ye-logo.v1.2

Працьовиті ви наші! Або як працюють народні обранці від Хмельниччини

Політика 3410
Фото: autokolo.com

Кореспондент «Хмельницької народної газети «Є» проаналізував роботу депутатів Верховної Ради України

Подолян в парламенті не так вже й багато. Але чим менше маємо їх, тим більше уваги звертаємо на представників із Хмельниччини. У Верховній Раді України шостого скликання наших лише п’ятеро: Олександр Буджерак, Лев Бірюк, Олег Лукашук, Василь Кравчук та Василь Шпак. Як же вони працюють з листопада 2007 року, аналізував кореспондент «Хмельницької народної газети «Є».

Першим під наш «мікроскоп» за алфавітним порядком потрапив Лев Бірюк. Лев Васильович, член депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина», почав свою роботу в Раді шостого скликання 23 листопада 2007 року. За цей час він подав 21 законопроект, з яких два були підтримані більшістю депутатів та вже діють. У 2008 році завдяки Леву Васильовичу внесли зміни до статей 21 та 33 Закону України «Про охорону праці» (щодо видачі дозволів на початок виконання робіт та експлуатації устаткування підвищеної небезпеки), а в 2009 році - зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», а саме щодо покращення фінансування санаторно-курортного оздоровлення інвалідів та медичної реабілітації інвалідів-спинальників. Подав опозиціонер і 123 поправки, з яких… 71 парламентарі відхили.

Олександр Буджерак, який до 21 вересня 2010 року був колегою Бірюка по фракції, а з 16 лютого цього ж року примкнув до більшості, подав вісім законопроектів, з яких один набув чинності: «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України і законів України при проведенні позачергових виборів до Тернопільської обласної ради 15 березня 2009 року та фактів фальсифікації їх результатів». Із 32 поправок Олександра Олександровича, лише одну було відхилено.

«Б’ютівець» Олег Лукашук з 23 листопада 2007 року по 26 серпня 2011 року, як і Буджерак, подав вісім законопроектів, половина з яких була зареєстрована ще в 2008 році. Однак поки що жоден із них так і не набув чинності. І, до прикладу, один із останніх законопроектів Лукашука «Про заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» 16 лютого цього року не знайшов підтримки у парламентарів. А ось з шести поправок до законів, дві були враховані.

Чотирнадцять законопроектів з 25 грудня 2007 року подав голова Хмельницької обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Кравчук. І лише один – «Про кошторис Верховної Ради України на 2008 рік» - набув чинності. Але декілька з них ще мають шанс на життя. Подав Василь Петрович і 31 поправку, з яких 10 «не пройшли». Решта ж або враховані, або частково отримали підтримку колег у Верховній Раді.

А ось Василь Шпак, член депутатської фракції Народної Партії, більше, ніж за три з половиною роки праці в парламенті, подав на розгляд Ради 19 законопроектів, з яких три набули чинності. Це і про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо удосконалення механізмів державного цінового регулювання ринку сільськогосподарської продукції, страхування ризиків сільськогосподарського виробництва та впровадження заходів з відновлення тваринництва і реалізації соціальних програм на селі), і зміни до Закону України «Про податок на додану вартість» (щодо застосування норм спеціального режиму оподаткування для сільгосптоваровиробників при реалізації власної продукції). Ну, і один із останніх «продуктів» Василя Федоровича - законопроект про внесення змін до Постанови Верховної Ради України від 8 липня 2010 року №2465-VI «Про звільнення Демченка С.Ф. з посади судді Вищого господарського суду України», за який 2 грудня 2010 року проголосували 237 депутатів. А з 85 поправок Василя Шпака, Верховна Рада прийняла півсотні.

Якщо ж скласти своєрідний рейтинг по кількості поданих законопроектів та поправок, то лідером серед наших депутатів є Лев Бірюк. «Срібло» у Василя Шпака, «бронза» ж у Василя Кравчука. Почесне четверте місце розділили ж між собою двоє Буджерак та Лукашук. Але до 2012 року, коли відбудуться нові вибори Верховної Ради, «аутсайдери» ще можуть наздогнати «лідерів».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую