ye-logo.v1.2

Хаос у день виборів, скандали та суди після

Політика 2806

Такі передбачення зробили представники хмельницьких організацій Комітету виборців України

Передвиборча кампанія наближається до завершення. Усі виборчі комісії працюють у складних та напружених умовах, адже терміни цьогорічної передвиборчої кампанії вельми стислі. Для працівників виборчих комісій створює проблеми й те, що «під кожні вибори у нас пишуть новий закон». Тому нові норми доводиться вчити вже у процесі.
«Схоже, що навіть не всі кандидати у депутати чи голови місцевих рад ознайомлені із цим новим законом, – каже голова Хмельницької міської організації Комітету виборців України Тетяна Зеленко. – І через незнання порушують його».
На підтвердження представники виборців зачитали лист-скаргу від хмельничанина Юрія Сусляка на адресу кандидата у депутати міської ради Богдана Міхняка. Зокрема, виборець дивується «тимурівськими» роботами для мешканців 14 округу представників «Фонду Міхняка», який начебто офіційно не зареєстрований. Та обурює свідомого хмельничанина «відкритий підкуп виборців» приватним ярмарком від цього ж таки фонду. Організатори цього закритого ярмарку, на який зможуть потрапити лише мешканці округу, котрі мають запрошення, обіцяють продавати за зниженими цінами або й роздавати взагалі безкоштовно цукор, гречку, борошно, овочі, рибу. Всього 14 видів товарів. Проглядається аналогія із порядковим номером кандидата у виборчому бюлетені (він чотирнадцятий). Та мешканцям південно-західної частини міста було абсолютно все одно: підкуп це чи ні, а коли є можливість придбати харчі трохи дешевше, тягли хто на кравчучці, а хто й «на горбу» картоплю, моркву, цибулю мішками. У комітеті виборців стверджують, що з такими випадками має розбиратися прокуратура.
«Я думаю, фальсифікації точно будуть, – констатує пані Зеленко. – Вони завжди у нас є. Єдине – масштаби різняться».
«Питання лише в одному – чи ми зможемо ці фальсифікації побачити, – пояснює голова обласної організації Комітету виборців України Юрій Ануфрієв. – Вони ж можуть бути зроблені дуже кваліфіковано. Зокрема, за новим законом для журналістів та спостерігачів від політичних партій умови не змінилися, а от для нас умови дуже жорсткі. Спостерігачами від громадських організацій можуть бути лише ті, у чиїх статутах прописано, що вони можуть перебувати на виборчих дільницях. Тобто, коло спостерігачів від громади значно зменшується. Причому, реєстрація має відбуватися через Центральну виборчу комісію. Раніше ми реєструвалися у територіальних комісіях. Якщо раніше ми могли заповнювати акти про порушення, звернутися до голови комісії із зауваженнями про порушення, то нині ми зможемо тільки сісти на стільці й мовчки дивитися. Навіть не зможемо взяти копію протокола. Хіба що над нами змилуються, то дадуть».
На Хмельниччині буде лише три мобільні групи спостерігачів. Одна група до 5 чоловік.
«Викликають серйозні занепокоєння зміни до Закону про державний реєстр, – наголошує Тетяна Зеленко. – Значно спростилася зміна виборчої адреси. Є можливість недобропорядним партіям організовувати масові голосування за старою і за новою виборчою адресою. Тобто, одна людина зможе проголосувати за двома адресами».
До речі, якісь позначки на бюлетенях, які начебто змушуватимуть робити працівників різних сфер як доказ того, що віддали голос за певного кандидата (лікарі мають ставити літери «л», військові – «в» тощо), вважатимуться недійсними, як запевнив пан Ануфрієв.
До того ж, у Комітеті виборців України констатують сумний факт: майже чверть виборців вже готові продати свій голос, лише кілька відсотків із них поки вагаються.
«На оскарження результатів виборів є два дні, але ми ще будемо довго говорити про ці вибори», – каже голова Хмельницької обласної організації Комітету виборців України Юрій Ануфрієв.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую