ye-logo.v1.2

«Поставила планку прожити 110 років»: Марія Мукомела з Хмельниччини відзначила свій 105-й день народження

Суспільство 4692
24 квітня довгожителька відзначила 105-й день народження
24 квітня довгожителька відзначила 105-й день народження. Фото: Жванецька сільська рада

У свої 92 роки жінка ще сама випікала у печі хліб і поралася на городі. Нині – досі читає без окулярів.

Марія Степанівна Мукомела – одна із найстарших жительок Хмельницької області. Цьогоріч 24 квітня жінка відзначила 105-й день народження. Перед її очима пронеслася ціла епоха: створення і занепад імперій, Голодомор, Друга світова війна, а нині й російсько-українська…

Попри це Марія Степанівна мала багате на події життя й не припиняє випромінювати позитив. У свої 105 років жінка читає без окулярів, користується мобільним телефоном, слідкує за усіма новинами, має чудове почуття гумору. І, як розповів сайту «Є» її онук Олег Демчук, поставила собі планку – прожити до 110 років.

Марія Степанівна родом з села Мілівці, що на Кам'янеччині. Народилася у селянській родині і вже змалку побачила, що таке радянський режим. У родини забрали на потреби колгоспу перший в селі трактор, на який батько своїми силами заробляв у Канаді. Потім розкуркулили дідуся. А у часи Голодомору доводилося робити такі речі, які зараз можуть видатися, м'яко кажучи, дивиною.

«Бабуся згадує часто роки Голодомору. Вона тоді ще була підлітком. Жила у селі. А через річку – Польща. Каже, їх вивели у поле і дали сапати. Щоб показати полякам, що у радянському союзі дуже добре живеться, вони привели на поле духовий оркестр. Спека, жара, усі хочуть їсти, а вони ту музику грають. І все для того, щоб показати полякам, що нібито був у союзі настільки високий рівень сільськогосподарського обробітку, що навіть духові оркестри грають на полі... А сестра її старша Матронка була у той час контрабандисткою – перебиралася через кордон у Польщу, щоб привести поїсти. Обмінювала срібні монети панські на хліб з сіллю і так жили…», - переказує розповіді довгожительки її онук.

Коли ж Марія Степанівна була ще зовсім малою, споглядала запуск на річці Збруч генератора у млині, де вироблялася перша електроенергія. І попри те, що їй було біля 5-ти років, яскравим залишився в пам'яті образ Нестора Махна, якого випадково побачила на базарі у Смотричі.

Вже у роки Другої світової війни пані Марії з півторарічною дитиною на руках довелося тікати до Азії, доки її чоловік тримав оборону у Севастополі. А по поверненню жінка дізналася, що загинув

Пані Марія поставила собі планку - прожити 110 років. Фото: надано Олегом Демчуком

Утім, залишилося і багато світлих спогадів. Зокрема, часто згадує про катання на верблюдах у Азії та відпочинки з родиною на курортах. І звісно ж, свого другого чоловіка Івана, з яким прожили разом майже 60 років. Із ним у шлюбі виростили двох синів Віктора та Олега.

Сьогодні Марія Степанівна має двоє онуків, четверо правнуків і двоє праправнуків. Останні десять років вона мешкає у Хмельницькому. За словами Олега Демчука, у свої 92 роки ще сама випікала у печі хліб і поралася на городі. Усе життя захоплювалась народною медициною і приготуванням їжі.

«Бабуся знає багато старовинних рецептів. Ми навіть записували відео: бабуся розповідала про киселиці, бендюги, пляцки й так далі. Це рецептура 20-30 років. І у 92 роки вона ще пекла хліб у печі. Маленькі, худенькі такі руки і вона місить те тісто. А його ж, щоб вимішати, треба 3-4 години. І дуже смачні паски пекла. І лише у справжній печі, ніяких духових шаф», - ділиться Олег Демчук.

У чому ж секрет довголіття Марії Степанівни? У родині жартома говорять, що вся справа у часнику. Його жінка їла усе життя й вважала, що це найкраща профілактика від усіх хвороб. І нині, коли її невістка, пані Людмила, готує щось, завжди просить туди трохи натерти.

Читайте також: Американський архітектор, який оновлює будинки для ВПО на Хмельниччині, вирішив залишитися тут надовше

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую