ye-logo.v1.2

Із, усіх обіцянок губернатора, жодна не виконана повністю

Політика 3024

Організатори проекту «Владометр», який нещодавно стартував в інтернет-просторі, збирають та аналізують обіцянки, дані чиновниками усіх рівнів: від Президента до сільського голови. Проект громадського моніторингу політичних обіцянок представив його головний редактор Вахтанг Кіпіані на засіданні медіа

Із, поки що, дев’ятнадцяти обіцянок Василя Ядухи, які вже зареєстровані на сайті проекту, вісімнадцять перебувають у розділі «в роботі» і одна не оцінена. Більшість обіцянок Василя Степановича оприлюднені на офіційному сайті облдержадміністрації в плані заходів Хмельницької ОДА з реалізації Програми економічних реформ на 2010-2014 роки. Хмельницький губернатор, за період свого перебування на посаді, серед іншого обіцяє своїм виборцям надійне постачання електроенергії та забезпечити ліхтарями мешканців Хмельниччини, а також провести комунікації на ділянки, виділені під будівництво та відкрити нову лінію виробництва цементу. Також Василь Степанович обіцяє створити мережу магазинів товарів місцевих виробників. Перші «ластівки» виконання обіцянок вже є у кількох районних центрах області, зокрема у Городку та Теофіполі за його вказівкою окремі товари можна придбати за «соціальними цінами» та відкрито відділи по реалізації продукції сільськогосподарських виробників. На спеціальних полицях реалізовується продукція просто від виробників. Однак більшість обіцянок так і залишаються «в повітрі», адже простежити їх виконання важко. Зокрема, свого часу губернатор пообіцяв сприяти розробці корисних копалин на Хмельниччині та поширенню держстандарту якості ISO 9001-2001.
Серед обіцянок, які не ввійшли до проекту, але були озвучені губернатором на тих чи інших заходах, значаться такі, як впровадження дрес-коду для працівників облдержадміністрації. Про це він повідомив у вересні, під час однієї з прямих телефонних ліній. «Ми обов’язково впроваджуватимемо дрес-код для працівників облдержадміністрації тоді, коли відповідне рішення розповсюджуватиметься на держслужбовців Кабміну та інших державних установ», – зазначив тоді Василь Степанович. Нагадаємо, що 30 вересня минулого року колишній міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов своїм наказом затвердив рекомендації щодо зовнішнього вигляду працівників Секретаріату Кабміну.
Потім була обіцянка журналістам завжди гостинного прийому у стінах ОДА. «Як керівник області, зобов'язаний забезпечити дотримання свободи слова. Не допустити в ніякому випадку тиску правоохоронців на ЗМІ, фізичного тиску на журналістів, побиття, погроз, переслідувань або знищення апаратури, припинення діяльності засобів масової інформації… Таких дій на території області немає, і я переконаний – ніколи не буде», – зазначив губернатор на одній із прес-конференцій. Тоді ж він додав, що двері облдержадміністрації завжди відчинені для будь-якого журналіста, незалежно від його політичних поглядів і видання, в якому він працює.
Але «найоригінальнішою», напевне, була не обіцянка, а погроза районним керівникам: «Хто має займатися вирішенням проблем у районах, зокрема ціновою політикою? Ми розуміємо, що це політичне питання, і проблем з продуктами харчування немає. Тому попросив би не кивати один на одного, бо пальці, особливо вказівний, за це треба відрізати. Тоді буде все, як потрібно», – сказав Ядуха, звертаючись до голів РДА.
Загалом проект «Владометр» – це, інструмент суспільного контролю влади. «Його мета – зробити українську політику більш прозорою і менш популістською, – зауважив Вахтанг Кіпіані. – Жодна реальна чи нереальна обіцянка не повинні залишитись поза увагою громадськості». Проект дає відповіді на такі питання: які обіцянки і коли давали українські політики? Які з обіцянок виконані, а які – ні? Хто з українських політиків найчастіше не дотримується свого ж слова? Які обіцянки є абсурдними або суперечать попереднім висловлюванням?
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую