ye-logo.v1.2

У Хмельницькому бійці АТО пікетують управління Держгеокадастру

Суспільство 7345
Бійці вимагають видати належні їм земельні ділянки
Бійці вимагають видати належні їм земельні ділянки. Фото: автора

Причина – землі, які призначалися їм, хочуть виставити на аукціон.

Під обласне управління Держгеокадастру сьогодні, 21 червня, вийшли на протест бійці АТО, які вимагають видати належні їм земельні ділянки. Протестувальники встановили намет і готові блокувати роботу управління, поки їх вимоги не виконають.

Йдеться про земельні ділянки, загальною площею 184 гектарів, які перебувають у резервному фонді Кадиєвецької сільської ради Кам’янець-Подільського району. І основна частка людей, які претендують на ці землі, – мешканці Чемеровецького, Кам’янець-Подільського і Городоцького районів. Більшість з них воювала у складі добровольчих батальйонів, і частина до сьогодні не має ще посвідчень учасників бойових дій.

Як пояснив Віталій Бурбан, заступник голови ГО «Учасники бойових дій АТО» у Хмельницькій області (далі – «УБД-АТО»), з 2006 року ці землі орендувало приватне підприємство «Кочубіївське», але 25 березня 2017 року власник написав заяву, про дострокове розірвання договору оренди цих ділянок на користь 97 учасників бойових дій, і нотаріально її завірив.

 

Під будівлю обласного управління Держгеокадастру бійці почали збиратися ще об 11:00 годині ранку.

«З 357 людей по наших списках, ми відібрали 97: по заслугах, по віку, по тому, які бойові завдання вони виконували… І більше місяця тому, 10 травня, подали заяви на отримання земельних ділянок по 2 гектари кожна, з копіями паспортів, з підтверджуючими документами прийняття участі в АТО… В місячний термін їх мали би опрацювати. Ми неодноразово говорили з начальником Головного управління Держгеокадастру області, і коли прийшли 10 червня, він повідомив, що все нормально, документи готуються, але є певні загвоздки і вони будуть готові десь на 23 червня. Але минулої п’ятниці ми отримали лист, датований ще 9 червня, про те, що 29 травня (вже після нашого звернення), на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру, ці земельні ділянки передали під аукціон», – розповів Віталій Бурбан.

Це й стало причиною демонстрації.

 

Віталій Бурбан каже, що замість дозволів на розробку документації, бійці отримали повідомлення про аукціон.

Олександр Вжешневський, в.о. начальника обласного управніння Держгеокадастру, рішення виставити на аукціон 184 гектари землі пояснив бажанням уникнути конфлікту між місцевими жителями. Бо, як виявилося, на ці землі претендують не лише бійці.

«Упродовж тижня, після подання заяв учасниками АТО, заказними листами від місцевих жителів прийшло більше 100 заяв на ідентичні земельні ділянки. Усі – погоджені Кадеєвецькою сільською радою – з мокрою печаткою. У зв’язку з цим, Держгеокадастр, поспілкувавшись зі спілкою учасників АТО при обласній адмінітрації і пояснивши, яка є ситуація, прийняв рішення внести ці земельні ділянки до переліку тих, які пропонуються на продаж на земельних торгах. І відповідно до постанови, яка була прийнята Кабінетом міністрів на попередньому тижні, на аукціоні землі будуть видавати терміном на 7 років, а орендна плата розпочинатися від 8%. На ці земельні ділянки може заявлятися будь-хто, але в будь-якому разі вся орендна плата піде в сільський бюджет», – пояснив Олександр Вжешневський.

В. о. начальника обласного управніння Держгеокадастру вийшов до протестувальників, але ті сказали, що його доводи – «просто знущання».

Віталій Бурбан переконаний, що розглад земельного питання затягнули спеціально, щоб дочекатися постанови уряду і не віддавати землі.

«7 числа Кабінет Міністрів прийняв схему дій, як розпоряджатися державними землями. Основна суть – щоб надати 200 гектаріву власність, треба як мінімум 8% продати через аукціон. А Держгеокадастр прострочив з розглядом заяв на 2 тижні якраз якраз через те, щоб ми підпали під цю концепцію. Це все робиться під агрохолдинги, які можуть заплатити і 30% орендної плати від вартості землі. А нам звідки взяти такі гроші?...», – розповів заступник голови «УБД-АТО».

Також бійці підозрюють, що управління Держгеокадастру замішаний у корупційних схемах, адже ходять чутки, що місцевим пропонують по 2,5 тисячі гривень за те, щоб вони оформляли документи на ці землі. Щоправда, хто пропонує такі гроші, сказати не змогли.

Що цікаво, опрацювавши 97 заяв від учасників АТО, працівники Держгеокадастру виявили, що 20 заявників вже отримували дозволи на розроблення проектної документації на земельні ділянки за місцем проживання. А відповідно до Земельного кодексу, кожен громаданин може скористатися цим правом лише один раз.

Для охорони громадського порядку, на санкціоновану акцію протесту прибули поліцейські.
Фото: Наталі Гарматюк

Оскільки багато з тих, хто значиться в «списку-97», ще перебувають на сході країни, на акцію протесту прийшли їх побратими. Серед учасників є представники з Кам’янця-Подільського, Красилова, Старокостянтинова, Дунаєвець, Хмельницького… – загалом близько 50 бійців.

Під будівлею обласного управління Деожгеокадастру вони встановили намет і прийняли рішення проводити акцію протесту безстроково. Наразі частина бійців залишилася ночувати під управлінням, а на ранок чекають підкріплення на лише з Хмельницької області, а й зі столиці.

«Поки що це мирна демонстрація, але якщо нас не почують, вдамося до більш радикальних дій, аж до блокування роботи управління. В кінцевому результаті ми хочемо скасування наказу №107 від 29 травня і отримання дозволів на розробку проектів для відводу землі», – заявив Віталій Бурбан.

Бійці кажуть, що протестуватимуть, поки не виконають їх вимоги. Фото: Наталі Гарматюк

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую