ye-logo.v1.2

Голови громад закликали нардепів не голосувати за законопроєкт Зеленського

Політика 1930
Законопроєкт стосується змін до Конституції у сфері децентралізації влади
Законопроєкт стосується змін до Конституції у сфері децентралізації влади. Фото: ілюстративне uk.wikipedia.org

На переконання представників Асоціації міст України, він несе загрозу автономії місцевого самоврядування.

Вчора, 13 січня, Асоціація міст України опублікувала другу спільну заяву лідерів місцевого самоврядування та експертів. Вони закликають парламент не голосувати за конституційні зміни, якщо президент не відкличе законопроєкт на спільне доопрацювання. Серед підписантів є й представники Хмельниччини.

У тексті заяви йдеться, що минула заява Асоціації міст України, оприлюднена 19 грудня минулого року, фактично була проігнорована. Оновлений текст змін до Конституції зазнав лише технічних коректив. Завдяки цьому законопроєкт уникне можливого негативного висновку Конституційного Суду України. Проте він і надалі містить інструменти для знищення автономії місцевого самоврядування.

«Запропонований у цьому форматі інститут «префектів» стане в руках президента та його офісу інструментом політичного тиску на місцеве самоврядування, — йдеться у заяві. — Він втручатиметься у виконання органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень».

Також Асоціація міст зазначає, що запропоновані конституційні зміни зменшують фінансові гарантії місцевого самоврядування. Зокрема, вони скасовують обов’язок держави в повному обсязі фінансувати делеговані нею повноваження — освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, культуру та спорт. Фактично це може «знищити» бюджети розвитку міських, селищних і сільських громад. У результаті це унеможливить розвиток міст.

«Якщо президент України Володимир Зеленський не відкличе для спільного доопрацювання проєкт змін до Конституції України, закликаємо народних депутатів усіх фракцій та груп голосувати проти запропонованого законопроєкту», — наголошується у другій спільній заяві.

Наразі під заявою підписалося 88 голів місцевого самоврядування та експертів. Серед них є й представники Хмельниччини. Зокрема, заяву підтримали Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Сімашкевич, голова Славутської міської об’єднаної територіальної громади Василь Сидор та голова Маківської сільської об’єднаної територіальної громади Анатолій Кушнір. Збір підписів триває.

Нагадаємо, наприкінці минулого року очільник Хмельницького Олександр Симчишин розкритикував міський бюджет на 2020-й. На його переконання, він найгіршим за роки його каденції, адже через зростання реверсних дотацій до державної скарбниці та збільшення кількості видатків, делегованих центральною владою, бюджет розвитку Хмельницького цьогоріч зменшився на 240 мільйонів гривень.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую