ye-logo.v1.2

Яєчно-монетний майдан

Політика 3732
Фото: Володимира ХОЛОДА

Те, що відбулося в Хмельницькому 16 листопада, багато хто назвав провокацією, якої можна було уникнути якби…

16 листопада вже другий рік поспіль стає для хмельницького майдану якимось Днем бунту. Минулого року цього дня підприємці зламали двері в облдержадміністрацію, цього року – ледве не побилися із прихильниками Партії регіонів. Щоправда, між минулорічними та нинішніми подіями є одна велика різниця – тоді не було очевидних провокаторів.

Нині, аналізуючи те, що відбулося на майдані Незалежності в обласному центрі 16 листопада, розумієш, що сутичок між підприємцями та «регіоналами» можна було уникнути. Ще за довго до мітингу декілька громадських організацій, які захищають інтереси малого та середнього бізнесу, подали заявки на проведення своїх зборів біля «Віри. Надії. Любові». А в останній момент до скульптури вирішили прийти й прихильники Партії регіонів. Для чого? Хіба не знали, що в такий спосіб можуть спровокувати конфлікт? І, склалося враження, перед «зустріччю з підприємцями» «регіонали» провели репетицію. За день до мітингу вони вийшли на інший. В той час, коли там флешмоб влаштовували представники «Фронту змін», яких було з десяток. Прихильників провладної партії було в разів десять більше, а тому й не дивно, що вони перекричали прибічників Яценюка. Та що ж вигукували?! Як правило, що лідер «Фронту змін» не гідний бути політиком «у могутній і перспективній державі Україна, яка тільки зараз почала нормально розвиватися, і в якій тільки теперішня влада зважає на думку і проблеми людей». Зірвати акцію «фронтменам» вдалося, на черзі були підприємці?

Поки «блакитні» збиралися біля театру імені Старицького, підприємці показали свою слабкість. Як і рік тому, так і нині, вони не змогли обрати свого лідера. Уявіть, на майдані декілька тисяч людей, а на «сцені» ледве не б’ються за мікрофон! Але «об'єднання» відбулося… коли на горизонті замайоріли прапори Партії регонів. «Майдан» вирушив на зустріч, щоб не пустити на мітинг «провокаторів». Добре, що міліція встигла виставити кордон, інакше, можливо, дійшло б до бійки. А так… у бік прихильників влади полетіли монети та вигуки: «Ганьба». Партія регіонів, склалося враження, була не готова ані до такого прийому, ані до самого мітингу. Адже прийшли із гаслами: «Геть фашистів», «Ядуха – наш патріот». До чого це? Підприємці, поки не з'явилися опоненти, взагалі не згадували про голову Хмельницької облдержадміністрації. А «регіонали» наче підштовхнули їх на скандування: «Ядуху геть». Крім цього, таке враження, що прихильники влади прийшли на майдан із думкою, що мітинг проводить партія «Свобода», адже чимало критики пролунало з їх вуст на адресу націоналістів. Та й плакати «Фашизм не пройде! Свобода геть», в яких у слові «свобода» літеру «б» перекреслили на «л», а «д» на «т». Якщо ж «Свобода геть», то «регіонали» не вгадали – «свободівців» на майдані було декілька чоловік, але без партійної символіки. А якщо… «Сволота геть», то це, як мінімум, неповага до підприємців, які вийшли на мирну акцію.

Невідомою стала й причина приходу на майдан прихильників влади. Спочатку Михайло Войтюк, заступник голови обласної організації Партії регіонів заявив: «Ми не хочемо, щоб хтось ганьбив центральну владу та місцеву. Вони роблять все для покращення нашого життя». А згодом говорив, що вийшли, щоб відсвяткувати День працівників сільського господарства. Прорвавшись до центрального входу приміщення облдержадміністрації, «регіонали» провели свій мітинг. Натомість, зі сторони підприємців час від часу літали яйця. Навіть влучили в пальто Василю Ядусі, який переконував мітингуючих, що їх використовують політики, а влада – з народом. Врешті саме Василь Степанович зняв напругу на майдані, попросивши прихильників Партії регіонів піти, щоб не заважати підприємцям проводити свій мітинг. То чи варто було взагалі виходити провладній партії, аби потім отримати ярлик «провокаторів»? Здається, діалог із підприємцями потрібно шукати в інший спосіб. Один із базарників пригадав часи президента Кучми: «Тоді як було? Мітингуй, не мітингуй, все одно… Влада робила своє, але провокаторів не підсилала».

Коментарі:

Цемент 30.11.2011 18:29

в райцентрах влада зганяє бюджетників в робочий час на мітинги в підтримку дій Ядухи.
вже відбулися мітинги у Волочиську і Ізяславі.
зганяють чиновників, вчителів, лікарів і навіть поварів шкільних їдалень.
виходить 50-70 людей, голови РДА і райрад лають "Свободу" і висловлюють підтримку Василю Ядусі, прийняті резолюції дублюють одна одну слово в слово, кома в кому.

протистояння "Свобода" - партія регіонів продовжується.

Струцинский Игорь 26.11.2011 11:12

Хватит думать про свой кошелёк,думайте про будущее своего народа,частью которого вы являетесь и перестаньте позориться за пару гривен налога от вас не убудет!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую