ye-logo.v1.2

Житло в Іспанії та нові компанії: що задекларував Олександр Герега за 2019 рік

Політика 8802
Торік загальний задекларований дохід Олександра Гереги становив 30 мільйонів 629 тисячі 569 гривень
Торік загальний задекларований дохід Олександра Гереги становив 30 мільйонів 629 тисячі 569 гривень. Фото: facebook.com/Gerega.Oleksandr

Огляд декларації найбагатшого нардепа від Хмельниччини.

Народні депутати від Хмельницької області вже почали подавати електронні декларації за минулий рік. Наприклад, вчора, 28 травня, інформацію про свої статки та доходи опублікував Олександр Герега. Власне з нього кореспонденти сайту «Є» розпочинають аналізувати декларації народних обранців.

Нерухомість в Іспанії та низка земельних ділянок в Україні.

Згідно з опублікованою декларацією, торік ні Олександр, ні Галина Гереги не купували нової нерухомості. Проте у них з’явилися «нове» іспанське житло. Так, у декларації нардепа за 2018 рік був вказаний лише один житловий будинок в Іспанії площею 454,9 квадратних метрів, який Галина Герега набула у власність у 2000 році за понад 2 мільйони 715 тисяч гривень. Натомість у декларації за минулий рік у власності дружини нардепа з’явилися нові об’єкти нерухомості в Іспанії. У 2017 році там вона набула у власність за 62 мільйони 196 тисячі 370 гривень «ізольоване житло та земельну ділянку» площею 3180 «квадратів», а у 2018-у — за 30 мільйонів 543 тисячі 344 гривні «ділянку зі житлом» площею 1379,5 «квадратів».

У столиці подружжя Герег володіло трьома квартирами, двома житловими будинками і домоволодінням у Київському районі. Найбільша квартира, площею 888,5 квадратних метрів, записана на Галину Герегу. Її дружина депутата набула у власність у 2017 році за понад 21 мільйон гривень. Також Олександр Герега має квартиру в Городку на 28,80 «квадратів».

За минулий рік Олександр Герега задекларував 30 земельних ділянок у різних населених пунктах України. Це земля, яка або безпосередньо належить йому, або його дружині, або перебуває у їхній спільній власності. Загальна площа цих ділянок становить 765 тисячі 536 квадратних метрів. Більшість з них розташована у Київській області.

Два авто та картина ХVII століття.

Рухоме майно родини Герег не зазнало змін. Задекларовані дорогоцінності, твори мистецтва й «елітний» одяг Галина Герега набула у минулі роки. Загалом у декларації вказано 23 таких об’єкти. Наприклад, Галина Герега володіє іспанською картиною ХVII століття зі зображенням Мадонни з Ісусом, ангелами та Іоанном Предтечею, а також двома полотнами французьких художників ХIХ століття й 1900 року.

Торік Олександр Герега офіційно не володів автотранспортом. А ось його дружина мала автомобілі «ВMW 730D» 2007 року випуску та «Porsche 911 Carrera 4S» 2008 року випуску.

Поступове, але впевнене розширення бізнес-імперії.

Торік 12 липня Галина Герега почала володіти п’ятьма тисячами акціями компанії холдингової компанії «Epiagro holding limited» і спільно з чоловіком стала її кінцевим бенефіціарним власником. Ця компанія зареєстрована у Кіпрі, який відомий як офшорна зона. За інформацією ресурсу «OpenCorporates», «Epiagro holding limited» була зареєстрована саме 12 липня 2019 року.

Також подружжя Герег продовжує володіти акціями ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ОФЕРЕНТ». Проте Олександр Герега передав свої акції в управління товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційно-депозитарний центр «Глобал».

Також нардеп задекларував, що передав в управління свої корпоративні права. Проте, кому саме, — у декларації не зазначено. Зокрема, подружжя Герег торік продовжувало володіти корпоративними правами компаній «Епіцентр К», «Епіцентр Н», «Атена Груп», «Алга Актив», «Респектум» та «Інтертуризм» загальною вартістю понад 265 мільйонів гривень.

Олександр Герега задекларував, що він та його дружина торік були кінцевими бенефіціарними власниками 58 компаній. Серед них вісім зареєстровані в офшорних зонах на Кіпрі або Британських Віргінських островах. Стільки ж було вказано й у електронній декларації за 2018-й. Втім, з’явилися нові компанії, а «старі» — припинили працювати.

Наприклад, крім кіпрської «Epiagro holding limited», торік Гереги стали власниками ТОВ «Експертбудсервіс», приватного малого підприємства «МАКС», які зареєстровані у Києві та Хмельницькому. А також — ТОВ «Агрофірма імені В.Д.Слободяна». Остання, за інформацією ресурсу «YouControl», була зареєстрована у селі Іванківці Городоцький район і спеціалізувалася на вирощені зернових культур. Проте наразі вона припинила свою діяльність.

У новій декларації не вказано сім компаній. За інформацією ресурсу «YouControl», вони припинили свою діяльність. Серед них: ПП «Корнер», ТОВ «Прилуцьке», ТОВ «Баркософт Агро 1», ТОВ «Грінлайн Агрогруп», ТОВ «Робімакс-Агро», а також «закрилася» кіпрська компанія «Belliston Estates Limited».

До речі, Інтернет-видання «Економічна правда» у лютому повідомляло, що Антимонопольний комітет України дозволив ТОВ «Епіцентр К» придбати частку ТОВ «Хмельницьк-Агро», яка забезпечує понад половину голосів у вищому органі цієї компанії. За цією угоду угодою агрохолдинг Герег зобов’язався збільшити кількість оброблюваних сільськогосподарських площ у Хмельницькій області. Через це земельний банк компаній подружжя мав зрости на 40 тисяч гектарів.

Цього року Олександр і Галина Гереги вже стали кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Хмельницьк-Агро». Про це свідчить інформація ресурсу «YouControl».

Доходи та грошові активи подружжя Герег.

Загальний задекларований дохід подружжя Герег за минулий рік склав понад 58 мільйонів гривень.

Особисто Олександр Герега задекларував 30 мільйонів 629 тисячі 569 гривень доходу за минулий рік. Для порівняння, за 2018 рік він задекларував 25 мільйонів 253 тисячі 176 гривень доходу. Переважну його частину складають дивіденди, а у Верховній Раді України за 2019-й йому нарахували 588 тисяч 217 гривень депутатської зарплатні.

Крім того, Олександр Герега вже цьогоріч отримав понад один мільйон дивідендів від ТОВ «Епіцентр К». Про це вказано у деклараціях про суттєві зміни у майновому стані, опублікованих у лютому та березні.

Натомість загальний особистий задекларований дохід Галини Гереги за минулий рік склав 27 мільйонів 769 тисяч 821 гривню.

Торік на рахунках банків і фінансових установ подружжя Герег загалом зберігало понад 61 мільйон 933 тисячі гривень, 150 тисяч доларів і 558 тисяч 100 євро. А готівкою — 9 мільйонів 700 тисяч гривень, 1 мільйон 950 тисяч доларів, 1 мільйон 700 тисяч євро та 480 тисяч швейцарських франків.

Читайте також: Громадські активісти визначили кращих і гірших депутатів Хмельницької міської ради

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую