ye-logo.v1.2

Блокувати сайти без рішення суду? Нардепи від Хмельниччини наче не проти

Політика 2354
Верховна Рада може обмежити свободу слова в інтернеті
Верховна Рада може обмежити свободу слова в інтернеті. Фото: liga.net

Верховна Рада включила до порядку денного скандальний законопроект проти якого рік тому виступали проти громадські організації.

Юристи та правозахисники вважають, що внесений сьогодні, 21 червня, до порядку денного Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» № 6688 «є спробою обмеження прав людини в інтернеті та створення механізмів тиску на провайдерів». Про це повідомляє «Детектор медіа».

Авторами законопроекту є нардепи з комітету нацбезпеки і оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук та Тетяна Чорновіл (обидва – «Народний фронт») пропонують внести зміни до деяких законів з метою «протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері». «Зокрема, Службі безпеки України хочуть надати право блокувати доступ до будь-якого інформаційного ресурсу вже не тільки за рішенням суду, а й на підставі рішення прокурора, слідчого або Ради нацбезпеки і оборони», - пише «Українська правда».

В липні минулого року громадські організації «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа», «Інститут масової інформації», «Інформаційна безпека», Національна спілка журналістів України, фундація «Суспільність» оприлюднили спільну заява щодо законопроектів №6676 і №6688 про досудове блокування сайтів. «В умовах воєнного конфлікту держава має право накладати певні обмеження на свободу Інтернету з огляду на безпеку країни. Проте, пропонуючи законопроекти №6676 і № 6688 народні депутати запозичують методи та підходи агресора – Російської Федерації щодо регулювання Інтернету. Впровадження запропонованих норм здатне призвести до згортання прав та свобод громадян й переслідування політичних опонентів безвідносно до захисту безпеки країни», - йшлося в заяві. Згодом, один законопроект був відкликаний, а ось № 6688 – ні.

«За» внесення до порядку денного скандального законопроекту проголосували 238 народних обранців. Серед них – і представники Хмельниччини. Порошенківці Роман Мацола, Сергій Мельник та Володимир Мельниченко, за даними електронної системи Верховної Ради, натиснули кнопку «за». Їх однофракцієць Андрій Шинькович не голосував, як і позафракційний Олександр Герега. Олександр Ксенжук з «Народного фронту», Віктор Бондар з «Партїі «Відродження» та Сергій Лабазюк з «Волі народу» також були «за».

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко на своїй сторінці у Фейсбуці написав: "Нова атака на свободу слова! Парламент вніс до порядку денного проект законодавчих змін "щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері". У позасудовий спосіб влада зможе заблокувати діяльність будь-якого сайту! Адже технологічним тероризмом визнаються дії "...та/або спрямовані на порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, на здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об'єднаннями громадян, юридичними особами, або привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних чи інших поглядів винного (терориста)". Без суду, без адвокатів, без слідчих дій в редакціях українців можна буде позбавляти доступу до "не таких" сайтів".  
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую