ye-logo.v1.2

«Опора» проаналізувала роботу народних депутатів від Хмельниччини

Політика 2767
В Опорі побачили й позитивні тенденції - усі народні обранці від Хмельниччини відзвітували перед виборцями за минулий рік
В Опорі побачили й позитивні тенденції - усі народні обранці від Хмельниччини відзвітували перед виборцями за минулий рік. Фото: автора

Назвали не лише лідерів за кількість зареєстрованих законопроектів, а й найбільш балакучих.

Нардепи-мажоритарники від Хмельниччини не демонструють суттєвих змін у активності порівняно з попередніми роками. Такі результати моніторингу Громадянської мережі «Опора», яка проаналізувала роботу парламентарів за п’ять місяців цього року.

Аналізували роботу семи представників від Хмельницької області. «Ми брали до уваги такі критерії, як кількість підготовлених законопроектів, запитів, виступів на сесіях, - каже Оксана Банкова, громадська консультантка «Опори» на Хмельниччині. – Аналізували їхнє відвідування засідань сесій та комітетів, фактичну участь у голосуваннях тощо».

За даними письмової реєстрації депутатів найкраще відвідували пленарні засідання Роман Мацола (відвідав 100% засідань), Володимир Мельниченко (100%) та Олександр Герега (98%). Найнижчий показник відвідуваності – у Віктора Бондаря (24%). «Цікаво те, що були випадки, коли один із народних депутатів, згідно реєстрації, був у сесійній залі, а потім вже був у себе на окрузі, - розповідає пані Оксана. – Теоретично, він просто не встигав би з Києва дістатися Хмельниччини. Але такий факт ми зафіксували».

Є нардепи, які відвідали всі засідання парламенту, а є такі, які лише чверть.

Щодо участі в голосуваннях, яких впродовж проаналізованого періоду було 1691, то найчастіше відсутнім під час прийняття рішень був Віктор Бондар (пропустив 24% голосувань). Значно рідше відсутніми були Олександр Герега (5%) та Володимир Мельниченко (2%). Попри свою присутність у сесійній залі, найчастіше не голосували Сергій Лабазюк (85%), Віктор Бондар (72%) та Олександр Герега (69%). У трійку тих депутатів, хто під час голосувань найчастіше утримувався, увійшли Володимир Мельниченко (утримався під час 22% голосувань), Роман Мацола (18%) та Сергій Мельник (15%).

За словами Оксани Банкової, робота в комітетах дуже важлива, адже в них формуються законодавчі ініціативи.

Лідерами за кількістю натискань на кнопку «за» є: Сергій Мельник (74% голосувань «за»), Володимир Мельниченко (74%) та Роман Мацола (59%). «Ця ж трійка депутатів впродовж проаналізованого періоду «наважувалася» голосувати «проти», позаяк інші нардепи від області на цю кнопку впродовж 8-ї сесії ще не натискали. Так, Сергій Мельник голосував «проти» п’ять разів, Володимир Мельниченко – два рази, Роман Мацола – один раз», - каже Оксана Банкова.

А ось найбільш балакучим у Верховній Раді з-поміж нардепів від області виявився Віктор Бондар (13 виступів), рідше виступав Сергій Лабазюк (7 виступів), Сергій Мельник (5 виступів), Володимир Мельниченко та Андрій Шинькович (по 3 виступи). Олександр Герега та Роман Мацола жодного разу не виступали.

Найбалакучішим, на за даними "Опори", з січня по травень 2018 року серед нардепів від Хмельниччини став Віктор Бондар.

А ось найбільше законопроектів, зокрема й у співавторстві, підготували Роман Мацола (25), Андрій Шинькович (24), Володимир Мельниченко (13). Та, за словами Анатолія Бондарчука, керівника проекту «Опори» в рамках програми «Рада», нині є така тенденція, що депутати реєструють багато ініціатив, чим лише ускладнюють роботу парламенту. «Я маю сумніви, що всі депутати знають свої законопроекти, оскільки багато з них реєструються в співавторстві».

Читайте також: Нардеп від Хмельниччини очолив рейтинг кнопкодавів

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую