ye-logo.v1.2

Той самий сценарій

Політика 3452
Незаконний перерахунок.
Незаконний перерахунок. . Фото: автора

У Кам’янець-Подільському районі тривають бої за “вигідні” виборчі посади

Почувши про скандальні перипетії, пов’язані  з визначенням переможця на посаду сільського голови в Слобідці-Кульчієвецькій, очільники сільських громад Кам’янець-Подільського району написали лист до голови Хмельницької облдержадміністрації Василя Ядухи. Вони виступили на захист обраної 31 жовтня на посаду голови згаданого  населеного пункту Марії Міткевич. Адже вона  вивела свою громаду на третє місце в області за показниками соціально-економічного розвитку в минулому скликанні, зробила чимало добрих справ для людей, а ті, зрозуміло чому, й віддали їй більшість голосів. Однак, після дня волевиявлення Марія Міткевич  мусить ще й ще доводити: вибори таки відбулися, вона – переможець перегонів. Ні голова, ні громада й сьогодні ще не мають спокою. За  зверненнями та депутатським запитом народного депутата України Володимира Ар’єва відкрила провадження Генпрокуратура. Тим часом місцева газета «Фортеця» від 23 грудня поширила інформацію  про іншого переможця – Руслана Нестерова, якого вітало районне керівництво. Порушуючи всі терміни та положення чинного Закону про вибори, районна виборча комісія вирішила вдатися 13 грудня (!)  до перерахунку голосів  на трьох дільницях Слобідко-Кульчієвецького одномандатного округу. На той час у комісії вже й договір оренди приміщення закінчився, тож «виборчий» мішок  повезли без жодного супроводу правоохоронних органів, як кажуть, куди очі бачать. На щастя, виборці Слобідки мали зв’язок із кількома членами сільської комісії, яких районна, за їх поясненням, усього за годину до дійства запросила бути присутніми при перерахунку. Притулок рахувальники  знайшли в районному центрі культури та мистецтв «Розмай». За тривожними дзвінками виборців сюди прибули й журналісти. Близько півночі з’явився результат:  переможець уже не Марія Міткевич, яку сільська комісія постановою від 16 листопада визнала обраною на посаду та вручила їй мандат, а Руслан Нестеров. Його результат виявився тепер більшим на 28 голосів, а в конверті «за Міткевич» бракувало аж 200 бюлетенів. З самого початку на перерахунку була відсутня голова районної комісії Любов Іваницька: адже вона  проти цієї процедури, вважаючи рішення своїх колег неправомірним. Згодом таки з’явилася, й журналісти кинулися до неї з питаннями. «Чи не станеться так, що вже завтра чи післязавтра районна комісія захоче ще когось із сільських голів «перерахувати»?!.  Голову випередив Нестеров: «Комісію обрано на п’ять років!». Так що сільські голови, заступаючись за Марію Міткевич, вочевидь, розуміли: обороняють і себе самих – місцеве самоврядування найбільшого району України.


Причина – земля?!
“Я відчувала, що декого не влаштовую в земельних питаннях, – каже Марія Міткевич. – Коли ж два роки тому на моє подвір’я  вночі пожбурили бойову гранату, я вже геть не сумнівалася: спокійного життя не буде. Про це й газети писали. Злочинця правоохоронці не знайшли. Наша сільрада – приміська, земля тут дуже ціниться. Саме за неї до краю розігрілися апетити декого під час виборів…”.
Цю ж – земельну – причину назвав на прес-конференції для ЗМІ й голова райдержадміністрації Михайло Желізник, коментуючи події в Слобідці. Він висловився категорично проти перерахунку. Він також зазначив, що такої нефахової виборчої комісії не пригадує на жодних виборах. 
“Ми не втручаємося в діяльність органів місцевого самоврядування, як і велить закон, жодну сторону не підтримуємо, – заявила перший заступник голови РДА Ніна Фабіянська. – Війна за крісло сільського голови не радує, це псує імідж району. Як працівник РДА, я вболіваю, чи сільрада встигне до кінця року провести всі розрахунки.Телефонувала до Марії Міткевич, та запевнила: усе в порядку”.


Комісійні викрутаси
Сільська виборча комісія вважає, що вибори в окрузі відбулися 31 жовтня, протокол про підсумки голосування було складено одразу ж після отримання протоколів  ДВК. Жодних скарг у сільську комісію не надходило.
“А ось до районної, – каже її голова Любов Іваницька, – кандидат на сільського голову Руслан Нестеров другого листопада подав скаргу про порушення, яку комісія одразу ж передала  на перевірку правоохоронцям. 15 листопада знов надійшла скарга Нестерова. Я була проти засідання, фактично комісію зібрала колега Ходаківська, щоб розглянути цю скаргу. У нас не було на це число жодних матеріалів перевірки, що їх здійснював райвідділ міліції”.
Спочатку комісія 13 листопада прийняла рішення про те, що вибори в Слобідці… не відбулися, а 15 листопада призначила тут повторні. Дивно, що жоден із її членів, крім голови, не згадав (не знав або не бажав знати), що це питання належить не до її компетенції, а є прерогативою виключно сільської комісії. Люди написали листи в ЦВК, до прокуратури, до обласної влади, усього під посланням стоїть до тисячі підписів. «Мене на засідання районної комісії не кликали, – каже Марія Міткевич, – хоч закон передбачає розгляд
скарги за участю всіх суб’єктів». Хмельницький окружний адміністративний суд закрив очі на ці грубі, кричущі порушення, не дав їм жодної  правової оцінки.
Марія Міткевич не зупинилася. 24 листопада Львівський апеляційний суд задовольнив позов Міткевич, скасувавши й постанову Хмельницького суду, й постанову районної комісії про призначення повторних виборів. Отже, вибори в Слобідці відтепер вважаються такими, що відбулися. А, значить, є й переможець, якого визнала своїм рішенням сільська комісія.
Та, видно, шалені апетити вгамувати не так просто. 30 листопада районна комісія, уже знаючи про рішення суду, вдалася до нового реверансу – призначила повторний перерахунок. І знову голова Любов Іваницька голосувала проти та написала свою окрему думку. Довелося Марії Міткевич знову йти до суду… П’ятого грудня  Хмельницький окружний адміністративний суд скасував постанову комісії про перерахунок. Руслана Нестерова  ухвала не задовольнила, опоненти зустрілися ще й в Львівському апеляційному суді. «І знову справедливість восторжествувала, – каже Марія Міткевич. – Доки ж триватиме оцей театр абсурду?!».
Ігноруючи рішення суду про заборону перерахунку, районна комісія 13 грудня робить нову спробу переписати результати сільських виборів. Зі слів завідуючої архівним відділом РДА Наталії Куц, цього дня до неї звернулася районна комісія і згідно з її рішенням витребувала мішок із виборчою документацією по Слобідці-Кульчієвецькій. Самого рішення керівник архіву не показала, бо, на те, мовляв, треба дозвіл юридичного відділу РДА. Очікування протривало два дні, та обіцяного дзвінка з архіву все не було. «Це внутрішній документ, – пояснили вже в  юридичному, – вам його не нададуть». Цікаво, що 19 грудня до Хмельницького обласного окружного суду  (судові розгляди досі тривають!) надійшов цікавий документ – заява Кам’янець-Подільської районної виборчої комісії від 18 грудня, де значиться: жодного рішення про перерахунок  по Слобідці 13 грудня районна комісія не приймала. Узагалі, цим числом вона не ухвалювала жодної постанови. Районна комісія (чи її окремі члени?!) рятували власні шкіри?! Любов Іваніцька довго розглядала свій підпис під цією «заявою», відправленого з приватного факсу, і не могла його пізнати. На основі чого ж  13 грудня перерахували бюлетені?!


«Хай живе король!» 
17 грудня –дата представлення нового голови. Більшість  депутатів у раду не з’явилися. Зате приїхали з квітами друзі пана Нестерова, представник РДА Павло Довгопол та начальник управління земельних ресурсів Кам’янець-Подільського району Олексій  Пшетаковський. Слобідчан обурило це представлення, 23 грудня вони зійшлися на збори громади. Сюди ж із чорними гаслами «Геть Міткевич!» прибула якась невідома компанія, яка не є місцевими мешканцями. За ними слідом появилися правоохоронці. Учасники зборів прогнали самозванців.
24 грудня сільська комісія прийняла постанову, яка стала громом серед зими. Вона скасувала свою власну постанову №39 від 13 грудня 2010 року про повторний перерахунок, котра «була прийнята з грубим порушенням вимог Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». При цьому комісія прийняла рішення щодо результатів виборів сільського голови, яким неправомірно встановила результати виборів  на підставі повторного перерахунку таких результатів. Повторний перерахунок фактично проводився не сільською виборчою комісією, а Кам’янець-Подільською районною виборчою комісією, яка не є суб’єктом виборчого процесу щодо виборів Слобідко-Кульчієвецького сільського голови». У цьому документі сільська комісія, визнаючи власні порушення, вказала на єдино чинну постанову про обрання сільського голови – від 16 листопада. Як відомо, згідно неї, керівником громади є Марія Міткевич. Чи настане нарешті для неї та її громади отой мир, якого люди так бажають один одному у цей передріздвяний час?
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую