасницею першого вело забігу у цьому сезоні стала 11-річна Альона. Її тато Олексій Блащук розповів, що придбав доньці велосипед два роки тому. Відтоді вони стали учасниками двох міських велозаїздів, але на нічний прийшли уперше.

Заїзд стартував рівно о 23:00 годині. Учасники вишикувалися у колону і їхали крайньою правою смугою проїжджої частини вулиць. Маршрут проклали, як і планувалося: проїхали по вулиці Кам’янецькій до естакади, побували на Майдані Незалежності, звернули на Соборну, захопили частину вулиці Бандери, Зарічанську, Старокостянтинівське шосе і, вже традиційно, повернулися вулицею Шевченка до кінотеатру імені Шевченка.

Організатор акції Сергій Петрович розповів, що маршрут велозабігів постійно змінюється, але вони намагаються обирати довгі освітлені вулиці переважно центральної частини міста, щоб не було багато поворотів. І довжина таких забігів сягає до 10 кілометрів.

«Ця акція спрямована більше на самих велосипедистів, щоб вони обладнали велосипед відповідно до правил дорожнього руху. Сподіваємося, що надалі вони все ж будуть користуватися ліхтариками і не будуть примарами уночі», – поділився Сергій Петрович.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую