ye-logo.v1.2

Депутати обстежували заклади профтехосвіти області. Які висновки і що далі робити? На правах реклами

Політика 4565
Інна Ящук: " Депутатська діяльність для мене - надзвичайно важливе та відповідальне випробування"
Інна Ящук: " Депутатська діяльність для мене - надзвичайно важливе та відповідальне випробування". Фото: прес-служби партії

Таке обстеження проводила постійна комісія Хмельницької облради з питань науки, освіти, культури, молодіжної політики, спорту та туризму, яку очолює Інна Ящук.

Вона - умілий управлінець, ось уже 15 років поспіль обіймає посаду декана початкової освіти Хмельницького гуманітарно-педагогічного інституту. А ще, рік тому, Інну Ящук мешканці міста обрали депутатом обласної ради від політичної партії "Об'єднання "Самопоміч". Згодом колеги обрали її членом постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, культури, молодіжної політики, спорту та туризму.

- Інно Петрівно, чим займається комісія зараз і з ким працюєте? 

- Варто зазначити, що комісія працює засадах народовладдя, законність, гласність, колегіальність, поєднання місцевих та державних інтересів, виборність. В минулому році ми провели 8 засідань постійної комісії, в тому числі виїзні, на яких загалом розглянуто 260 питань з різних сфер життєдіяльності області.
Ми працюємо спільно з Тетяною Василик, Олександром Драганом, Віталієм Олуйко, Артемом Ромасюковим, Русланом Скримським та Уляною Ткаченко. В продовж року ми намагались маленькими кроками, конкретними рішеннями внести кращі зміни в розвиток освіти, туризму, спорту. І надзвичайно приємно, що у комісії ми усі однодумці, і кожен розуміє своє завдання та відповідальність. І за це особлива подяка моїм колегам!

- Питання профтехосвіти зараз особливо актуально, адже не до кінця зрозумілим залишаються ні питання фінансування, ні майна, яке поки державне, хоча заклади утримують місцеві бюджети. Яка в області ситуація?

- Варто наголосити, що професійна освіта - це унікальна ланка освіти. Вона поєднує з одного боку освітні функції, з іншого економічні та виробничі. Досі Міносвіта спільно з Мінфіном та Мінестерством економічного розвитку не розробили порядку розрахунку вартості підготовки одного робітника за державним замовленням, а тому відсутній взаємозв'язок між затвердженими обсягами держзамовлення і коштами, передбаченими на його виконання. Закон «Про професійно-технічну освіту України» не прийнятий!

Також потребує оновлення розробка стандартів робітничих професій відповідно до ринку праці та вимог суспільства; вироблення чіткої дорожньої карти здобуття робітничої професії починаючи від профорієнтаційної роботи у дошкільних установах до працевлаштування випускника ПТУ.

- Ви об’їжджали ПТУ області, аналізували матеріально-технічні бази освітніх закладів. Які висновки зробили?

- Реальний стан справ із фінансовим забезпеченням є незадовільним. Зокрема, планування коштів на утримання професійно-технічних навчальних закладів здійснюється відповідно до доведених граничних обсягів видатків на утримання професійно-технічної освіти. Реально даних бюджетних призначень вистачає лише на основні захищені статті видатків. Спецкоштів ПТУ на оновлення матеріально-технічної бази не достатньо.
Залишається проблемним питанням збереження та передача майна професійно-технічних навчальних закладів, яке належить Міністерству освіти і науки України, тоді як фінансування програми на підготовку робітничих кадрів перекладено на обласний бюджет та бюджети міст обласного значення. Зокрема, не фінансування протягом тривалого терміну об’єктів незавершеного будівництва, наслідком чого стало їх моральне та фізичне старіння, в окремих випадках руйнація, а також здороження вартості їх добудови та не доцільність завершення розпочатих робіт призвело до неефективного використання бюджетних коштів.

Втім є і позитивне: аналізуючи діяльність системи професійно-технічної освіти в області, зроблю висновок, що громадяни України не обмежені у правах скористатися можливістю безоплатно отримати професійно-технічну освіту не залежно від місця розташування цієї установи та місця проживання учня.

- Що варто зробити зараз, аби якісно реформувати професійно-технічну освіту?

- Актуальним сьогодні залишається питання створення єдиного банку даних потреби у кваліфікованих кадрах в області, системи обміну інформації щодо ринку праці між службою зайнятості, об’єднанням роботодавців та ПТНЗ області. Варто було би заключити договори з такими установами країн СНГ та Європи, що дозволило би розробляти та оновлювати підходи до профтехосвіти. Варто здійснити аналіз фактичної потреби регіонального ринку праці у кваліфікованих робітничих кадрах та забезпечити формування середньострокового прогнозу потреби в робітничих кадрах і планових показників державного замовлення на підготовку робітничих кадрів. Необхідно поширювати підписання тристоронніх угод підготовки фахівця: між учнем, навчальною установою та роботодавцем, що дасть можливість спрямувати практичні навички до фахових вимог працівника та залучити кошти до підготовки кваліфікованого працівника.

- Стільки тем, завдань і проблем одночасно… Чи справдились Ваші сподівання від депутатства?

- Депутатська діяльність для мене - надзвичайно важливе та відповідальне випробування. В першу чергу – це відповідальність за виконання обов’язків депутата та прийняття обумовлених істиною рішень. Щодо сподівань, то з однієї сторони вони справдились. Це стосується діяльності фракції в обласній раді політичної партії "Об’єднання" Самопоміч". Оскільки наша команда об’єднала людей з відкритими серцями, бажанням працювати, готових до діалогу, відповідальних. За цей час жодного рішення не прийнято фракцією у поспішному режимі. У всіх рішеннях є чітка, обґрунтована позиція, глибокий аналіз проблеми. Ми об’єднані ідеологічними основами співпраці з іншими, принциповістю та незалежністю, єдності сили і духу. Тому працювати в такій команді – це справжнє задоволення від набуття досвіду, вироблення єдиної позиції, спілкування.

З іншого боку сподівання не справдились. В першу чергу це проблема з часом. На жаль доба це лише 24 години. І я за цей рік зрозуміла, як це мало! А ще: співпраця з іншими фракціями. Часто, при вирішенні конкретних завдань, відчутне бажання відстрочити їх розгляд, вдатись до популістичних заяв. Але думаю, активний діалог усіх зможе об’єднати. Я щиро в це вірю.

Розмовляла Ольга Смолінська. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую