ye-logo.v1.2

Особливості Хмельницької міської ради

Політика 2928

Як на першій сесії депутати у політику гралися… із господарським присмаком

Якщо решта зібрань хмельницьких депутатів будуть такими ж, як і друге пленарне засідання першої сесії, то журналістам, вочевидь, роботи буде непочатий край. А читачам чимало поживи для роздумів. Адже з самого початку, складається враження, рада, яка має займатися господарськими питаннями із покращення життя хмельничан, перетворилася на мініатюру Верховної Ради, де народні обранці «граються» в політику.

«Нехай «Свобода» сідає за кермо»
В обласному центрі, як відомо, з першого грудня підвищили плату за проїзд у транспорті. І Володимир Гончарук із партії «Свобода» вже на початку сесії озвучив звернення студентства міста, в якому наполягають встановити студентам 50-відсоткову знижку на проїзд. Однак така вимога викликала у деяких депутатів посмішку. А ось міському голові Сергію Мельнику було не до сміху: «Вчіть матчастину! Де нам взяти гроші на цю знижку? У вас є конкретні пропозиції? Немає? То нехай «Свобода» сідає за кермо та возить всіх безкоштовно». На цьому «схвальні відгуки» для націоналістичної партії, представників якої в міській раді троє, не завершилися. Під час розгляду питання про регламент роботи ради Віктор Савчук із «Батьківщини» наполягав ввести штрафні санкції (забирати гроші, які передбачені на округ, за яким закріплений обранець) для депутатів, котрі себе погано ведуть. А «поганими», на його думку, були саме «свободівці», котрі «лізли» на трибуну без дозволу мера. Щоправда, «неслухняні» заперечували. «Перед виступами ми піднімали руку, і Сергій Мельник давав нам слово», – заявив Олександр Симчишин. Сам же міський голова попросив пана Савчука дещо охолонути, оскільки невдовзі будуть виготовлені картки та запрацює електронна система. Тоді «прохання» щось заявити чи виступити, впорядкуються.


«Кому дали землю? Не скажемо!»
Відтепер всі рішення сесій, у яких містяться дані про громадян, не будуть оприлюднюватися на офіційному сайті міської ради без їх особистої згоди, як це було раніше. Таку зміну містить новий регламент Хмельницької міської ради. Отже, відтепер дізнатися, чи дали вашому сусіду землю, буде нереально. Оскільки інформація про те, кому виділятимуть ділянку, буде конфіденційною. Чому? Як пояснив Володимир Швець з «Батьківщини», оприлюднення особистої інформації без згоди громадян суперечить законодавству.
Створили в раді й чотири фракції – «Батьківщину» (36 депутатів), Партії регіонів (5 депутатів), «Фронт змін» (7 депутатів) та «Хмельницьку платформу» (6 депутатів). А ось фракції «Свобода» так і «не народили». Причина – більшість вирішила, що фракція має складатися із 5 депутатів, а «свободівців» лише троє. І як не наполягав Олександр Симчишин зі «Свободи», що кількісне обмеження для створення фракції є порушенням законодавства, його так і не послухали. А тому, як заявив Олександр Сергійович, він звернеться з цього приводу до прокуратури. А якщо потрібно буде, то й до суду піде. Навіщо? Бо не маючи фракції в міській раді, «Свобода» не має свого представника в складі виконавчого комітету міської ради, який, між іншим, скоротили з 19 членів до 17.


Мінус два, плюс один
Ні, це не прогноз погоди. А просто арифметика. Міський голова вирішив скоротити кількість власних заступників! Щоправда, ще до цього міській раді слід було обрати нового секретаря. А вибирати довелося з однієї кандидатури. Сергій Мельник знову запропонував на цю посаду Валерія Лескова з «Батьківщини», і таємним голосуванням його кандидатуру підтримали 52 обранці з 55, які взяли участь в голосуванні. І лише після цього дійшли до заступників мера… Сергій Іванович виніс на сесію питання про звільнення Анатолія Савчука та Віктора Байдича в зв’язку з закінченням строку повноважень виконкому. «А чо­му не всіх звільняємо?» – поцікавився в Мельника депутат-регіонал Анатолій Лаврентій, який згодом став заступником міського голови. Сергій Іванович відповів: «Є ж закон! Чи ми за «понятіями» будемо?» Посміялися та звільнили… А згодом і нових обрали. Точніше, залишили на своїх місцях Олександра Віннікова, Григорія Давиденка, Ірину Ковальчук та Івана Прокопця. А ось на два вакантних місця, які обіймали Байдич та Савчук, Мельник запропонону­вав лише одну кандидатуру (мі­ський голова вирішив скоротити кількість своїх заступників) – Анатолія Лаврентія. «За» – 37, «проти» – 17, і Анатолій Степанович став заступником Сергія Мельника. За яку галузь новообраний посадовець відповідатиме, ще не вирішили. Але, як сам зауважив, хотів би взяти на себе житлово-комунальну. Швидше за все, так воно і буде, оскільки раніше ЖКГ опікувався звільнений Савчук. А ось гуманітарний напрямок, за який відповідав Віктор Байдич, найвірогідніше, буде розподілений між іншими заступниками. Остаточний розподіл між «правими та лівими руками» Сергія Мельника стане відомий вже на наступній сесії, яка, ймовірно, відбудеться 15 грудня.

 

Коментарі:

7777 15.12.2010 16:17

я голосував за Свободу і переконуюся, що робив правильно

not normal 14.12.2010 09:25

окремим субєктам- коментаторам: не турбуйтеся ви так за свободу чи її здатність до господарської діяльності. Свобода думаю у всьому сама розбереться і свої проблеми вирішить. тут інше цікавіше, як справи з господарською діяльністю у коаліції БЮТ-Партія регіонів група Мандзія група Фронту Змін, а це любі мої 57 голосів з 60. як з відповідальністю щодо підняття тарифів на проїзд в цих удушливих маршутках з нахабами водіями? Причому підняттям після виборів, незважаючи на запевнення Мельника, що нічого підніматися не буде. як з собаками бродячими???? як з очисткою міста від снігу льоду? як зрештою з бюджетом, адже в результаті Податкового кодексу місто вже недорахується 36 млн. грн ринкового збору?? де гроші не додадуть: на освіту, медицину, культуру, спорт.... як з Чернелівкою, сміттепереробним заводом? оооо, як з підняттям тарифів на комунальні послуги????? от тут хай господарники і себе покажуть, бо виділяти земельні ділянки Кольгоферам та іншим собі подібним багато розуму господарницького не треба.

шевчук 13.12.2010 08:53

зяма, ти з Батьківщини? чи з партії регіонів? чи фронт змін, радий здатися в полон будь-кому? по тексту однозначно депутат бютівець чи регіонал, бо різниці між ними в міській раді немає. я прихильник "Свободи" за їх принциповість і що головне непродажність, незрадництво. я за них голосував і знаю, що мої права вони захистять, не будуть бігати по фракціях, не будуть розмінюватися на посади, не будуть йти на співпрацю з продажними бютівцями і регіонами. а кращих господарників, ніж бютівці і регіони і правда немає, ці вміють красти професіонально, все міське господарство вже собі до рук прибрали.

зямі 12.12.2010 16:16

звідки інфа, що Свобода відмовилася від керівних посад? наскільки я знаю, пане господарнику, в міськраді взагалі комітетів немає (це ж не парламент), є комісії, а їх Мельник віддав Батьківщині -5, регіонам - 1, фронту - 1, платформі -1. Свободі не дали і місця у виконкомі.

Зяма 12.12.2010 09:31

Ну какие Свобода молодцы. Спрашивается какого черта они ишли в раду если отказались от всех руководящих должностей в комететах,этим они могли хоть как то влиять на те или инные решения.Но если не чего предложить кроме как крики Ганьба,долой, то логически поступили чтоб не позорится как людям не понимающим в хозяйственной жизни города,а просто пиарится. Им же сказано, хлопцы кричать Ганьба проще простого, а разработать и подать что то конкретное и полезное для хмельничан и города тяжело, но если будут от вас предложения то пожалуста потдержим.а че они не подали что студентам вообще безплатно... Короче пацаненки из свободы пришли пиарится выкрикивать ганьба, долой, ну и популистские решения пихать.

dominik 11.12.2010 01:44

якщо вищенадруковані тексти є початком роботи журналістів, то в майбутньому читачам прийдеться видумувати сюжети про нашах обранців.

1111 10.12.2010 13:09

"Свобода" - молодці!!!!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую