ye-logo.v1.2

«Насамперед, у людях ціную людяність», –

Політика 3942
Фото: сергій

каже голова Городоцької районної ради Олександр Воротний

Вже третій місяць працюють новообрані депутати місцевих рад. Завершився період знайомств та перших вражень, розпочався буденний час напруженої роботи. Більшість районів отримали нових очільників рад. Так сталося і у Городку. У кріслі голови районної ради Івана Тадеуша змінив Олександр Воротний. Олександр Аркадійович – корінний городоччанин. Частина його трудового шляху пов’язана із відомим колись у Союзі підприємством – Городоцьким верстатобудівним заводом, де очолював комітет комсомолу, працював майстром, старшим майстром, начальником цеху, заступником головного інженера, директором дочірнього підприємства «Говер-Механіка». З 2000 року – на державній службі: був начальником районного управління праці та соціального захисту населення, заступником та першим заступником голови райдержадміністрації. Тому про проблеми району, його сильні і слабкі сторони Олександр Воротний знає не з чиїхось слів. Про те, як він працюватиме на новій посаді, які робитиме акценти, ми й попросили його розповісти.
– Олександре Аркадійовичу, коли на сесії йшло голосування за голову райради, серед працівників райдержадміністрації крутилися дві абсолютно протилежні думки. З одного боку, усі бажали Вам успіху. З іншого ж – шкодували, що Ви підете з посади першого заступника голови райдержадміністрації. Ви не шкодуєте за попередньою посадою і тим колективом?
– Мені дуже приємно це чути, бо кожен колектив, де я працював, залишив часточку у моїй душі. Колись я думав, що верстатобудівний завод – це мій дім, мій колектив аж до пенсії. Я жив цим підприємством, адже пропрацював там немало – аж вісімнадцять років. За тим колективом дуже сумував. Тепер звик до нового, і, звісно, теж буду за ним шкодувати. Але ж я нікуди далеко з райдержадміністрації не пішов. Ми й надалі будемо співпрацювати.
– Яку ж проблему у районі потрібно вирішити найшвидше?
– Скажу відверто: хочеться вирішити усі проблеми. Але розумію, що зробити все і одразу – нереально. Сьогодні пріоритетний напрямок роботи – зробити все, щоб запрацювало виробництво. Адже наш район до 2000 року був серед найпотужніших виробничих районів області. Питання номер один – відновлення роботи Городоцького цукрового заводу. А це – робочі місця, відрахування до районного бюджету. У сільському господарстві плануємо відродити роботу городніх бригад. Бо купувати в інших країнах капусту, буряки, помідори чи огірки – нонсенс. Вдома вирощувати овочі вигідно, вони будуть значно якіснішими, ніж закордонні.
– Але ж в районі колись працювали, крім цукрового, й інші великі підприємства — молочноконсервний комбінат, верстатобудівний завод...
– Зараз молочноконсервний комбінат має нового директора — колишнього першого заступника голови райдераждміністрації Володимира Лясковського. І він усе робить для того, щоб відновити підприємство, і воно потроху стає з колін. Ми разом з власниками працюємо над відновленням сировинної молочної зони. А от з верстатобудівним заводом питання складніше. Адже ви розумієте, що обладнання, яке має підприємство, застаріле, завод не може випускати конкурентоспроможну продукцію. Тут потрібен інвестор.
– Городоччина має значний потенціал – Сатанівську курортну зону, велику кількість історичних та архітектурних пам’яток. Які плани щодо розвитку туристичної галузі?
– У нас створена спеціальна комісія з розвитку курортів і туризму. І нам потрібно багато зробити і для покращення умов проживання відпочиваючих та сервісного обслуговування, і для реконструкції історичних об’єктів. Ці питання на контролі у голови обради та голови обласної держадміністрації. Разом шукаємо інвесторів. У нас в районі є хороший приклад, коли інвестор вкладає гроші у розвиток культури й спорту, благоустрою. Зокрема, наш земляк Олександр Герега, крім того, що звів в райцентрі сучасний спортивний комплекс, цього року ще й допоміг реконструювати площу біля районного будинку культури. Є у нього й інші плани.
– Кілька років в районі ведуться розкопки курганів скіфського часу. Чи має влада у планах створити там музей?
– Так, і розпочати хочемо з того, щоб накрити цей курган, щоб він не руйнувався. Ми думаємо, як це зробити. Далі працюватимемо над створенням музейного комплексу.
– Сьогодні усіх нас турбує питання адміністративно-територіальної реформи. Люди задають питання: що буде з районом і що робить влада для того, аби його не втратити?
– Я не хочу нічого наперед коментувати. Сьогодні це справді на слуху. Але поки що ніяких офіційних коментарів дати не можна, питання вивчається. Можу лише сказати свою думку. Я переконаний, що реформа потрібна. Але це дуже непросто зробити. Свою думку має сказати саме громада. І починатися реформа повинна з села, сільської ради, міста, району. Щодо Городоцького району, то ми прикладемо усіх зусиль, щоб Городоччина залишилася на карті області. Що для цього робитимемо? Насамперед – це створення нових робочих місць, відновлення роботи підприємств, про що я вже казав.
– А щодо скорочення державних службовців, про яке теж багато говорять. Ви проводитимете такі скорочення апарату районної ради?
– Я вважаю, що кількісний штат нашої ради відповідає тим вимогам та завданням, які стоять перед райрадою. Нас лише десять працівників. І це оптимальна кількість.
– У Вас досі немає заступника. Ви приглядаєтеся, чи не можете досягти домовленості з депутатами?
– Ми узгодили це питання з членами президії районної ради та з головами депутатських фракцій, і розглядатимемо його на одній з найближчих сесій.
– На ній бачите свого однопартійця?
– Насамперед – людину. Бо у кожному працівнику я, насамперед, ціную людяність. Ну і, звісно, на посаді заступника бачу професіонала. А от про кольори, партії навіть не хочу говорити. Я, приміром, за Союзу був членом Комуністичної партії, і не соромлюся цього. У мене досі є партійний квиток. Але акцентувати увагу на партійній приналежності не бачу потреби.
– Декому здається, що працювати у раді – спокійніше, ніж в адміністрації. Ви такого не відчуваєте?
– Я так не можу сказати. В органах місцевого самоврядування працюють люди, яких обрали мешканці району, а це велика відповідальність. Звісно, органи місцевого самоврядування та виконавчої влади – це ніби й різні гілки влади, різні вектори діяльності. Але все одно вони мають діяти спільно. У нас так і є. Взяти хоча б наш сьогоднішній спільний з головою адміністрації та керівниками її структурних підрозділів спільний виїзний прийом у Жищинцях. І ми й далі працюватимемо разом.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую