ye-logo.v1.2

На Хмельниччині 2022-й проголосили роком УПА

Політика 4476
Меморіальний хрест полеглим воїнам УПА в урочищі Бридурин, що неподалік Славути
Меморіальний хрест полеглим воїнам УПА в урочищі Бридурин, що неподалік Славути. Фото: ілюстративне з фейсбуку Вячеслава Соколовського

Впродовж наступного року в області хочуть провести низку заходів зі вшанування воїнів Української повстанської армії.

Депутати Хмельницької обласної ради оголосили 2022 рік на теренах краю роком Української повстанської армії. Таке рішення вони прийняли 22 грудня на черговій сесії облради. Свою позицію мотивували бажанням відзначити 80-річчя створення УПА та вшанувати її героїчний внесок у боротьбу за незалежність України.

Необхідність такого рішення депутатка Аліна Коваль пояснила тим, що більшість населення Хмельниччини перебуває у полоні радянських міфів. Натомість історія боротьби за незалежність України залишається їм мало відомою. Навіть у краєзнавчих музеях громад навряд чи є згадки про місцевих членів УПА.

«Що ми знаємо про Івана Олійника й Андрія Гамулу? Перший був вчителем математики, який організував у селі Крупець українське підпілля. Він згуртував кілька десятків однодумців, які мали гасло «Як без німців, так і без більшовиків», — розповідає Аліна Коваль. — Андрій Гамула у селі Киликиїв організував кілька десятків місцевих жителів у боївку. Пройшовши таємний вишкіл вони стали ядром Березівської сотні УПА. Першу збройну акцію вони провели у 1943 році, роззброївши десяток німців. Пізніше Киликиївська криївка почала боротьбу проти спецзагонів НКВД».

Отож, зі 60 зареєстрованих депутатів проголошення на Хмельниччині 2022-го роком УПА підтримали 47 обранців. Натомість 13 вирішили за це не голосувати.

Крім того, цим рішенням обласна рада рекомендує облдержадміністрації розробити заходи, присвячені відзначенню 80-річчя створення УПА й забезпечити їх виконання.

Читайте також: Депутати ліквідували дві школи на Хмельниччині: що хочуть зробити з їх майном

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую