ye-logo.v1.2

Реєстр е-декларацій закритий, призначення заблоковані – що відбувається

Політика 2072
"Рішення Конституційного Суду України є обов
"Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено", - йдеться в рішенні КСУ. Фото: facebook.com/ConstitutionalCourtofUkraine

Рішення Конституційного Суду вже називають політичним.

Вчора, 28 жовтня, Конституційний Суд України оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними ряд положень закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. 

Рішенням, яке було ухвалено 27 жовтня за конституційним поданням 47 нардепів, серед яких і представник від Хмельниччини Віктор Бондар, низка положень антикорупційного законодавства визнані неконституційними. Зокрема статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

У Національному антикорупційному бюро України це рішення назвали політичним. «У такий спосіб КС України не лише легітимізує наміри політиків та чиновників приховати від суспільства незаконно набуті статки, а й захищає інтереси окремих суддів КСУ, чиє недостовірне декларування досліджується у межах кримінальних проваджень», - йдеться в заяві НАБУ. У бюро зазначили, що в роботі НАБУ перебувало 110 кримінальних проваджень, в межах яких детективи досліджують близько 180 фактів умисного внесення посадовцями недостовірних відомостей до е-декларацій. «7 особам, серед яких троє колишніх народних депутатів, повідомлено про підозру. 34 справи скеровано до суду. Стосовно 13 осіб є рішення суду (6 вироків, стосовно 7 осіб справи закриті за нереабілітуючими підставами). Через рішення КСУ всі ці справи мають бути закриті. Відтак, посадовці, викриті на зловживаннях, уникнуть відповідальності», - йдеться в заяві.

Вчора ввечері Наіцональне агенство з питань запобігання корупції закрило доступ до реєстру декларацій. «Це означає, що державні органи та громадськість більше не мають відкритого цілодобового доступу до електронних декларацій посадовців, а НАЗК припиняє їхню перевірку, зберігання та оприлюднення», - повідомили в НАЗК. «Це нищівна поразка антикорупційної реформи в Україні. Сподіваємося, що законодавці не ігноруватимуть цю ситуацію, а в України ще буде шанс на державний апарат без корупції», - зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Крім цього, цитуємо повідомлення від НАЗК: «Конституційний Суд України позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений. КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Оскільки призначення кандидатів обраних на посади, зокрема голів обласних, районних рад та їх заступників, можливе лише після проходження ними спецперевірок».

Натомість з електронними деклараціями, які вже є в реєстрі, поки що можна ознайомитися на сайті declarations.com.ua

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую