ye-logo.v1.2

Віктор Гудзь: “Створити тропіки в себе на підвіконні під силу будь-кому!”

Політика 7086
автора
«Всі цитрусові світло- та вологолюбиві», - каже Віктор Михайлович.. Фото: автора

Цитрусоводи запевняють, що вирощувати вдома на підвіконні можна не лише лимони, але й кумкват, цитрини, лайми.

 Сонячні плоди в яскраво-зеленому листі у зимову похмуру пору неабияк радують око, а їхній цвіт взагалі заворожує своїм неземним ароматом й дарує справжню естетичну насолоду. Про особливості догляду за кімнатними аналогами популярних тропічних рослин розповідає Віктор Гудзь, який вже близько тридцяти років займається розведенням та вирощуванням саджанців екзотів: лимонів, мандаринів, апельсинів, гранатів, інжиру та навіть бананів і кави.

- Вікторе Михайловичу, які з екзотичних рослин є примхливими, а які вирощувати найлегше?
- Цитрусові, та й усі екзоти взагалі, вважаються примхливими рослинами й потребують неабиякої уваги. Вони багато енергії витрачають на ріст та плодоношення. Але якщо зрозуміти, чого хоче рослина, все стає дуже просто. До прикладу, аби доглянути всі свої деревця в квартирі я витрачаю щодня годину. Влітку трохи більше, адже в теплу пору року вони потребують частішого підживлення. Проте воно того варте. Адже цитрусові в кімнаті — дуже корисна рослина. Ці деревця очищують, освіжають та зволожують повітря, збираючи пил і бактерії. Коли дерево цвіте, воно виділяє фітонциди. А американські вчені довели, що вони здатні нейтралізувати різні шкідливі мікроорганізми з повітря. За деякий час приміщення, в якому стоїть, до прикладу, лимон, стає практично стерильним. А ще в період цвітіння рослини розповсюджують такий аромат, що просто не передати словами!

- Як правильно розмножувати та пересаджувати екзоти?
- Легше приживається маленька рослина. Якщо ви придбали саджанець, його потрібно посадити в керамічний, пластмасовий чи дерев'яний горщик, але не надто великий, бо зайва земля буде закисати. Головне, щоб він мав отвір і дренаж. Після посадки саджанець слід добре полити й кілька днів притінювати від прямих сонячних променів. Плодоношення починається через 1-4 роки в залежності від виду, сорту і догляду за рослиною, без запилення. Але на рослині має бути не менше 15 листочків. Найкраща форма крони — кущова. Чим більше бокових гілочок, тим швидше деревце зацвіте.

- Грунтосуміш має бути особливою?
- Так. В продажу є вже готові грунтосуміші для цитрусових, але їх можна зробити й самому. Для цього потрібно змішати в рівних частках дернову чи лісову землю, землю з городу й перегній. Додати 1 ч. л. деревного попелу і трохи піску.

- Цитрусові та інші екзотичні рослини світлолюбиві, чи краще ставити їх у затінку?
- Всі види цитрусових тепло-, світло- та вологолюбиві. Вони краще ростуть на світлому підвіконні чи поруч. Оптимальна температура повітря взимку +8-15ºС, влітку +20-25ºС.

- Деякі цитрусоводи радять виносити влітку горщики на свіже повітря. Це правильно?
- Так, всі екзоти можна виносити влітку на балкон або на вулицю, а на зиму обробити проти хвороб та шкідників й забирати назад у будинок. Лише інжир та гранат можуть рости у відкритому грунті. Але слід пам'ятати, що вони не витримують морозів понад -15ºС. Тому їх, як і виноград, прикопують на зиму.

- Ви кажете, що всі “сонячні” рослини віддають перевагу вологому повітрю. Їх потрібно обприскувати?
- Рекомендується часто обприскувати крону тропічних та субтропічних рослин водою, але я вважаю, що краще ставити на батарею жолобок (мисочку чи коритце з водою). Взимку за день в мене випаровується близько півлітра води.

- Розкажіть про особливості поливу. Воду потрібно відстоювати?
- Поливати всі рослини краще сніговою, дощовою чи відстояною 3 доби водопровідною водою (+18-20ºС). Слід намагатися не перезволожувати і не пересушувати грунт. Для гарного плодоношення, росту, попередження скидання листя і хвороб, екзотичні рослини потрібно регулярно через 10-15 днів (крім зимових місяців) підживлювати добривами. Можна використовувати органічний настій кінського чи коров'ячого перегною (1:15) або курячого посліду (1:25). Серед мінеральних добрив найкращим є “Кристал”, серед органічних - “Вермісол”. Крім того, додатково раз-двічі на місяць підливайте рослини чаїнками, слабким розчином марганцівки і посипайте землю тонким шаром деревного попелу.

- Плоди можна їсти чи вони мають суто декоративну функцію?
- Я вирощую лише ті сорти екзотичних рослин, які можна їсти. Практично всі деревця, які є в моєму домі вже плодоносили, і моя сім'я їх куштувала. Цьогоріч навіть на кущику кави було 11 зерняток, а ще вперше дозрів ананас. На лимоні вродило декілька десятків великих плодів й зо п'ятдесят маленьких. Цитрусові цвітуть та плодоносять декількома хвилями, три-чотири рази на рік. Звісно, існують декоративні види кімнатних екзотів. Їх, в основному, везуть з Голландії.

- Моїй знайомій подарували невеличке деревце апельсина, але воно у неї досить швидко загинуло. Яких помилок потрібно уникати, щоб такого не сталося?
- Взимку цитрусові швидко виснажуються в кімнаті з надмірно високою температурою та сухим повітрям. Не можна допускати пересушування землі в горщику й поливати холодною водою. Шкодить рослинам як нестача, так і надлишок підживлення. Причиною опадання листя можуть бути хвороби та шкідники, загнивання кореневої системи, закисання грунту, несвоєчасне видалення пилу з листя та гілок. Потрібно стежити, щоб земля у горщиках не переохолоджувалася від холодного повітря, до прикладу, крізь щілини у вікні взимку. Шкодить екзотам різкий перепад освітлення та підвищення температури в кімнаті.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую