ye-logo.v1.2

Атака на владу

Політика 2487

Якщо в Росії тривають протестні «антипутинські» акції, то українське Інтернет-суспільство оголосило війну державним структурам

Слабкі на одне місце

Скандал навколо закриття популярного українського файлообмінного Інтернет-ресурсу www.ex.ua, який виник після того, як міліція вилучила усі сервери кампанії, стала темою номер один для обговорення як у пресі, так і на телебаченні. Від розмов справа дійшла до дій. Інтернет-користувачі одразу ж оголосили «війну» владі. Точніше, її Інтернет-ресурсам. На декілька днів «вмер» сайт Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та ще деякі владні портали. А все через «кіберзлочинців», які почали атаку «на владу». Згодом, ці сайти запрацювали, а в Інтернеті почали з’являтися деякі цікаві нюанси. Нагадаємо, EX.UA опинився під прицілом правоохоронців через те, що на цьому сайті можна було завантажити неліцензійне програмне забезпечення.

Цього вік-енду, поки держслужбовці відпочивали, на повну працювали хакери. Вони відкрили доступ до сервера (пристрій, де зберігаються різні дані) МВС, через що всі користувачі Інтернету отримали доступ до більшості файлів, які є на сайті правоохоронців. А разом із доступом - можливість безкоштовно завантажити неліцензійне програмне забезпечення для комп’ютерів! А в понеділок в Інтернет-просторі з'явилася нова «бомба» - Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (керівник Михайло Бродський) теж «роздає» користувачам неліцензійні програми. «Добив» усіх журналіст Грехем Стек з видання «Business New Europe», який написав: «Латвійці Юрій Пісковий і Валерій Вавилов, які вважаються власниками файлообмінника «ЕХ.UA», насправді є лише номінальними представниками невідомих осіб, найімовірніше з України». За даними іноземного журналіста, Пісковий тісно пов’язаний з латвійською структурою International Overseas. За допомогою саме цієї структури було створена компанія Highway Investment Processing, яка продала дочірній компанії «Нафтогазу» з видобутку енергоносіїв на шельфі «ЧорноморНафтоГаз» морську бурову установку за 400 мільойнів доларів, що на 150 мільйонів дорожче, ніж вона коштує. Цю угоду назвали «вишкою Бойка» (Бойко – міністр енергетики та вугільної промисловості). Саме це, на думку Грехема Стека, може стати поясненням того, чому український сайт, на відміну від закритих американських файлообмінників, відновив свою роботу так швидко.

Костянтин Стогній, телеведучий (з блогу на «Українській правді»):

«Це що ж виходить? Свого часу Україні «світове співтовариство» жорстко вказало на неприпустимість вільної торгівлі «піратськими» DVD-дисками, Київ взяв під козирок і влаштував «полювання на відьом». І ніхто навіть не підказав «світовій спільноті», що записувати цифрову інформацію на тверде покриття вперше навчилися і весь світ навчили у нас, в Україні, в Інституті кібернетики ім. В.М.Глушкова. Могли хоча б взяти до уваги наше право першовідкривачів, га?! Тепер Adobe Systems Inc., Microsoft, Graphisoft Inc. захотіли, щоб український уряд розправився з українським файлообмінником. І знову наша влада клацнула підборами і «накрили ex.ua мідним тазом». За тим же принципом вільного обміну файлами працюють у «міжнародного співтовариства» YouTube і RapidShare. І в цих файлообмінників бувають проблеми з порушенням авторських прав. Адміністрація ресурсу в разі скарги власника авторських прав просто вилучає спірні матеріали з вільного доступу. Немає файлу - немає проблеми».
Російська математика

У суботу, 4 січня, у Москві відбулися багатотисячні акції - як проти Путіна, так і на його підтримку. Незважаючи на 17 градусний мороз, у російській столиці відбувся масовий мітинг «За чесні вибори». Водночас тисячі людей вийшли і на акцію підтримки російського прем'єр-міністра Володимира Путіна у Москві.

«На мітингу опозиції на Болотній площі в російській столиці зібралися щонайменше 120 тисяч людей», - заявив співголова незареєстрованої Партії свободи Володимир Рижков. Під час акції неодноразово лунали вимоги про відставку Володимира Путіна. Учасники мали на одязі білі стрічки – символ протестного руху. Наступна масова акція опозиції, за словами опозиційного політика Володимира Рижкова, має відбутися у російській столиці 26 лютого. Теперішні протести у Росії, що почалися після виборів до Держдуми, називають найбільшими з часів розвалу Радянського Союзу. Багато хто порівнює їх з… помаранчевою революцією.

«Коли висвітлюєш нинішню хвилю протестів і повстань проти автократів, мабуть, найцікавіше - це бачити, як відбувається щось, чого раніше не можна було собі навіть уявити, - йдеться у статті Томаса Фрідмана в газеті «The New York Times». - Наприклад, минулого тижня в Москві противники рішення Володимира Путіна знову стати президентом - причому, можливо, ще на 12 років - вивісили на даху будинку навпроти Кремля великий жовтий транспарант з перекресленим обличчям Путіна і написом: «Путін, йди».

Сергій Наришкін, спікер Державної думи Російської Федерації:

«Я переконаний, що «помаранчевий сценарій» не має у Росії ніяких перспектив. Суспільні настрої у Росії зовсім інші, у тому числі і в порівнянні з Радянським Союзом 1991 року. Люди розуміють, що зміни у політичній системі можуть і повинні йти у рамках закону, у рамках законних процедур. Люди, які хочуть змін у політиці, не хочуть, щоб ці зміни загрожували існуванню держави. Сама історія Росії доводить, що при будь-якому зовнішньому впливі суспільство консолідується і дає відсіч. Так було і в роки Великої Вітчизняної війни, і під час Вітчизняної війни 1812 року, і 400 років тому, під час вигнання із Москви інтервентів. Це прагнення захистити країну закладено у національній самосвідомості».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую