ye-logo.v1.2

Як працює російська пропаганда у країнах ЄС: підбірка тижня

Політика 2666
Кремлівські агенти просувають дезінформацію за кордоном
Кремлівські агенти просувають дезінформацію за кордоном. Фото: ілюстративне detector.media

"Агенти впливу" хочуть схилити Україну до перемовин з окупантом.

За останній тиждень кремлівська пропаганда за кордоном сконцентрувала свою увагу на просуванні наративу за допомогою західних «експертів» про те, що Україна має йти на поступки і домовлятися з росією. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

«Цього тижня росія через лояльних західних експертів просувала наратив про те, що світу та Україні треба йти на поступки та домовлятися з росією», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, The National Interest опублікував матеріал ветерана розвідки США Пола Пілара, в якому він заявляє, що «приниження» росії санкціями та усунення путіна від влади «зашкодить усьому світу».

Про велич росії цього тижня знову говорив і сербський політолог Джордже Вукадіновіч, інтерв’ю з яким тиражували кремлівські медіа за кордоном. Вукадіновіч стверджує, що НАТО «має понести відповідальність за війну» в Україні.

У матеріалі Politico вчені Патрік Портман, Джастін Логан та Бенджамін Фрідман висловили думку, що Україні треба повертатися до «перемовин з росією», бо Захід дає Україні «хибну надію на перемогу» у цій війні, приховуючи те, що не може довго допомагати грошима та зброєю.

«Всі ці заяви маніпулятивні. Через так званих іноземних експертів росія намагається нав’язати світу необхідну їй точку зору», - наголошують у Центрі протидії дезінформації.

На фоні появи, так званого, мирного плану від Італії, видання Politico відмічає, що путінська пропаганда пронизує місцеві ЗМІ.

Італійська ропаганда пронизує місцеві ЗМІ

Просування кремлівських наративів у італійських ЗМІ виправдовують необхідністю підтримувати баланс думок.

Як приклад: після вторгнення в Україну телеведуча російського каналу міністерства оборони Надана Фрідріхсон неодноразово була гостем італійських ток-шоу, стверджуючи, що Україна «має нацистські проблеми», і заперечуючи звірства, скоєні проти мирних українців у Бучі, російськими військами.

“Вона є лише одним із численних кремлівських рупорів і апологетів президента володимира путіна, які регулярно публікуються в італійських мережах в ім'я балансу”, - пише видання.

Важливу роль у просування кремлівської пропаганди в Італії відіграє медіахолдинг експрем’єра країни Сільвіо Берлусконі, в ефірі якого з’явився міністр закордонних справ рф сергій лавров. Про те, які фейки він поширював, “Сайт Є” писав раніше.

Окрім Італії, активно поширюються російські фейки та наративи в Угорщині. Нагадаємо, що прем’єр цієї країни Віктор Орбан - є єдиним політиком з країн ЄС, який блокує нафтове ембарго росії.

Так, в Угорщині активно просувають фейк, що нібито Польща хоче окупувати частину України.

В Угорщині активно просувають фейк, що нібито Польща хоче окупувати частину України.

Як відмічають угорські журналісти, цей фейк просувається у кількох версіях в соціальних мережах. Так, серед фейкових повідомлень, які поширюють, є й нібито “злив інформації про плани Польщі окупувати частину України”.

І хоча те, що фотографії “наказу польського генерала” були зроблені за допомогою фотошопу, що легко перевіряється, деякі угорські сайти почали просувати цей фейк.

Також російські “агенти впливу” продовжують просувати наратив про “неефективні санкції проти росії”.

Для цього пропаганда використовує депутата Європарламенту від Хорватії Міслава Колакушича.

“Днями під час виступу в Європарламенті Колакушич заявив: якщо Євросоюз справді не хоче фінансувати війну, то має запровадити санкції також і проти США, що постачають зброю Україні.

Ця заява є маніпулятивною, оскільки саме Росія розв’язала війну проти українського народу та намагається загарбати чужі території”, – наголошують у Центрі протидії дезінформації. 

“Загалом Колакушич досить обережно просуває кремлівські тези в західному інформаційному просторі, не висловлюючи відверту підтримку росії. Періодично депутат Європарламенту ретранслює меседжі рф про “залежність ЄС від США” та дискредитує українських союзників на міжнародній арені”, – зазначають у Центрі протидії дезінформації.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую