ye-logo.v1.2

Вибори в Росії: перевірені технології

Політика 4543

Або Чому процес волевиявлення росіян нагадав президентські вибори в Україні в 2004 році

Вже другий тиждень більшість світових мас-медіа продовжують аналізувати те, що сталося в Росії під час виборів у Державну думу. Ще б пак, ще ніколи в сусідній державі не говорили в голос про масові фальсифікації, не мітингували десятки тисяч громадян, не відбувалося того, що відбувається нині. Для українців подібне можна назвати пройденим етапом. Однак, не виключено, що невдовзі на нас знову може очікувати те, що було в 2004 році. Щоправда, із врахуванням «поправок» через вибори до Держдуми…

Згадати старе

«Тисячу рублів (понад 250 гривень – прим.авт,) за вкидання 70 голосів – по 10 на кожній дільниці, сім дільниць по району. Нам дали справжні відкріплення, посвідчення особи людей, які не ходять на вибори, проїзний талончик, який є розпізнавальним знаком, і його слід показати голові комісії, щоб вона зрозуміла, що ми шахраї, і видала нам бюлетень не за відкріплення.Відкріплення і паспорт залишаються у нас. Ми йдемо з бюлетенем, вкладаємо у нього вже 10 проставлених бюлетенів, підійшли до урни, кинули, і все. І так сім разів на семи дільницях», - ось таке повідомлення в день виборів з’явилося на одному з російських Інтернет-форумів. Через годину цей форум «вмер». Хіба не схоже на те, що було в Україні в 2004 році? Відкріпні посвідчення, вкидання бюлетенів пачками… Ми таке проходили. Як підтвердження згадую одну дільницю в Волочиському районі. Щоправда, то був третій тур. Тоді до кореспондента «Є Поділля» підішов голова комісії та сказав: «Ми хочемо за Ющенка кинути бюлетені». «Для чого?», - запитав журналіст. «Ну так нас у другому турі примушували це робити за Януковича. То хіба зараз самі не може цього зробити?», - відповів голова. Звісно, ніхто за Ющенка не вкидав, оскільки кореспондент відмовився «заплющити очі». В Росії ж деякі журналісти навмисно кидали купу бюлетнів із голосами за владну партію «Єдина Росія». А потім кричали «Гвалт». Взагалі, віддати належне російським колегам, вони непогано підготувалися до фальсифікацій – багатьом кореспондентам вдалося стати фальсифікаторами заради того, щоб потім розповісти, як спотворюються вибори. Єдине «але» - в Росії про це майже не пишуть та не показують, бо «зась». Так було і у нас…

Азбука Морзе «відпочиває»

У 2004 році багато подолян скаржилися, що їх змушують голосувати за певного кандидата. До прикладу, освітяни в бюлетені напроти прізвища кандидата мали ставити «О». І, пригадуючи другий тур, на одній з дільниць у тому ж Волочиському районі голова комісії, після підрахунку голосів не витримала, і кинула фразу: «Хтось із вчителів не проголосував за Януковича». Виявилося, позначок «О» мало б бути 18, а було на одну менше. У 2010 році на президентських виборах про позначки мова вже не йшла, а ось про купівлю бюлетенів – так. І виносити документ було не обов'яково. Ставиш позначку навпроти необхідного кандидата, фотографуєш, показуєш фото та отримуєш свої гроші. Кажуть, платили до 200 гривень. Однак, спритні виборці швидко зорієнтувалися. Йшли на вибори із поліетиленовим файлом, вставляли в нього бюлетень, ставили позначку, фотографували, а потім виймали, та голосували за кого хотіли. Росіяни на цих парламентських виборах пішли ще далі. На Інтернет-форумах було чимало скарг від держслужбовців про те, що їх змушують голосувати за «ЄдРо» (так у них називають «Єдину Росію»). А на підтвердження свого «правильного вибору» люди мали своїм керівникам надати фото з мобільного телефону. «Народні політтехнологи» одразу ж викликали в Інтернеті поради, як надурити очільників. «Візьміть із собою маленький шматочок нитки, - писав один із користувачів. – На бюлетені навпроти «ЄдРа» викладіть з нитки «галочку», сфотографуйте, і буде враження, що ви саме так проголосували. Можна так само взяти тоненьку проволоку».

Математика по-російські

У деяких областях Росії явка виборців склала… понад 130 відсотків! З іншого боку, дивного в цьому нічого немає. В Україні у 2004 році теж, до прикладу, в Донецькій області явка виборців була понад 100 відсотків. Однак росіяни, вочевидь, «переплюнули» нас. «Кращі» математики, мабуть, зібралися в Ростовській області, де участь у виборах взяли 140 відсотків. Як таке могло статися, чіткого пояснення й досі немає. І, як написав Найалл Фергюсон в американському виданні «The Daily Beast», колись росіяни мали відмінні результати в математиці, але не тепер.

Не зрозумілими залишаються й інші цифри – голоси виборців. До прикладу, голова опозиційної партії «Яблуко» Григорій Явлінський заявляє, що на деяких дільницях результат його політсили зменшили у 14 разів, а «ЄдРа» збільшили удвічі. Опозиціонери й досі продовжують демонструвати протоколи з різних дільниць, в яких результати чомусь різняться. Чим все завершилося у нас, нагадувати не слід. І наостанок хочеться процитувати київського політолога та письменника Юрія Романенка, який звернувся до росіян: «Шановні москвичі і гості столиці! Тільки для вас промо-акція! Швидко і якісно навчимо розставляти намети (б/в, 7 років, але добре збереглися), наколювати апельсини, правильно співати гасла, синхронно кричати «Поки ми єдині, ми непереможні». Також за помірну плату готові привезти досвідченого тренера з президентським досвідом, який прочитає лекцію «Як я все про…рав, а ви зробіть висновки». Оплата газом. Рублі не пропонувати».

Коментарі:

Струцинский Игорь 20.12.2011 16:33

а я в ответ вспомню тот же 2004 год, оранжевую революцию уже всем извесно, кто её спонсировал и что мы получили в итоге.Демократию свободу и процветание или неоплатную сумму долгов, передел гос собственности и сливание стратегически важных обьектов.в чём же причина. а она очень простая никому не интересна Украина как страна она просто не существует как независимое государство и никогда не существовала.Украина- это Крым, отличная база для черноморского флота, Украина-это приграничная зона России отлично подходящая для размещения на ней западных систем ПРО,Украина -это много хорошей земли ,подходящей для  производства сельхозпродукции для Европы, Украина - это дешёвая рабочая сила, Украина -это что угодно ,но не самостоятельная страна в глазах западных государств, по этому нечего питать себя иллюзиями по поводу Европейского выбора и т.д. и т.п. Украина-это продукт и кто его первым употребит, тот и получит пользу.Но  Украина не может быть самостоятельной стрвной это факт,истоический факт, так как не может быть самостоятельной страной  к примеру хмельницкая область,хоть бы сколько ленег не было бы на базаре а их не хватит для независимого существования  да дело не тольков деньгах.А потому как Украинцы исторически являются неот емлимой частью русского народа Не российского, а русского, то и существовать мы не можем будучи оторваными от всех остальных и чем быстрее мы это поймём тем легче будет для нас. 

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую