ye-logo.v1.2

«Ні» виборам за законом Януковича: у Хмельницькому відбулась акція на підтримку виборчої реформи

Політика 2767
Акція відбувалась на Майдані Незалежності в обласному центрі
Акція відбувалась на Майдані Незалежності в обласному центрі. Фото: автора

Подібна акція відбувається по всій країні.

Сьогодні, 15 травня, у Хмельницькому на Майдані Незалежності зібралися міські активісти та члени політичних партій на знак підтримки нової виборчої реформи. Подібні акції відбуваються по всі території Україні, а за кілька днів дістануться столиці, де під стінами парламенту громадяни вимагатимуть скасувати виборчий закон Януковича та ухвалити Виборчий кодекс, що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Щоб продемонструвати, як наразі відбуваються вибори, активісти взяли на акцію чорний пакет – символ голосування за закритими списками. Кожен з нього міг витягнути картку із зображення кошеняти – це, те що ми отримуємо в результаті голосувань за виборчими законами Януковича.

«Зараз ми бачимо тільки кілька людей на початку списку. Серед яких як правило, людина відома і впізнавана. А15 і 20 ідуть люди, які часто ідуть просто заробляти гроші, а не займатися політикою. Це одна із найбільших вад чинного закону прийнятого за часів Януковича. Ми сьогодні зібралися тут з різними політичним партіями, які підтримують новий Виборчий кодекс з регіональними списками», - розповідає координатор ГО “Центр UA” в Хмельницькій області Олег Черненко.

Кожен міг витягнути "кота у мішку"

За його словами, вірогідність прийняття цього кодексу є. Адже Коаліційну Угоду підписали 302 народних депутати. У ній йдеться і про відкриті виборчі списки. Важливо підтримати нові виборчі правила заздалегідь.

«Завжди виборчий закон змінюють перед самими виборами. Він завжди трохи складний. Але якщо це буле завчасно, то можна провести навчання громадян і виборчих комісій», - додає Олег Черненко

Думки активіста розділяє і заступник голови Хмельницької міської виборчої комісії Віталій Швед. Каже, Закон мають прийняти завчасно, щоб люди, а особливо члени дільничих комісій мали можливість його вивчити.

На акцію зібрались представники політичних партій

«Виборчий кодекс - це не погана ідея, бо вона узагальнить всі правила на всіх виборах – президентських, парламентських, місцевих. Є певні недоречності в різних законах. Політичну складову мені не дуже хочеться оцінювати, бо враховуючи ту кількість правок, які невідомо який документ матимемо на виході. А те що зміни потрібні, то, мабуть, так», - зазначає Віталій Борисович.

Проголосувати за нову виборчу реформу та ухвалити Виборчий кодекс Верховна Рада має до кінця липня. Дослухаються народні обранці до побажань українців – покаже час.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую