ye-logo.v1.2

Весільна фотосесія: на даху, в полі чи за сотні кілометрів від міста

13651
Фото: Сергій Іванов

Кохання, спогади та весільний фотоальбом – це те, що разом зі штампами у паспортах та обручками на пальцях залишиться з вами на все життя.

Тому, якщо вирішили зробити своє весілля незабутнім і, як кажуть, гульнути на широку ногу, – готуйте «кругленьку» суму завчасу. Не те, щоб кожен хмельницький фотограф мав на меті обдерти подружжя, як липку, але хороші весільні фото – задоволення не з дешевих. Тим паче, якщо душа прагне ексклюзиву!
Як обрати місце для святкової фотосесії: обмежитись урбаністичними пейзажами чи виїхати за місто? Прийняти виважене рішення справді важко. Гарна весільна фотосесія – це завжди результат спільної творчої роботи фотографа і молодят. Навіть самий талановитий фа­хівець нездатний самотужки вдихнути життя у весільні кадри. Найтрадиційніші місця для весільних світлин знайомі не лише досвідченим фотомайстрам, але й пересічним городянам і гостям міста. Прогулюючись вихідного дня головним майданом міста, на кожному кроці ви зустрінете усміхнених новоспечених молодят, котрі обіймаються під стінами палацу урочистих подій, на лавочках алеї закоханих, біля колон обласної філармонії, у ялинках, кущах, сакурах та на газонах. Не менш затребуваним весільними кортежами є й парк ім. Михайла Чекмана. Захмелілими від шампанського ногами подружніх пар тут стоптані усі стежки та закутки, а на «Підкові», що біля центрального входу, уже й вільного місця для колодок закоханих не залишилося. Про те, що Вічний вогонь на Проскурівській – не остання місцина у списку для весільних фотосесій, красномовно свідчать майже ручні вгодовані голуби, які поважно прогулюються алеями скверу. Вони зусібіч злітаються до святково вбраних молодих людей в очікуванні ласощів з їхніх рук, а з ними й – спалахів фотокамер. За символічну плату у 100-200 гривень свої спальні та весільні апартаменти під фотостудії готові запропонувати ресторанно-готельні комплекси Хмельницького. Хіти цьогорічного весільного сезону: «Вік-Жан», «Колізей», «Шотландія», «Панський маєток»… Весільні фотозйомки верхи на конях чи у середньовічних каретах з кучером, на залізничних коліях або руїнах покинутого будинку – не так «затерто», але теж уже не дивина. Хоча більшість хмельницьких фотографів переконані, що планувати «стандартні» місця немає сенсу. Адже кожна наречена цього дня хоче бути єдиною, найкрасивішою і неповторною, а, приїхавши на місця загального «весільного паломництва», бачить ще мінімум півсотні таких же «неповторних» і від цієї реальності хочеться втекти. У тому місці, куди запланована прогулянка, має бути комфортно закоханій парі, а не фотографу. Та й йому самому невигідно витрачати дорогоцінний час на те, щоб пояснити молодятам, чому він не робитиме їм фотосесію поблизу ялинок чи на алейці закоханих, а повезе їх «бозна куди». Аргумент у більшості молодят однаковий: «там усі фотографуються!». Мабуть, найбільш незвичайними та цікавими місцями для весільної фотозйомки можна назвати старовинні замки та фортеці. Ви зможете відчути себе королем і королевою, посидіти на троні або ж зробити чудові знімки на тлі веж, де відбувалися найважливіші бої, але для цього треба буде виділити окремий день і поїхати до Сатанова, Хотина, Меджибожа, Кам’янця-Подільського або у Старокостянтинів. Якщо ви можете собі дозволити таку «розкіш», то не забудьте прихопити змінне взуття, адже на підборах – таки важкувато втриматися, до прикладу, на стінах фортеці.
Фотогурманам чи любителям індустріалу можуть припасти до душі відвідини захаращених заводів чи фабрик, їх у нас – на будь-який смак. Якщо ви на це наважитесь, то стережіться бродячих собак на закинутих територіях. Наперед подумайте й про те, що охорона того чи іншого закинутого підприємства може не дозволити вам зробити фотосесію. У такому випадку прямуйте у Ракове, до покинутої казарми. «Страхітливі» пейзажі вам гарантовано. Фотографи зі стажем, які працюють на весільному ринку, стверджують, що оригінальну фотосесію можна влаштувати скрізь, де тільки може поміститися троє осіб і вистачить місця для фотоапарату. Усе залежить від фотографа. До прикладу, дахи багатоповерхівок – одне з найзручніших, але «не розкручених» місць. Зручне воно тим, що тут одразу кілька фонів: небо, стіни, вид міста з висоти пташиного польоту, а на багатьох будинках ще й можна віднайти сліди і розрухи, і цивілізації. Ще одне місце – зал театру, або кінотеатру. Будівлі абсолютно не асоціюються з весіллям. У цьому вся привабливість. І не лише «місця для поцілунків». Особливо ефектними у залі будуть чорно-білі фотографії. Оригінальною буде фотосесія, проведена в аудиторіях чи актовій залі ВУЗу, особливо якщо молодята познайомилися саме там. Можна також домовитися про тематичну фотозйомку з «хімічкою» або «фізичкою» між пробірок, колбочок і різного роду хімікатів. Жвавий проспект, переповнений тролейбус чи приміщення супермаркету або торгового центру – також свого роду унікальні місця, якщо їх правильно використати. У таких місцях можна зробити романтичні весільне фото а-ля закохані серед натовпу перехожих або потоку машин. А можна розіграти якусь історію, наприклад, подорож автостопом. Незвичність фотографіям надасть розмітка на асфальті, кольорові вивіски, і вогні фар автомобілів. Яскраві вітрини, манекени в модних убраннях, скляні й металеві конструкції, ескалатори – усе це теж незвичайний фон для весільної фотосесії. А якщо в день вашого весілля не пощастило з погодою, небо затягнуло хмарами і ллє дощ, то це ще не привід зневірятися. По-перше: дощ у день весілля – це хороша прикмета, а по-друге – можливість отримати незвичайні фотографії. Візьміть із собою елементи білого і чорного, або яку-небудь яскраву парасольку, і сміливо вирушайте на весільну прогулянку. Уявіть, як гарно ви виглядатимете удвох під великою парасолькою, наприклад, в осінньому парку, або стоячи у калюжі під літнім дощем.
Перелік місць весільних фотосесій можна продовжувати до безкінечності, придумуючи усе нові й нові незвичайні місця. Напевно, кожна пара, тим більше фотограф, зможе згадати щось особливе, близьке для кожного: улюблений дворик або затишне кафе. Безумовно, нетрадиційні місця для весільної прогулянки виділять ваш весільний фотоальбом із загальної маси, зроблять ваше весілля особливим, гідним захоплення і наслідування. Але врахуйте, що підготовка до такої фотосесії буде на порядок складніша. Якщо ви вирішили фотографуватися в будівлі або місці, яке має власника, обов’язково отримайте у нього дозвіл, уточніть, чи буде воно вільне у день вашого весілля. Якщо місце вашої фотосесії – чисте поле, то зовсім не зайвим буде навідатися туди напередодні весілля і переконатися, що його, приміром, не захистили огорожею або не скосили усю траву.
І наостанок порада: обираючи весільного фотографа, намагайтеся більше довіряти своїм очам, ніж чужим рекомендаціям, адже, як відомо – «на колір і смак – товариш не всяк». Дивіться портфоліо фотографів і вибирайте того, хто найбільше підходить вам за стилем.
 

Ангеліна МОВЧАН, Тетяна ЗАХАРЧУК.
 

    

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую