ye-logo.v1.2

Випустили пару

Політика 2510

Тиждень, що минув, приніс чимало подій. Щоправда, чим вони нам відгукнуться, нині важко спрогнозувати

«Цвях у труну диктатора»?

Саме так назвала опозиція резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи «Функціонування демократичних інститутів в Україні». У ній, зокрема, є вимога до української влади звільнити Юлію Тимошенко та Юрія Луценка, а також дозволити їм взяти участь у виборах. «Негайна вимога звільнити Юлію Тимошенко, закрити кримінальне провадження, запровадити вільний суд, обмежити повноваження прокуратури, зупинити політичні репресії, а в разі невиконання цих вимог - запровадження санкцій: це і є відповіддю 47 країн Європи, які входять до Парламентської асамблеї, диктаторському режиму Януковича», - заявив Сергій Соболєв, керівник опозиційного уряду, делегат України у ПАРЄ.

У свою чергу депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков заявив, що «ми задоволені резолюцією ПАРЄ». «Але давайте все-таки будемо відвертими: резолюцію підтримали 46 делегатів, 41 виступив «проти» і ще 4 делегати утрималися. Тому, по-перше, тут немає ніякої реальної більшості. А, по-друге, існує ще одна формула санкцій, яку можливо застосувати до будь-якої країни світу. У ній немає нічого ексклюзивного», - додав політик.

Після резолюції в Україні почалася справжня війна інтерпретацій. Опозиціонери доводять, що цей документ став останнім цвяхом у труну режиму Януковича, представники влади вдають, що нічого особливого не сталося.

Ганна Герман, радник Президента України (інтерв’ю «5 каналу»):

«Президент вже відреагував. Він дав свої оцінки, він сказав, що треба працювати. Треба реформувати Україну. Документ ПАРЄ достатньо збалансований, але він показує ті слабкі ділянки, які треба змінювати. Ми і без них це знаємо, і без них це почали робити… Потрібно спокійно ставитися до того, що опозиція постійно втягує нас в якісь війни, втягує в якісь внутрішні конфлікти. Опозиція тільки тим і займалася: вона просто забруднювала костюм влади і країни. І їй це вдалося. Треба віддати їй належне. Обляпати Україну опозиції вдалося».

Конституцію знову поміняють

Віктор Янукович підписав указ про формування Конституційної асамблеї. Зміни до Основного Закону підготують 100 авторитетних українців, які знаються на праві й державотворенні та не перебувають на держслужбі. Для чого? «Зараз Конституція, яка закріплює порядок доволі жорсткої президентської влади, авторитарний режим, – це не є проєвропейський шлях розвитку держави, - каже один з «батьків» Конституції України 1996 року Віктор Мусіяка. - Владі доведеться йти на те, щоб демократизувати всю систему влади, органів самоврядування, які фактично знищені сьогодні з точки зору прав… Є і маса інших речей, які необхідно підправити». Відповідно до президентського указу, сотня майбутніх членів Конституційної асамблеї має бути сформована до 16 квітня. Передбачається, що делегувати свого кандидата в Конституційну асамблею може кожна фракція та група в парламенті й низка політичних партій, які мають достатню підтримку населення. «Зміни до Конституції готуються президентом Януковичем винятково для того, щоб залишитися у владі й після 2015 року, – переконаний лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк. – Він прекрасно розуміє, що виграти наступні президентські вибори в нього шансів немає, якщо справи в країні так ітимуть і далі. Тому вигадує механізм, який допоможе йому залишитися президентом».

Олег Тягнибок, лідер ВО «Свобода» (інтерв’ю УНІАН):

«Конституція, звісно, потребує вдосконалення. Але вона мала б ухвалюватися всенародно. Ми розуміємо, для чого створюється ця Конституційна асамблея. Для цієї влади українофобів важливо поміняти Конституцію України, щоб забезпечити голосування за кандидатуру президента не всенародно, а в парламенті. Ідея нібито демократичного ухвалення Конституції, нібито введення в цю асамблею представників різних політичних партій і громадських організацій – це намагання побавитися в демократію з українською громадою. Але Януковичу й цій владі ніхто вже не вірить».

«Дайте гроші»

Два віце-прем’єри – Андрій Клюєв та Сергій Тігіпко разом із новим міністром фінансів Валерієм Хорошковським злітали за океан, щоб позичити в Міжнародного валютного фонду чергові гроші. Але… вони так і не зуміли переконати МВФ у необхідності відновити кредитування України. Щоправда, як запевнив Тігіпко, переговори продовжать через два-три тижні. «Більше того, ми перевершили очікування МВФ, - заявив Сергій Леонідович. - Нам говорили, що наш економічний ріст в 2011-му році складе 4,5%, він склав - 5,2%. Нам говорили, що у нас ціни на 9% виростуть, вони виросли на 4,6%». Україна, як відомо, минулий рік прожила без запозичень, а нині… «Для України дуже важливо отримати черговий транш кредиту від МВФ, - запевняє голова Національного банку України Сергій Арбузов. - Важливо не тому, що не вистачає коштів, адже резерви Нацбанку досить високі, а для того, щоб дати «маяк» інвесторам, що МВФ працює і в нашій країні».

До речі, Тігіпко видав дещо загадкове формулювання того, що сталося в Вашингтоні: «Україна продовжує переговори з МВФ, щоб не підвищувати ціну на газ». З приводу однієї з основних вимог МВФ для продовження співпраці - підвищення ціни на газ для населення і підприємств «Теплокомуненерго», сказав і міністр фінансів Хорошковський. Він заявив, що нині на такий крок влада не піде, оскільки це зможе привести до збільшення обсягу неплатежів. Якщо не зараз, то коли? Відповідь дав Сергій Тігіпко: «До виборів, і цього року ми цього не робитимемо… Ніякого підвищення тарифів, ніякого збільшення виплат за комунальними послугами не повинно бути цього року».

Анатолій Гриценко, народний депутат України (на персональному офіційному сайті:

«Я не впевнений, що сьогодні потрібно брати кредит у МВФ, і тим паче – брати за будь-яку ціну, адже віддавати його доведеться дуже швидко та болісно. Не виключаю, що отримані кошти будуть використані не за призначенням або ж їх просто розкрадуть. Ми поки що розбираємося зі скандалом навколо переговорів по російському кредиту. Такого не повинно бути, коли про факт проведення переговорів усі, включаючи верхівку влади, дізнаються через ЗМІ. Мене турбують не лише скоординовані з Президентом та Кабміном дії, але й зміст директив на переговори, зокрема, обговорення у Москві стану нашого золотовалютного резерву».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую