ye-logo.v1.2

Новий закон «Про вищу освіту» - обговорення загроз, які містяться в законопроекті

Політика 3563

19 жовтня о 15:00 в приміщенні Хмельницького міського монотеатру «КУТ» відбудеться прес-конференція з приводу загроз, що містяться в проекті нового закону «Про вищу освіту», та спроб Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, створити видимість підтримки цього законопроекту з боку студентства.

Масові акції протесту проти освітньої політики урядовців, що проходили по Україні протягом минулого навчального року, не тільки завадили прийняттю нового закону «Про вищу освіту». Ці події створили ситуацію браку суспільної довіри як до МОНМС в цілому, так і до діючого Міністра освіти, Дмитра Табачника, особисто. 

На фоні постійного зниження власного рейтингу керівництво означеного міністерства змушено йти на часткові поступки, чи, принаймні, імітувати це. Прикладом цього можуть слугувати листи-рекомендації Міністра ректорам ВНЗ стосовно плати за навчання студентів-контрактників (№ 1/9-579 від 29.07.2011) та стосовно пропускного режиму у студентських гуртожитках (№1/9-705 від 14.09.2011) які були не більше ніж політичними піар-ходами, вчинені при повному небажанні законодавчо закріпити вирішення зазначених у листах-рекомендаціях студентських проблем.

Проте вищим пілотажем міністерської гри у «демократію та чутливість до потреб студентства» виявився «Всеукраїнський студентський референдум щодо освітніх реформ», який має відбутися 28 жовтня. Бланк учасника референдуму містить сім питань та логотипи трьох студентських організацій. З п’яти питань, що стосуються змісту конкретних норм законопроекту, лише два питання стосуються дійсних змін. Причому одне з них – підняття стипендії до рівня прожиткового мінімуму – норма за яку студенти боролися з урядовцями майже рік, прописана частково і зі значним скороченням кола осіб яких вона мала б стосуватись. Три ж інші норми запозичені з чинного закону «Про вищу освіту», а отже ні яким чином не ілюструють «новаторської» суті освітніх реформ. Питання за формулюваннями швидше нагадують фрагменти передвиборчої реклами, а останній пункт бланку пропонує прийняти новий закон якнайшвидше.

За словами літературного критика П’єра Машре, текст демонструє ангажованість не стільки тим про що він говорить, скільки тим про що він не говорить. А отже, задача критика – змусити ці багатозначні замовчування, розриви та пробіли «заговорити». Такий підхід є актуальним і по відношенню до вищеописаного бланку, оскільки дійсно важливі зміни що несе в собі проект нового закону обережні організатори референдуму чомусь вирішили не виносити на голосування.

Під час прес-конференції представники громадської організації «Діти Кризи» та незалежної студентської профспілки «Пряма Дія» планують пояснити справжній зміст освітніх реформ, та закликати хмельницьких студентів бойкотувати відверто замовний референдум. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую