ye-logo.v1.2

Наталя Королевська: “Доводити країну до стану соціального бунту — це злочин проти народу”

Політика 3804
Наталя Королевська, народний депутат України
Наталя Королевська, народний депутат України. Фото: Володимира ХОЛОДА

Народний депутат переконана, що сьогодні тільки акціями масового протесту можна змусити владу виконувати свої обіцянки перед народом.

Минулого тижня з робочим візитом на Хмельниччині перебувала Наталія Королевська, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва. Виступаючи перед кількатисячним майданом Наталія Юріївна вкотре заявила, що єдиний спосіб зняти соціальну напругу в суспільстві - терміново прийняти пакет законопроектів, спрямованих на підвищення якості життя кожного українця. В ексклюзивному інтерв’ю газеті «Є» пані Королевська розповіла, що без активності громадянського суспільства нинішня влада так і не прислухається до інтересів простих українців. «Якщо влада не зробить жодних висновків, то акції протесту найближчим часом переростуть у глобальне протистояння правлячої верхівки та народу», - вважає вона.

Владі потрібен переоблік

- Наталіє Юріївно, у Хмельницькому вкотре майдан зібрав підприємців, які вимагають справедливих реформ в країні. Тобто влада і досі не прислухалася до жодної пропозиції представників малого і середнього бізнесу?

- Коли ми запропонували конкретну альтернативу ситуації, що склалася в країні, у вигляді пакета законопроектів «Народні реформи», влада не виявила ані найменшого бажання іти на конструктивну дискусію, не розглянула жодної альтернативної пропозиції представників малого та середнього бізнесу, які стосувалися створення сприятливого бізнес-клімату в країні та скасування абсурдних положень Податкового кодексу. На жаль, нині ми не бачимо ані найменшого бажання влади співпрацювати у цьому напрямку.

- Тобто, кожен законодавчий акт, який потрапив до пакета законопроектів «Народна реформа», пройшов реальне обговорення з людьми по всій Україні?

- Так. «Народні реформи», які ми зареєстрували в парламенті, - це пропозиції дуже широкої соціальної групи. Спільно з представниками громадських організацій та профспілок, підприємцями-практиками ми протягом кількох місяців розглядали різні варіанти створення економічної моделі, яка дозволить розвиватися країні. А тому «Народні реформи» - це, власне, результат активної позиції громадянського суспільства. Це близько двох десятків законопроектів, які містять чіткі вимоги та необхідні економічні механізми для того, щоб малий та середній бізнес розвивався. Також ми зареєстрували закон «Про спрощену систему оподаткування», який писали підприємці з усієї України, в тому числі й Хмельниччини. На жаль, цей закон не був прийнятий парламентом, і жодні поправки, які пропонували підприємці, не були підтримані. А це і є підтвердженням того, що влада не бажає жодного компромісу, не здатна прислухатися до альтернативної точки зору чи задіювати інші економічні механізми, вважаючи лише свій шлях єдиним і правильним. І той варіант закону про спрощену систему оподаткування, який прийняв парламент, не вирішує проблем, котрі нині душать малий та середній бізнес. А тому ми бачимо, що без активності громадянського суспільства влада не прислухається до інтересів країни. І тільки акціями масового протесту можна змусити її виконувати обіцянки перед людьми.

- Та чи лякають такі акції протесту владу?

- Ми бачимо, що провладна партія і досі воює проти власного народу. Це підтверджує і провальна спроба Партії регіонів зірвати мітинг протесту громадянської акції «Вперед!» в Хмельницькому. Ми бачимо, що влада боїться. Дії цієї влади показали, що «Вперед!» вже є потужною силою, яку намагаються зупинити. Але я впевнена, яким би не був опір влади, це не зупинить свідомих громадян. Тому подібні мітинги протесту триватимуть по всій країні. А 1 грудня ми влаштовуємо загальнонаціональний страйк підприємців - «Переоблік влади». Очікуємо, що до нас приєднаються понад 250 громадських організацій і мільйони підприємців по всій країні. Це буде ще один доказ того, що терпіння суспільства вже на межі. Своєю акцією ми нагадаємо владі, що розвиток малого бізнесу – це не лише економічне, а й соціальне завдання. Уряд має зрозуміти, що доводити країну до стану соціального бунту — це злочин проти народу.

- Дата проведення страйку не випадкова? Саме в день двадцятої річниці Всеукраїнського референдуму щодо незалежності України?

- Тоді народ підтвердив своє бажання жити у власній країні - незалежній як економічно, так і політично. На жаль, за усі двадцять років економічно вільними ми так і не стали, отримавши таку залежність від крупного капіталу в Україні. І саме це стало причиною загальнонаціональної кризи у 2008 році, коли хімічна, металургійна галузі не змогли вчасно провести модернізацію. Ці проблеми наклали свій відбиток на всю країну. І нині ми бачимо, що усі реформи, які були задекларовані владою протягом останніх півтора року, – проводяться виключно в інтересах крупного капіталу за рахунок нищення малого та середнього бізнесу і соціально незахищених верств населення. Замість економічних свобод та конкуренції – маємо лише вибіркову економіку, стрижнем якої є корупція і тіньова монополізація ринків. Влада говорить про примарну соціальну справедливість, а прірва між дуже багатими та дуже бідними лише зростає. Тому в день річниці референдуму ми вкотре вирішили нагадати, хто в нашій країні платить податки, хто утримує владу і хто найняв її на роботу. І сьогодні влада знаходиться перед вибором: або прислухатися до вимог народу і змінити свою економічну політику, або ми й далі будемо спостерігати за тими репресивними методами, які гроблять українську економіку і провокують внутрішню кризу в країні.

“Реальні показники інфляції приховуються”

- Ви вважаєте, що влада не чує вимог народу, бо не вважає це необхідним?

- На жаль, адекватних кроків від цієї влади очікувати не доводиться. Нині продано близько чотирьох мільярдів золотовалютних запасів, курс долара стримується виключно в «ручному» режимі, імпорт в Україну перевищує експорт, національне товаровиробництво скорочується... І відмова Міжнародного валютного фонду від співробітництва з Україною – ще одна пряма загроза для інвестиційних потоків до нашої країни. Є лише політика, спрямована на знищення економіки. Уряд декларує, що цього року зростання цін не перевищить 8 відсотків, тоді як ми бачимо, що інфляція в країні вже більше 30 відсотків. Ми чудово розуміємо, що реальні показники інфляції приховуються для того, щоб не індексувати пенсії, заробітні плати, не перераховувати людям виплати за пільгами. Нині у нас немає Державного бюджету на 2012 рік, бо той документ, який подано до парламенту, – це дорожня карта до кризи. Він жодним чином не здатний вирішити економічних та соціальних проблем в країні. І це лише доводить, що влада адекватно не оцінює ситуації, котра виникла в нашій країні. Або робить це спеціально для того, щоб в країні стався економічний дефолт. Тоді влада звинуватить в усьому світову кризу, повністю знявши із себе будь-яку відповідальність. А тому ми вважаємо, що до кінця року потрібно вжити необхідні антикризові заходи, аби не допустити повної економічної катастрофи.

- Наталю Юріївно, провал декриміналізації статті, за якою була засуджена лідер української опозиції Юлія Тимошенко, Ви назвали політичним дефолтом української влади...

- Ця влада вперто руйнує політичний баланс в країні. Це означає, що вона прийшла до свого політичного дефолту. Ми чудово розуміємо, що тепер нас очікує ще й посилення європейської ізоляції. Такій владі залишається лише одне - вести країну до повного економічного дефолту, щоб мінімізувати свої політичні ризики. А тому я бачу лише один вихід - продовжувати боротися проти антисоціальної політики влади, щоб встановити баланс, справедливе оподаткування, що дозволить національному виробнику розвиватися, створювати робочі місця, підвищувати заробітню плату – до адекватного рівня для тих умов, в яких сьогодні живуть люди. Ми бачимо, як порушуються соціальні гарантії з боку влади і добре розуміємо, що саме нинішня влада своїми діями провокує як внутрішню економічну, так і соціальну кризу в країні. Я не хочу навіть думати про варіанти Єгипту чи Лівії. Але все залежатиме від того, чи є у влади хоча б крапля здорового глузду.

- Тобто, це доводить, що реальна політика нині робиться саме на вулицях, а не в парламенті?

- Верховна Рада нині перетворилася лише на механізм легітимізації рішень Кабміну і Президента. Жодних обов'язків, покладених на неї народом, вона не виконує. А тому я вірю в те, що на виборах 2012 року низка нових лідерів, які нині висуваються громадянськими рухами, зможуть стати новим політичним обличчям країни. Ми бачимо, що політичній еліті країни потрібне перезавантаження. І такі акції, як “Вперед!” якраз сприяють просуванню у владу тих людей, які стануть реальною альтернативою політичним силам, котрі нині правлять в країні.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую