ye-logo.v1.2

Справа Лабазюка: у суді заслухали розшифровані тексти розмов нардепа з топчиновниками

Політика 4858
27 листопада Вищий антикорупційний суд України продовжив розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу народному депутату України Сергію Лабазюку
27 листопада Вищий антикорупційний суд України продовжив розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу народному депутату України Сергію Лабазюку. Фото: Сергій Лабазюк - офіційна сторінка у фейсбуці

Під час нинішнього засідання суддя так і не оголосив рішення щодо обрання запобіжного заходу Сергію Лабазюку.

Сьогодні, 27 листопада, Вищий антикорупційний суд України продовжив розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу народному депутату України Сергію Лабазюку. Його, нагадаємо, підозрюють у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення. Мова йде про «винагороду» за надання його компанії підрядів з відбудови інфраструктурних об'єктів на 1 мільярд гривень. 

Судове засідання транслювали онлайн. На початку сторона захисту вказала на те, що Сергій Лабазюк співпрацює зі слідством та не має наміру ухилятися від органу досудового розслідування, зазначивши, що сьогодні, 27 листопада, Сергій Лабазюк пройшов допит в Національному антикорупційному бюро.

Під час засідання сторона обвинувачення і надалі наполягала на тому, щоб взяти депутата під варту на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 100 мільйонів гривень. Адвокати ж наполягали на тому, щоб зменшити її до 2-х мільйонів. Відтак до справи долучили витяги про майно, зареєстроване на Сергія Лабазюка, зазначивши, що застава у 100 мільйонів не корелюється із тим майном та доходами, які зареєстровані на нардепа. Сторона захисту зачитала витяг з реєстру, де, фактично, з нерухомості в Лабазюка значилася лише спільна з іншими членами родини двокімнатна квартира, площею близько 40-ка квадратних метрів, і клопотала, щоб суд це взяв до уваги.

Сторона ж обвинувачення зазначила, що вивчаючи декларації нардепа та його дружини Віолети Лабазюк за 2021-2022 рік, дійшла висновку, що чи не вся нерухомість та автівки, якими користується Сергій Лабазюк, і справді не належать йому на правах приватної власності. Вони реєструються на фірми, кінцевим бенефеціаром яких є нардеп, або ж на членів родини. Вважають, що це зроблено для того, аби приховати статки. Окрім того, з 24 лютого 2022 року нарахували 16 подорожей за кордон, які здійснив Сергій Лабазюк.

До розгляду справи під час засідання долучили також протокол розшифровки аудіо- та відеоспостереження під час негласних слідчих розшукових дій за Сергієм Лабазюком – розшифровані тексти розмов нардепа з головою Держагентства з відновлення Мустафою Найємом та віцепрем'єр-міністром з відновлення України – міністром розвитку громад Олександром Кубраковим, які документували, а згодом розсекретили Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. За інформацією НАБУ та САП, викриття депутата відбувалося саме спільно з цими двома вищезгаданими топпосадовцями. 

Сергій Лабазюк, який мав слово наприкінці тригодинного засідання суду, зазначив, що у заслуханих матеріалах справи не почув жодних доказів того, в чому його звинувачують. Від зазначив, що дійсно, як народний депутат, не має права приймати участі в бізнесі в частині управлінських рішень. «Я передав управління в бізнесі, але залишаюся його власником і можу, як мінімум, цікавитися, що відбувається в бізнесі», - зазначив Лабазюк. І додав, що з усіх розшифрованих розмов з топчиновниками так жодного разу, на його думку, і не звучала мова про надання неправомірної вигоди, а лише була мова про можливості підтримати компанію в рамках чинного законодавства в сучасних реаліях.

Під час нинішнього засідання суддя так і не оголосив рішення щодо обрання запобіжного заходу Сергію Лабазюку. Його озвучать завтра, 28 листопада, о 8-й ранку.

 Більше про справу

21 листопада Національне антикорупційне бюро України провело обшуки у нардепа Сергія Лабазюка та висунуло підозру у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення.

За даними слідства, у серпні 2023 року народний депутат від партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк, який також володіє будівельним та аграрним бізнесами, звернувся до високопосадовця Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об'єктів на 1 мільярд гривень. За це він пообіцяв «винагороду» у 3-5 відсотків від вартості кожного підряду.

Для узгодження подальших домовленостей депутат залучив директора компанії, вказують правоохоронці.
Вже після надходження 50 мільйонів гривень за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України депутат, кажуть слідчі, через довірену людину намагався передати топпосадовцю Держагентства відновлення обіцяний відсоток. Так, 150 тисяч доларів у китайській шкатулці принесли на паркінг одного зі столичних супермаркетів.

Нардепа та його спільника підозрюють за частиноою 4 статті 369 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна або без неї.

24 листопада у Вищому антикорупційному суді відбувся розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу Сергію Лабазюку. Тоді під час засідання суд встиг розглянути лише частину справи, відтак продовження судового засідання щодо клопотання про застосування запобіжного заходу призначили на понеділок 27 листопада.

Того ж дня, 24 листопада, відбувся розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу ймовірному спільнику нардепа, яких, за свідченням прокурорів, разом викрили на наданні неправомірної вигоди топпосадовцям у сфері відновлення - директора акціонерного товариства нардепа «Ю Ар Ді Українські дороги» Дениса Назімова.. Його взяли під варту до 21 січня 2024 року з альтернативою внесення 12 мільйонів 78 тисяч гривень застави.

21 листопада Національне антикорупційне бюро України провело обшуки у нардепа Сергія Лабазюка та висунуло підозру у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення. Фото: НАБУ

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую