ye-logo.v1.2

Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. Що це означає? (ОПИТУВАННЯ)

Політика 3250
Указ про позбавлення громадянства Саакашвілі Порошенко підписав 26 липня.
Указ про позбавлення громадянства Саакашвілі Порошенко підписав 26 липня. . Фото: www.pravda.com.ua

У четвер, 27 липня Президент Петро Порошенко позбавив Міхеіла Саакашвілі громадянства на підставі рекомендацій Комісії з питань громадянства при президенті України.

Однак відомо про це стало на кілька днів раніше. Спочатку повідомлення про це з’явилося у соцмережах на сторінках нардепів Мосійчука і згадом – Геращенка.

Державна міграційна служба, за повідомленням «Української правди», то підтверджувала цей факт, то спростовувала, і лише згодом повідомила про існування указу президента.

Підставою для позбавлення колишнього губернатора Одеської області громадянства став той факт, що він нібито приховав дані про кримінальне переслідування в Грузії під час заповнення документів на отримання громадянства.

Нагадаємо, у травні 2015 року Президент вручаючи паспорт Саакашвілі сказав, що той, його «друг зі студентських років».

В оприлюдненому вчора, 29 липня на тій же «Українській правді» інтерв’ю екс-президент Грузії та екс-голова ОДА Одеської області повідомив, що це помста Президента за те, що він «розкачує Україну і добивається дострокових виборів».

Подаємо короткий уривок оприлюдненого інтерв'ю. Повну версію можна прочитати на "Українській правді"

УП: Розкажіть, будь ласка, як ви дізналися про те, що вас позбавили українського громадянства?

МС: Я дізнався з "Української правди", за нашим часом це був ранок. Я зазвичай вранці відкриваю "Правду", щоб подивитися, що відбувається на фронті, скільки жертв - у мене ще з Грузії така звичка. І я виявив, що зараз в якості жертви виявився я.

Перша реакція від людей була - ми не віримо, але я відразу повірив. З двох причин: тому що вони зазвичай використовують радикальну фракцію. У них же є привілеї, тому що їх використовував Ахметов для оголошення таких речей.

По-друге, я прекрасно пам'ятаю - у мене була двогодинна зустріч з Порошенком в березні цього року на Мальті. Це було дві години погроз і шантажу з його боку. З тих пір я стикався з різними неприємностями, я думаю, що це було його останнє попередження.

УП: Можете розповісти про ці дві години погроз і шантажу? Як це відбувалося?

МС: На Мальті після того, як він опинився поруч зі мною на Конгресі Європейської народної партії, йому це дуже не сподобалося. Потім, на другий день, він змусив протокол (протокольну службу, - УП) пересадити його.
Він сам несподівано запропонував зустрітися. Ми зустрілися, і це було 2 години. Він мені говорив, що я повинен зупинитися, перестати критикувати, як він говорив, розгойдувати України, виконувати план Путіна ... на що я розсміявся йому в обличчя.

Я йому сказав, що "план Путіна" - це те, що він робить. Тому що він встановив стратегічний альянс з Ахметовим, тримає в парламенті Хомутинника і інших бариг, і з ними домовляється. Я вважаю, що це - "план Путіна" набагато більше, ніж те, що я роблю.

Після цього він сказав, що якщо я буду спокійний, якщо, як він висловився, стану нормальним політиком українським, "в рамках", то на наступних парламентських виборах, які повинні відбутися в звичайний час (він сказав, що не допустить дострокових виборів), - у нас буде своя фракція в парламенті, і, як він висловився, своя маленька ніша в українській політиці. Це раз.

Друге - він сказав, що якщо я спробую розгойдувати далі ситуацію і домагатися дострокових виборів, то, по-перше, він готовий вводити воєнний стан. На що я йому сказав, що у нього таких сил немає, з чим він начебто погодився. Тому він сказав, що навіть якщо ми не введемо військовий стан, ми будемо приймати індивідуальні заходи. І так загрозливо на мене подивився.

Мабуть, зараз він почав з "індивідуальних заходів".

УП: У чому виражалися конкретні претензії Порошенко?

МС: Він сказав: чому ти не критикуєш, наприклад, Тимошенко, чому концентруєшся не на Авакова, а на мені? Я сказав, що я критикую всю владу, особливо Авакова, але після того, як він став повністю контролювати уряд, вся відповідальність лежить на ньому. Якщо Тимошенко прийде до влади, вона стане об'єктом інтересу, а зараз для українців об'єктом інтересу є ті, хто приймає рішення, які впливають на їхнє життя. Ось так приблизно я висловився ...

Продовження інтерв'ю читайте тут. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую