ye-logo.v1.2

Як нардепи з Хмельниччини проголосували за законопроєкт про мобілізацію

Політика 2603
Не всі нардепи від Хмельниччині підтримали в першому читанні урядровий проєкт закону про мобілізацію
Не всі нардепи від Хмельниччині підтримали в першому читанні урядровий проєкт закону про мобілізацію. Фото: Alexey Grygorenko

Із 11 парламентарів, які з Хмельницької області, не всі натиснули на кнопку «за».

Сьогодні, 7 лютого, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт «Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449). Його підтримали 243 депутати із 329. Серед них і обранці з Хмельниччини.

За даними поіменного голосування, результати якого оприлюдненні на сайті Верховної Ради України, 6 із 11 представників із Хмельницької області натиснули на кнопку «за». А саме: Володимир Ватрас, Юрій Заславський, Олексій Жмеренецький, Сергій Мандзій, Микола Стефанчук (усі з фракції «Слуга народу») та позафракційний, голова парламенту Руслан Стефанчук.

Водночас, двоє нардепів не голосували – це позафракційний Віктор Бондар та Сергій Лабазюк з депутатської групи «Партія «За майбутнє». Ще три нардепи від Хмельниччині, за даними сайту Верховної Ради, були відсутніми – Олександр Герега (група «Партія «За майбутнє»), Олена Копанчук та Ігор Марчук (обидвоє з фракції «Слуга народу»).

Нагадаємо, у запропонованому Кабінетом Міністрів до першого читання законопроєкті, пропонувалося:

  • понизити мобілізаційний вік із 27 до 25 років;
  • демобілізація через 36 місяців, але остаточне рішення – за Ставкою Верховного головнокомандувача;
  • обмежити ухилянтів у правах за рішенням суду, зокрема заборонити керувати транспортними засобами;
  • впровадити електронний кабінет військовозобов'язаних;
  • скасувати строкову службу, замінивши її натомість обов'язковою для всіх чоловіків військовою підготовкою (для жінок – за бажанням).

Ряд норм, за словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, суперечать Конституції України або іншим законам України. Утім, проголосований законопроєкт – не остаточний. У народних депутатів є два тижні для того, щоб внести до нього правки, після чого його голосуватимуть у другому читанні. Це, орієнтовно, може статися після 21 лютого.

Читайте також - Роспропаганда за кордоном: тези про Маріуполь та фейки про біженців

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую