ye-logo.v1.2

Рада ухвалила підвищення мінімалки: як голосували депутати від Хмельниччини

Політика 2981
Мінімальна зарплата в Україні зросте з 1 вересня
Мінімальна зарплата в Україні зросте з 1 вересня. Фото: pixabay.com

Більшість підтримали ініціативу.

Сьогодні, 25 серпня, депутати Верховної ради України ухвалили, що з 1 вересня мінімальна зарплата становитиме 5000 гривень. Як повідомляє ВВС, появу такого закону ініціював президент Зеленський. Він також хоче, щоб з початку наступного року мінімалка зросла до 6 000 гривень, а впродовж 2021-го до 6 500 гривень.

До цього мінімальна зарплата становила 4 723 гривні на місяць. І мала залишатися такою до кінця року. Тепер з 1 вересня вона зросте на 5,5%.

Згідно з інформацією із сайту Верховної Ради, із 366 присутніх депутатів в залі, закон підтримало 295 обранців, проти – 8, утримались – 35 і не голосували – 28. Голоси нардепів від Хмельниччини розподілились наступним чином:

Віктор Бондар (депутатська група «Партія «За майбутнє») – не голосував;
Руслан Стефанчук (позафракційний) - за;
Володимир Ватрас (фракції «Слуга народу») – за;
Олександр Герега (депутатська група «Партія «За майбутнє») – не голосував;
Юрій Заславський (фракції «Слуга народу») - відсутній;
Олексій Жмеренецький (фракції «Слуга народу») - за;
Олена Копанчук (фракції «Слуга народу») - відсутня;
Сергій Лабазюк (депутатська група «Партія «За майбутнє») - за;
Сергій Мандзій (фракції «Слуга народу») - за;
Ігор Марчук (фракції «Слуга народу») - відсутній;
Денис Монастирський (фракції «Слуга народу») - за;
Микола Стефанчук (фракції «Слуга народу») – за.

Як зазначає ВВС, вересневе підвищення мінімалки вже викликало суперечку про те, де на це взяти гроші. Міністр фінансів Сергій Марченко каже, що «ресурс є і доцільність також». Видатки на підвищення мінімалки, кажуть в уряді, покриють за рахунок економії на обслуговуванні державного боргу. Через курсову різницю потреба у виплатах зменшилася майже на 3,5 мільярди гривень. Решту коштів уряд планує отримати від самого підвищення мінімалки — через зростання податків на доходи фізичних осіб. Адже вищі доходи означають і вищі податки.

«До того ж, як розраховує міністр фінансів, вищі зарплати дадуть більші відрахування у Пенсійний фонд і простимулюють економіку. Водночас відповіді на питання, де взяти гроші, щоб підвищити мінімалку до 6500 грн у наступному році (а це вже не 5,5%, а близько 30%), міністр фінансів наразі немає», - пише видання.

В чому ризики?

Будь-яке підвищення заробітних плат має відбуватися тоді, коли зростає продуктивність праці і національний продукт, який виробляють працівники, кажуть економісти. В іншому разі таке підвищення лише розкрутить інфляцію, а вона «з'їсть» мінімалку.

«На певний час це може простимулювати споживання, що непогано для економіки. Саме на це — стимулювання попиту та розігрів економіки розраховують в уряді. Але в українських умовах споживчий попит переважно стимулює імпорт, а зростання імпорту — не дуже добре для економіки та платіжного балансу країни. Кажучи простіше, для курсу гривні та гаманця кожного», - додали у ВВС.

Коментарі:

Віталій Українець 25.08.2020 19:44

Бондар випадково став депутатом,задурюванням обіцянками ! Не зацікавлений в поліпшені фін.стану електорату -не бідну людину важко його методами купити!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую