ye-logo.v1.2

Краса та ексклюзив власноруч

4592

У наш час суцільної комп'ютеризації та автоматизації ми почали відчувати ностальгію за речами, зробленими вручну.

 Адже ці милі дрібнички випромінюють тепло, несуть частинку душі, енергії та натхнення людини, яка їх виготовила. До того ж, такі вироби – це завжди ексклюзив, а тому отримувати їх у подарунок удвічі приємніше, ніж річ, придбану у крамниці.
Знаходити незвичне у повсякденному та наповнювати своє життя та життя близьких радістю, даруючи їм вироби ручної роботи – покликання нашої героїні Анни Загурської.

Творчою майстернею цієї дівчини є її власна кімната. Саме тут знаходять втілення усі її ідеї та задуми, а також зберігаються елементи, з яких у майбутньому будуть зроблені нові цікаві речі.
Аня – менеджер за фахом та художник за покликанням і світосприйняттям. Почалося все ще з дитинства, коли батьки віддали її до художньої школи. Але закінчивши її, на деякий час Аня полишила улюблену справу. А повернулася до неї, коли коханий привіз їй з Івано-Франківська величезний пакунок з фарбами, мольберти та інші речі для творчості. «Я почала малювати картини, пішла на курси дизайну і паралельно з цим – на курси декору. Так поступово усе зрушилося з «мертвої» точки», – розповідає майстриня.
У квартирі Ані нічого не викидається. Вона збирає гудзики, стрічки, бусинки, гачечки, навіть обгортки від цукерок – словом, усе, що може стати у пригоді. Звичайно, знають про її пристрасть подруги, які теж підкидають їй різні дрібнички.

Блокноти-ідейники посідають чільне місце в колекції
Одним з «наймолодших» її захоплень є скрапбукінг (від англ. scrap – вирізка, book – книга, дослівно – «книга з вирізок»). Спочатку під скрапбукінгом розуміли оформлення фотоальбомів у певному стилі та певній тематиці. Згодом це поняття розширилося, доповнилося ще одним спорідненим напрямом – кардмейкінгом (створення листівок, запрошень ручної роботи). А використання технік штампінгу, зістарювання паперу та ембосингу (тиснення) додає виробам різноманітності й несхожості один на одного.
«Одного разу я ходила на майстер-клас, де було показано, як потрібно робити блокноти та альбоми. Це був єдиний раз, коли я бачила цей процес «вживу», – ділиться Анна. – Все інше вивчала за допомогою інтернету, малюнків». З інтернету вона не лише черпає ідеї, а й замовляє необхідні матеріали для творчості, адже у рідному місті їх вибір не такий великий.
Перші зі своїх блокнотів-ідейників дівчина не віддає нікому. Нині на виготовлення одного такого паперового дива їй потрібно близько трьох годин. За цей час можна вирізати аркуші для блокноту та скріпити їх між собою. А ось на те, щоб створити обкладинку до такого записника, часу потрібно більше. Адже це і є найкреативніший етап роботи. «Я наперед планую, з яких матеріалів виготовлятиму, а от що це буде і як – не відомо, поки не сядеш до роботи. Коли починаю працювати, домальовую ще купу деталей. Зрештою, результат виходить зовсім не такий, яким я його уявляла на початку», – розкриває Аня ще один секрет.
Одна з картин, створених нею, полетіла за океан – до Канади. Зараз Аня також працює над картиною, яку у неї замовили в подарунок на новосілля. «У мене в кімнаті зараз просто не пройти, тому що картина то лежить на підлозі, то стоїть вертикально, залежно від того, в якому положенні її потрібно малювати», – продовжує художниця. Картина об'ємна, із зображенням підводного світу. Аби надати їй реалістичності, дівчина використовує шпаклівку та інші художні хитрощі.

Діти — джерело натхнення
Постійно вдосконалюючись та навчаючись чогось нового, Аня водночас передає свої знання підростаючому поколінню. У вересні позаминулого року вона почала вести гурток у Палаці творчості дітей та юнацтва. Разом з тим, Аня стверджує, що й вона багато чого навчається від дітей. Адже так, як у малечі працює фантазія, вона не працює у жодного дорослого. «Якось мене попросили підкинути ідеї для ілюстрації до книги «Країна годинників». Я поділилася цим зі своїми учнями. Вони почали фантазувати: квіточки, де кожна пелюстка відповідає певній годині, дерево, на якому замість яблук ростуть будильники тощо. У них мозок ще не настільки засмічений і в своїй уяві вони можуть бачити багато того, що вже не бачать дорослі».
У майбутньому Анна мріє відкрити свою школу, де вона б навчала маленьких умільців створювати красу своїми руками.

Оксана ПАЛЯНИЦЯ.
Фото автора.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую