ye-logo.v1.2

Громадські активісти визначили кращих і гірших депутатів Хмельницької міської ради

Політика 3086
Роботу хмельницьких депутатів оцінювали за період з листопада 2018-го до листопада 2019 року
Роботу хмельницьких депутатів оцінювали за період з листопада 2018-го до листопада 2019 року. Фото: з архіву редакції

Олег Черненко каже, що регулярні особисті прийоми громадян проводять 29 обранців.

Сьогодні, 28 травня, голова громадської організації «Хмельницька ініціатива» Олег Черненко презентував результати кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» за минулий рік. Ґрунтуючись на об’єктивних показниках визначених законодавством і опитуванні експертів, активісти оцінили якість роботи сорока депутатів Хмельницької міської ради.

За словами Олега Черненка, у Хмельницькому таке дослідження проходить вдруге. Аналізували роботу депутатів за період з листопада 2018-го до листопада 2019 року. Тобто за основу брали четвертий рік повноважень нинішнього складу міської ради.

Найперше, роботу міських депутатів оцінювали за об’єктивними показниками. Наприклад, особисті прийоми громадян, проведення щорічних звітів, участь на сесіях та в комісіях міської ради, конфлікти інтересів, голосування за спірні питання тощо.

«Торік після презентації аналогічного дослідження, ми направили депутатам поради, як вони можуть покращити свою співпрацю з громадою. Тому нині бачимо деякі позитивні зрушення, — розповідає Олег Черненко. — Зокрема, на сайті міської ради є повні біографії депутатів, їх фотографії та навіть з’явилися їх контакті телефони. Виключенням є лише Руслан Афічук, в якого відсутня повна біографія та інформація про прийом громадян».

Олег Черненко пояснив, що оцінку за четвертий рік каденції отримало 40 зі 42-х депутатів Хмельницької міської ради. В результати дослідження не увійшли Сергій Королюк, який помер у червні 2019-го, та Іван Франко, серце якого зупинилося в лютому цього року. Проте у дослідження потрапив Олег Гунько, який склав свої повноваження цього березня.

Порівняння оцінки депутатів міських рад. Інфографіка: Олега Черненка

Порівняння оцінки депутатів міських рад. Інфографіка: Олега Черненка

За словами голови «Хмельницької ініціативи», цього разу з’явився перший депутат, який за об’єктивними показниками отримав найвищий бал. Ним став Ігор Мельничук.

«Минулого року йому поставили четвірку. Тоді його депутатський звіт не відповідав всім критеріям законодавства», — зазначив Олег Черненко.

Десять депутатів отримали оцінку у чотири бали, двадцять отримали трійку, вісім — трійку. А найгірший результат, один бал, у Руслана Афічука.

«Таку ж оцінку він отримав і минулого разу. Депутат не проводить прийоми громадян, немає приймальні, не звітує перед громадою за рік роботи. Ми спілкувалися з помічником Руслана Афійчука, але ситуація не змінилася», — пояснив Олег Черненко.

За його словами, чинне законодавство вимагає, щоб депутати міських рад проводили особисті прийоми громадян не рідше, ніж один раз на місяць. Цієї вимоги дотримується 29 хмельницьких обранців. Натомість семеро проводять прийоми нерегулярно, а четверо — не проводять взагалі. Зокрема, не вдалося підтвердити здійснення прийомів Русланом Афійчуком, Олександром Скочелясом, Андрієм Черніцьким і Володимиром Ясенко.

Порівняння проведення особистих прийомів громадян депутатами міських рад. Інфографіка: Олега Черненка

Порівняння проведення особистих прийомів громадян депутатами міських рад. Інфографіка: Олега Черненка

На думку, Олега Черненка, загалом це хороший результат. Бо, наприклад, в Івано-Франківську регулярні прийоми громадян проводять 24 депутати, а в Чернігові взагалі — п’ятеро.

За словами громадського активіста, хмельницькі депутати відповідально ставляться до відвідування сесій міської ради. Жоден не пропустив понад 50 відсотків засідань. А ось відвідування постійних комісій знизилося. Дванадцятеро депутатів брали участь у всіх засіданнях комісій, а троє місцевих обранців пропустили понад половину. Серед них — Лев Бірюк, Наталія Собко та Олександр Сидорук.

Громадські активісти також визначали, хто з хмельницьких депутатів не голосує за спірні питання. Наприклад, звернули увагу на прийняття рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки за на вулиці Прибузька, 5/1, де будується «Sportcity». З присутніх на сесії міськради не голосували за це рішення лише Ігор Мельничук, Тетяна Нагорна та Лев Бірюк. Решта — підтримали, хоча це питання мало значний резонанс.

Порівняння відвідуваності сесій депутатами міських рад. Інфографіка: Олега Черненка

Порівняння відвідуваності сесій депутатами міських рад. Інфографіка: Олега Черненка

«Станом на 11 березня про свою роботу перед округом прозвітувало 25 депутатів. За час карантину, звісно, ніхто не проводив звітів. Але й не скористався можливістю звітувати онлайн. Усім вимогам законодавства відповідають звіти трох обранців: Ігоря Мельничука, Богдана Міхняка та Василя Триняка», — розповів Олег Чернеко.

Також був своєрідний «приз глядацьких симпатій» — це суб’єктивна оцінка 18 експертів, до числа яких увійшли журналісти та громадські активісти. За результатами більшості голосів, найвищий бал отримав Ігор Мельничук, а останню сходинку розділили Руслан Афічук й Олександр Скочеляс.

Детальніше результати кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» можна переглянути за посиланням.

Читайте також: У Хмельницькому на майдані вимагали від Зеленського піти з посади

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую