ye-logo.v1.2

Із присмаком політики

Політика 2400

Останні дні року, що минув, а також перші 2012-го не були спокійними. «Старт» розмовам дало етапування до колонії Юлії Тимошенко, а «фінішем» - нетрадиційне соціологічне дослідження: «Кого ви обрали б Президентом України?»

Відповідь на «Лист диктатору»?

«О шостій ранку ми зайняли чергу, щоб передати мамі передачу до Нового року, але її не прийняли, сказали, що такої людини в Лук’янівському СІЗО немає»,- розповіла 30 грудня 2011 року донька Юлії Тимошенко Євгенія. Пенітенціарна служба України, в свою чергу, заявила, що лідерку БЮТ етапували до Качанівської колонії, що в Харківській області. Крім цього, перевозили її в «комфортних умовах, з дванадцятьма валізами речей». Вже згодом донька Юлії Володимирівни попросила журналістів не вірити «брехні про дванадцять валіз».

Реакція Заходу не забарилася. Президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс висловив обурення з приводу етапування Юлії Тимошенко до колонії. «Засмучений тим, що екс-прем'єра України Тимошенко сьогодні відправили до колонії... Що далі? Каторжні роботи?», - сказав Мартенс. Натомість, на думку першого заступника голови партії ВО «Батьківщина» Олександра Турчинова, етапування Юлії Тимошенко у переддень Нового року є помстою президента Віктора Януковича за «Лист диктатору» на його адресу, який Тимошенко написала 26 грудня . Адвокат Тимошенко Сергій Власенко назвав незаконним переведення Тимошенко у колонію. «Нас повідомили, що жодної зміни запобіжного заходу за другим арештом не відбулося. Це означає, що пенітенціарна служба порушила вимоги закону», - сказав він.

Юлія Тимошенко, уривок з «Листа диктатору», який був написаний 26 грудня у Києві в камері №260 Лук’янівського СІЗО: «Напередодні Нового року вирішила написати вам листа. Ні... Про себе і про судові процеси - я не буду, не хвилюйтеся. Я чула, як ви на своїй прес-конференції клялися, що ви тут ні при чому. Вірю :)... Мине ще трохи часу, і ви будете розповідати демократичному світу, що коли ви народилися, я вже в тюрмі сиділа […] Словом, Вікторе Федоровичу, коли будете підіймати свій традиційний келих «Harrogate» під новорічною «йолкою», замисліться бодай на мить над суттю свого правління, подумайте про трагічні помилки. Про вже зроблені та про ті, які ще хочете зробити. Аналізуйте промахи та невдачі в час їх здійснення, а не потім. Бо потім – пізно. Робіть так, бо інакше – «я вам не заздрю». Інше – додумайте самі...»
 

«А» і «Б» сиділи на трубі

Ще перед новорічними святами з’явилася новина, що Україна оцінює вартість своєї газотранспортної системи у 20 мільярдів доларів. Про це на зустрічі з прем’єром Російської Федерації Володимиром Путіним заявив голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер. Між тим, український прем’єр - Микола Азаров вкотре заявив про можливість подання Україною позову до Стокгольмського арбітражу для перегляду газових контрактів у разі, якщо Києву та Москві не вдасться досягнути компромісу щодо зниження ціни на паливо. Ці дві заяви стали приводом для чергових розмов, що вже у 2012 році нашу «трубу» «віддадуть» росіянам. До того ж, за безцінь.

«Подавати до суду на «Газпром» за контракти потрібно було ще півтора року тому, - в інтерв’ю «Радіо Свободи» заявив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. – А ціна питання у 20 мільярдів доларів викликає дуже багато запитань. Навіть за найскромнішими оцінками, вартість української газотранспортної системи, разом з підземними сховищами, становитиме понад 100 мільярдів доларів».

Днями віце-спікер парламенту Микола Томенко заявив, що Верховна Рада може розглянути питання про передачу повноважень щодо приватизації активів газотранспортної системи Кабміну. За словами Томенка, на наступний пленарний тиждень парламент має намір включити до порядку денного проект закону про те, що «реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) державних підприємств, дочірніх підприємств «Нафтогазу», що проводять діяльність з транспортування магістральними та/або розподільними трубопроводами, зберігання у підземних газосховищах, та самої компанії здійснюється за рішенням Кабміну». «Цілком очевидно, що Росія не йде на підписання нової газової угоди, оскільки вона поставила жорстку вимогу: приватизацію української ГТС та реорганізацію НАК «Нафтогаз України» з контрольним пакетом з боку Росії», - сказав нардеп.

В’ячеслав Кириленко, народний депутат України: «За Януковича нас очікує найбільше охолодження стосунків із Європою за історію України та курс на плазування перед Кремлем. «Старший брат» тонко відчуває провал влади на європейському напрямку і буде діяти відповідним чином. Тому не треба тішити себе ілюзіями у питанні ГТС – поторгуються і здадуть. На умовах, вигідних персонально для себе та Росії. А такі промовисті рішення як Указ про з'єднання українського флоту із російським у екстазі святкування, по суті, єдиного дня російського флоту лише підтверджують – суверенітет України під постійною загрозою».

Сам собі соціолог

Журналіст «Української правди» Мустафа Найем вирішив у перший тиждень кожного місяця проводити опитування думки користувачів соціальної мережі «Facebook» і ставити одне й те запитання: «За кого ви проголосували б, якби вибори президента України відбувалися сьогодні». Опитування проводитиме аж до виборів президента України в 2015 році.
І другого січня Мустафа Найем оприлюднив результати першого свого опитування, в якому взяли участь 5116 користувачів. «З власного досвіду можу сказати, що це безпрецедентна кількість користувачів, які відгукнулися за добу», - зазначив журналіст. Отже, за результатами цього опитування, перемогла б… Юлія Тимошенко з 28,9 відсотками. «Срібло» дісталося б Анатолію Гриценку (16,1 відсоток голосів), а 9,1 відсотки респондентів відповіли: «Ще немає гідного кандидата». На 0,2 відсотка менше голосів набрав Віталій Кличко. П’ятим у рейтингу від Найема став Олег Тягнибок з 6,8 відсотками. На шостій сходинці опинився Петро Порошенко (6,3 відсотки), на сьомій – Арсеній Яценюк (5,5 відсотки).

А ось чинний президент Віктор Янукович посів 12 сходинку. За нього проголосували 37 користувачів мережі «Facebook», що становить 0,27 відсотки від загальної кількості опитаних. «Наступне «президентське» опитування буде проведено в перший тиждень лютого. А наприкінці цього тижня буде оголошено нове - щодо парламентських виборів 2012 року», - резюмував Мустафа Найем.

Мустафа Найем, з блогу на «Українській правді»: «Це було перше опитування і його навряд чи можна вважати відображенням реальної думки користувачів «Facebook». Я свідомо не виключив можливість додавати «свій варіант». Це було зроблено для того, щоб виявити невідомих мені потенційних кандидатів, на які є запит серед користувачів. Так, наприклад, користувачі самі додали Петра Порошенка, Олександру Кужель та іншим. Недоліком виявилося безліч неадекватних відповідей на кшталт: «За себе!», «Тільки не Тимошенко і не Янукович», «Вацлав Гавел», «Запросити Клінтона» тощо, які були вилучені».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую