ye-logo.v1.2

Обертання навколо президента

Політика 2557

Минулого тижня широко обговорювалися підлягали одразу ж декілька тем. І всі вони стосувалися президентів. Не тільки українського, а й німецького з білоруським

Яйця вже не в моді

У 2004 році у кандидата в Президенти України Віктора Януковича, під час його візиту в Івано-Франківськ, один із студентів жбурнув яйце… Минуло понад сім років, і країну захопила якась лихоманка. Ні, в президента ніхто нічого не кидає, а ось в його зображення…
Невідомі закидали фарбою білборди із зображенням Президента в декількох регіонах. Чорною і червоною фарбою жбурнули в білборд (присвячений Євро-2012) з обличчям Януковича на вулиці Вишгородській у Києві. У Львові невідомі заляпали синьою фарбою білборд з новорічним привітанням Януковича. І львівська міліція порушила кримінальну справу за цим фактом. Між іншим, перед цим інцидентом Львівська обласна адміністрація розіслала розпорядження, яким поклала відповідальність за стан білбордів із Януковичем на голів райдержадміністрацій.

Також білборд із привітаннями Януковича забруднили синьою фарбою у Рівненській області.
А в Донецьку невідомі розклеїли листівки «Бий навідліг шлеппера-злодія!».

Відзначимо й те, що в Інтернеті вже з’явилися заклики доєднатися до акції «Розфарбуй Януковича».

Андрій Павловський, народний депутат України, блог на «Кореспонденті»:
«Найближчим часом працівники держструктур будуть ганчірками стирати пилюку, згрібати сніг, лід з рекламного обличчя Віктора Януковича. Днями, подорожуючи дорогами України, я там-сям зустрічав «святкові бігморди», перепрошую, білборди, на яких наш щирий президент вітає громадян з новорічним святом та зичить їм успіху, наснаги, матеріального благополуччя. І ще купу всього. Так щиро це робить, ніби від нього нічого не залежить… Однак на рекламних щитах не видно його рук. Підозрюю, що при цьому він тримає обидві руки в кишенях, де скрутив дулі. […] І якщо у передвиборчий період обличчя Януковича неофіційно стирчало ледь не з-за кожного куща та блакитного екрана, то що змінилося зараз? Сьогоднішнє розміщення «офіційного лиця» Віктора Федоровича по всій Україні може фінансуватися: а) з власної кишені (що дуууже сумнівно), б) за кошти платників податків, тобто наших з Вами. Але ж усміхненим президентським обличчям всіяні не лише вулиці великих і малих міст України, а й узбіччя доріг. Лишилося ще анімовані банери в Інтернеті розмістити. Наприклад: «Я бажаю Вам статку у 2012 році» і «блим-блим» лівим оком для підтвердження серйозності побажання».
 

«Вовк» нам не товариш

Минулорічний скандал навколо президента Німеччини Крістіана Вульфа й досі не вщухає. Нагадаємо, ще до обрання на посаду президента, будучи главою уряду землі Нижня Саксонія, Вульф отримав приватний кредит у одного місцевого бізнесмена, а згодом промовчав на запитання, чи мав він з цим бізнесменом ділові стосунки. Наприкінці грудня з'явилась інформація про те, що пан Вульф чинив тиск на журналістів, які розслідують скандал про отримання ним приватного кредиту в розмірі 500 тисяч євро у дружини знайомого бізнесмена. Зокрема, він зателефонував головному редактору «Bild» Каю Дікманну, щоб пригрозити «остаточним розривом» з видавництвом Шпрінгера у випадку, якщо газета оприлюднить «неймовірну» історію про кредит. Це сколихнуло німецьке суспільство, а тому під штаб-квартирою президента Німеччини в Берліні проходять тепер акції протесту. Сергій Лещенко, журналіст «Української правди», провів деякі паралелі цього скандалу із життям української влади. «Два місяці тому Віктор Янукович обурювався у інтерв'ю Віталію Коротичу про те, як Європа зверхньо ставиться до його інтеграційних зусиль. «Ми не бідні родичі!» – заявляв Янукович, ледь тримаючи себе в руках. Він правий. «Бідні родичі» – це вони, європейці. І протягом останнього місяця Янукович мав нагоду в цьому переконатися. […] Здається, навіть родина Клюєва у Австрії живе в соліднішому будинку, ніж німецький президент. І скажіть, хто після цього справді є бідним родичем? Крістіан Вульф з цим будиночком, який за розмірами менший за комендатуру в «Межигір'ї»? Чи Янукович зі 140 гектарами, «Хонкою», гольф-клубом, яхт-клубом, тенісними кортами, кінним манежем, боулінгом і гелікоптерним майданчиком? Тому слова Януковича, що він не хоче почувати себе бідним родичем, слід розуміти буквально. Якщо Крістіан Вульф буде змушений таки подати у відставку через цей скандал – ласкаво просимо до України розповісти, як чинять справжні політики. Разом з собою він може захопити Карл-Теодора цу Гуттенберга, колишнього німецького міністра оборони, який подав у відставку після звинувачень у плагіаті».

Крістіан Вульф, президент Німеччини, інтерв’ю німецьким телеканалам:
«Як президент, я хотів би у цій ситуації діяти об’єктивно. Я не порушив закону і не порушив Конституції. За тих обставин я відчував себе жертвою, а не керівником. У мене, як у звичайного громадянина, виникли запитання, і я хотів, щоб мені дали адекватні відповіді. Подивіться на це, як проста людина. Ви перебуваєте у бізнес-подорожі. Берете участь у десяти зустрічах щодня, і раптом дізналися про те, що на батьківщині про вас розповсюджують неправдиву інформацію. Вам доведеться пояснити усе вашим близьким. Громадськість чинить тиск. Я відчув себе безпомічним».
 

«Ноу-хау» від Лукашенка

У Білорусі набув чинності новий закон, який обмежує доступ до іноземних та місцевих Інтернет-сайтів. За новими правилами, Інтернет-компанії повинні повідомляти державним органам про людей, які заходять на іноземні сайти, а компанії та підприємці, які продають білорусам товари та послуги, повинні використовувати сайти лише з національним доменом «.by». З порушників стягатимуть штраф у розмірі до 120 доларів - це приблизно половина середньої заробітної плати в Білорусі. Через це в сусідній країні заговорили про чергове придушення свободи слова.

Ці обмеження запроваджені в рамках розвитку підписаного майже два роки тому указу президента Олександра Лукашенка. І вже з шостого січня почав діяти «чорний список» сайтів, доступ до яких перекритий в освітніх установах, державних конторах та підконтрольних владі фірмах. До переліку заборонених, за твердженням відповідальної за «обмежений доступ» Держінспекції з електрозв'язку, внесені, в основному, порнографічні сайти. «Галас навколо цього дещо перебільшений», - заявив Федір Короленко, директор підприємства, яке стежить за рейтингами білоруських сайтів, веде каталоги Інтернет-ресурсів, займається аналізом продуктів.

Однак, чи не найбільше нарікань викликала заборона користування «екстремістськими» сайтами. На думку білоруської опозиції, відтепер будь-який портал, який критикуватиме владу, можуть оголосити «екстремістським».

Дмитро Вовнянко, оглядач сайту «Тиждень»: «І отут постає доречне питання, а чи можливо те саме у нас? Судіть самі. 18 жовтня 2011 року Верховна Рада в першому читанні ухвалила проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі». Ще на етапі розгляду закон викликав численні зауваження експертів. Наголошувалося, що закон містить багато положень, які кожна тлумачити двояко, що він передбачає закриття ЗМІ за порушення, і що цей закон стане фактично інструментом цензури проти противників чинної влади. І що? І нічого. Акцій протесту проти прийняття цього закону не помітила, мабуть, і більшість киян. Люди не за і не проти цього закону – їм байдуже».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую