ye-logo.v1.2

Нардеп Василь Кравчук заявляє про тиск влади на мешканців Теофіпольщини

Політика 4684
Фото: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області

Каже, що людей, котрі підписалися «за» референдум проти продажу землі, змушують відкликати свої підписи

У Хмельницькій області вже створено 22 ініціативні групи з метою збору підписів для проведення Всеукраїнського референдуму щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення. Відповідні збори громадян, на яких власне і були створенні ініціативні групи, відбулися практично у всіх районних центрах та містах обласного підпорядкування.

Однак, як стверджує народний депутат України з фракції «БЮТ» Василь Кравчук, влада, передусім виконавча, намагається зробити процес купівлі-продажу землі незворотнім. Йдеться не тільки про врегулювання окремих питань, що відносяться до її компетенції у цій сфері, але й застосування адміністративних важелів з метою впливу на ситуацію. «Яскрава ілюстрація останнього факту досить чітко простежується на прикладі Теофіпольського району, - каже Василь Петрович. - 5 травня 2011 року відповідно до ст.16 Закону України «Про всеукраїнський та місцевий референдуми», ініціатори зборів (громадяни України Непотас Р.Г., Томчук Н.І., Басок С.І.) надали повідомлення голові Теофіпольської районної ради про проведення 22 травня 2011 року об 11 год. 00 хв. у смт. Теофіполь в приміщенні кінотеатру «Україна» зборів громадян (зареєстровано у Теофіпольській районній раді вх. №184 від 05.05.2011року). Також ними надіслано прохання щодо надання дозволу на укладення договору оренди приміщення з дирекцією кінотеатру «Україна» для проведення зборів громадян 22.05.2011 року. На вказаному листі-проханні накладена резолюція голови районної ради від 11.05.2011 року «Павлов В.Б. Підготувати угоду згідно методики розрахунку». Крім того, з ініціативи організаторів зборів у районній газеті «Життя Теофіпольщини» 13.05.2011 року (№37-38) надруковане оголошення про проведення даних зборів. Однак, 13.05.2011 року директор кінотеатру Павлов В.Б. повідомив ініціатора проведення зборів Непотаса Р.Г. про те, що договір оренди приміщення укладений не буде, оскільки в приміщенні буде проводитись ремонт. Розпорядження про проведення ремонту Павлов В.Б. надати відмовився».

Тому збори проводились на сходовому майданчику та площадці перед кінотеатром «Україна». Перед їх початком була проведена реєстрація учасників. Згідно списків реєстрації участь у зборах прийняли 282 громадянина України, які мають право голосу на виборах. Через декілька днів, як стверджує Кравчук, на учасників зборів на території Борщівської, Волице-Польовської, Гаврилівської, Карабіївської, Святецької сільських рад та в смт. Теофіполь через сільських голів розпочався чинитися тиск, людям почали погрожувати звільненням з роботи.

«У мене є достовірна інформація, що робиться це за вказівкою голови Теофіпольської районної ради В. В. Лебединського – стверджує народний депутат Василь Кравчук. - Сільським головам даних населених пунктів від голови районної ради надіслані копії списків людей-учасників зборів, які проживають на території відповідних сільських рад та зразки заяв такого змісту: «Прошу вважати мій підпис на референдумі щодо купівлі-продажу сільськогосподарської землі, який відбувся в смт. Теофіполь 22.05.2011 року вважати недійсним, у зв’язку з тим, що я ПОПАВ(ЛА) туди випадково», розповсюджуються слухи про те, що людям за участь в зборах платили гроші. Дані заяви сільські голови зобов’язані терміново передати голові районної ради. Оскільки вказані дії посадових осіб Теофіпольського району щодо перешкоджання проведення зборів громадян, порушення права громадян на безперешкодне використання приміщень для проведення зборів та інші дії, що вказані вище є порушенням вимог ст. 8 Закону України «Про всеукраїнський та місцевий референдуми», прав жителів місцевої громади. Я підготував депутатське звернення до прокурора Хмельницької області Ю. В. Голуба та Прокурора Теофіпольського району В. В. Яремчука».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую