ye-logo.v1.2

На Хмельниччині попереджають про можливу фальсифікацію виборів (ВІДЕО)

Політика 3099

Та відзначають низьку кваліфікацію членів дільничих виборчих комісій.

“З результатами більше будуть боротися, як і під час попередніх виборів, не на конкретній дільниці, а вже на окружних комісіях, - запевняє координатор кампанії спостереження громадянської мережі “Опора” у Хмельницькій області Андрій Попик. - У нас люди думають, що вибори для дільниць закінчилися тоді, коли підписали протокол. Насправді для ДВК вибори закінчуються, коли окружні виборчі дільниці приймають протокол. Є побоювання, що у момент вивозу з дільниць документації і до приїзду в ОВК або безпосередньо там буде зіпсована певна кількість бюлетенів. Сам протокол не має сенсу фальшувати, адже бюлетені перерахують, помічають невідповідність і протокол перероблять під бюлетені.”

В “Опорі” відзначають, що члени дільничних виборчих комісій також можуть порушувати виборче законодавство у ході самого голосування. Але у таких випадках потрібно робити поправку на низьку юридичну обізнаність представників ДВК.

“Дуже слабка кваліфікація. По Україні членів окружних комісій замінили близько 30% за останній місяць. У члени дільничних виборчих комісій подавали будь-кого, щоб заповнити квоти. А далі партії змінювали на більш кваліфікованих. Але дуже багато членів ДВК не мали досвіду участі у попередніх виборах. Це ж стосується і голів, і секретарів”, - пояснює Андрій Попик.

Останній тиждень легальної агітації за кандидатів у президенти також приніс багато порушень закону. Політичні партії не лише рекламували своїх лідерів, але й використовували “чорний піар”. За результатами спостереження найбільш активними в агітації були Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Олег Ляшко та Олег Тягнибок. Решта суттєво відстають.

“За останній тиждень було зафіксовано кілька гучних скандалів. Всі уже чули про випадок із “Батьківщиною”. Також наші спостерігачі фіксували у районах на наметах “Батьківщини” як з-під прилавку роздають агітки про Порошенка без вихідних даних. Були порушення і щодо місць розміщення агітації. Так листівки кандидата Петра Порошенка були розміщенні на всіх автовокзалах області. Серед порушників є й Ольга Богомолець”, - каже координатор громадянської мережі “Опора”.

У неділю, 25 травня, під час голосування будуть працювати дві “гарячі лінії” “Опори”: 7777-12 та 7777-13. За цими телефонами можна буде повідомляти про порушення виборчого законодавства. Також на сайті громадянської мережі буде функціонувати інтерактивна карта порушень на виборчих дільницях країни.

Також на Хмельниччині за ходом президентських виборів слідкують близько 40 короткострокових та дві команди довгострокових спостерігачів ОБСЄ.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую