ye-logo.v1.2

Райдержадміністрація хоче взяти місцеве самоврядування під контроль

Політика 4791
“Новий закон про місцеві вибори має багато недоліків“, – переконаний Сергій Фесун.

Так вважає голова старокостянтинівської районної ради Сергій Фесун

Коли брав це інтерв’ю в голови Старокостянтинівської районної ради, пристрасті навколо останньої сесії районної ради, що відбулася напередодні, тільки починали нагнітатися. Молодого керівника допікали в «непослушанії», мовляв, чому депутати обрали одним з його заступників Анатолія Пасічника. Того самого Анатолія Пасічника, який до цього п’ять років працював заступником голови райдержадміністрації, а з приходом нового керманича районної державної адміністрації його звільнили,  навіть не подякувавши за роботу. Тридцятисемирічний Сергій Фесун на це реагував спокійно. Насамперед, Сергій Никанорович розповів про те, що вдалося зробити депутатам районної ради нинішнього скликання:
 – Підходить до завершення чергова каденція депутатського корпусу районної ради, який вперше був сформований за списками політичних партій. Ця система виборів мала багато недоліків, головний серед яких – відрив народного обранця від виборчого округу, безпосередньо від територіальної громади. Якщо на початку каденції відчувалася деяка конфронтація між представниками різних політичних сил, то після обрання керівного складу ради вона зникла, і робота перейшла в конструктивне русло, спрямоване на вирішення важливих проблем краю. До прикладу, за останні чотири роки газифікували двадцять шість населених пунктів, що більше, ніж за весь період радянської влади. До кінця року символічний голубий факел плануємо запалити ще в п'яти селах. Багато уваги приділяємо покращенню матеріально-технічного забезпечення районної лікарні: відновили реконструкцію жіночої консультації, яку плануємо здати в експлуатацію нинішньої осені; провели капітальні ремонти окремих стаціонарних відділень. Завдяки зініційованій районною радою акції «Подаруй вікно лікарні» у медичних закладах краю понад 500 вікон замінили на енергозберігаючі.
На виконання районної програми «Шкільний автобус» придбали дванадцять нових транспортних засобів, і тепер в районі фактично немає дітей, які б не мали можливості під'їжджати до шкіл.  
Перелік позитивних зрушень можна було б іще продовжувати. Та суть не в тому. Хочу зазначити, що протягом останніх років у нас спостерігається стійка динаміка наповнення районного бюджету. Це дає можливість вирішувати соціально важливі питання. Основним джерелом надходжень власних коштів є сільське господарство, ефективність роботи якого значно покращилася після приходу інвесторів. Якщо в 2005 році на Старокостянтинівщині не оброблялося близько двадцяти тисяч гектарів сільгоспугідь, то сьогодні не задіяні лише малопродуктивні землі на схилах.
– Які інтереси більше лобіюються в раді – політичні чи насущні проблеми сьогодення?
– Партійні інтереси були лише на початку роботи каденції. А згодом на засіданні президії, до якої входять всі голови фракцій, домовилися, що від виборів до виборів будемо консолідувати свої зусилля виключно на вирішенні проблем соціально-економічного розвитку Старокостянтинівщини. Тому й вдалося успішно розв’язати багато питань, які стосувалися впорядкування доріг, ремонту шкіл, закладів сільської медицини тощо. Політикою ми протягом чотирьох років практично не займалися.
До квітня цього року в нас була плідна і стабільна співпраця з районною державною адміністрацією. А відколи призначений новий голова адміністрації, почала відчуватися якась напруженість у роботі, неприйняття деяких наших позицій у вирішенні злободенних проблем. Та й серед депутатського корпусу порушилася консолідація.
– У чому це полягає?
– З наближенням виборів до місцевих рад виконавча гілка влади знову починає політизувати суспільство. На мою думку, адміністрація сьогодні діє не у відповідності до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» і не виконує покладені на неї обов’язки й функції щодо делегованих повноважень, а займається підготовкою виборчого процесу, точніше сказати, до монополізації влади та взяття місцевого самоврядування під свій контроль.
– Чи вдасться їй це зробити з розкладом тих політичних сил та настроїв депутатів, які сьогодні панують у раді?
– Упевнений, що виборці Старокостянтинівщини розберуться в усьому і реально оцінять роботу, яка проводилася протягом нинішнього скликання депутатським корпусом, виконавчим апаратом районної ради, головою районної ради.
– Новий виборчий закон дозволить належним чином провести голосування, щоб не було ніяких колізій?
– Зрозуміло, що новий закон про вибори до місцевих рад розроблений якраз для того, щоб ті політичні сили, які входять до коаліції, монополізували владу. В ньому є дуже багато недоліків та підводних каменів. Насамперед, усунуто від виборчого процесу молоді партії, котрі, як засвідчили президентські перегони, мають непоганий рейтинг в нашому краї. До прикладу, понад десять відсотків мешканців Старокостянтинівщини віддали свої голоси керівнику партії «Фронт змін» Арсенію Яценюку. Те ж саме можна сказати і про партію «Сильна Україна». Її лідер Сергій Тігіпко набрав близько чотирьох відсотків голосів. Нині в Україні існує проблема в роз’єднаності демократичних сил та демократичних партій. Не обминула вона й Старокостянтинівщини. Але впевнений, що докладемо максимум зусиль, аби об'єднати їх на теренах нашого краю в єдиний кулак і не дати можливості узурпації влади.
– На початку нашої розмови Ви говорили про те, що під час нинішньої каденції багато депутатів були відвернені від територіальних округів. Чи зміниться ситуація після виборів за пропорційною системою?
– Я не впевнений. Тому що ми прекрасно розуміємо, для чого ця норма була введена. Насамперед, для того, аби «провести» по мажоритарних округах вигідних для влади депутатів. І навіть той факт, що сьогодні в законі немає обмеження виборчого фонду кандидата чи політичної партії, він уже ставить в нерівні умови учасників майбутніх перегонів. Бо за такої розкладки можна буде легко «протягнути» потрібного кандидата. Крім того, є  ще й багато інших важелів, які, в певній мірі, задіяні вже сьогодні: тиск, шантаж, погрози на окремих авторитетних людей, які не підтримують коаліційні партії. На Старокостянтинівщині чітко поставлене завдання, що депутатами мають пройти лише кандидати від чотирьох партій: Регіонів, Народної, Соціалістичної та Комуністичної.
 – Це за списками політичних партій, а від мажоритарних округів?
– Ситуація аналогічна. У законодавстві чітко прописано, що депутатів мають право висувати виключно політичні партії. Тобто, для того, щоб громадянин став депутатом, ми практично повинні загнати його в якесь політичне братство.
– З яким настроєм  Ви підете на наступні виборчі перегони?
–  Звичайно, з оптимістичним. З огляду, на те, що зроблено районною радою за період минулого скликання, не соромно буде йти до людей і дивитися їм у вічі. Переконаний, що демократичні сили Старокостянтинівщини обов’язково переможуть на наступних виборах.
P.S. Коли інтерв'ю вже було підготовлене до друку, стало відомо про ще одну колізію, яка виникла стосовно останньої сесії Старокостянтинівської райради, яка відбулася в четвер, 5 серпня. Коментує Сергій Фесун: «В кінці сесійного засідання голова депутатської фракції блоку Юлії Тимошенко Олексій Сторожук від імені фракції та районної організації політичної партії «Батьківщина» озвучив заяву-протест проти підвищення ціни на газ для населення. Хоча її підтримала більшість присутніх у сесійній залі депутатів районної ради, рішення не набрало чинності, тому що не вистачило п’ять голосів.
А вже в понеділок, 9 серпня, незважаючи на те, що Конституція України гарантує кожному громадянину право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, керівництвом райдержадміністрації розпочався тотальний тиск та залякування депутатів – державних службовців та тих, які працюють в бюджетних установах. Одних змусили припинити членство в партіях демократичного спрямування, інших – написати заяви про звільнення з роботи. Як голова районної ради, я обурений діями керівництва райдержадміністрації і звернувся до прокуратури з вимогою вжити невідкладних заходів до негайного усунення порушень Конституції України. На жаль, сьогодні цей тиск і далі продовжується. В обійму взяли вже й директорів шкіл – депутатів районної ради, які належать до партій демократичного спрямування. Виїхала  комісія обласного управління освіти, почала шукати недоліки в роботі освітніх закладів, причому тих, котрі вважаються одними з кращих у краї, мають численні відзнаки районної та обласної влади. Я переконаний, що сьогодні Партія регіонів ставить завдання залякати цих людей, аби вони не мали можливості висовувати свої кандидатури на наступних виборах в депутати до районної ради, таким чином, щоб розчистити шлях для представників своєї політичної сили».

Коментарі тут, як кажуть, зайві.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую