ye-logo.v1.2

Партія Регіонів та «Батьківщина»: 50 на 50

Політика 3974

Кореспонденти «Є Поділля» спостерігали, як проходили місцеві вибори на Хмельниччині, та дізнавалися про попередні результати. Офіційні пообіцяли дати не раніше п’ятниці, 5 листопада…

Адмінресурсу вистачало

Адмінресурс. Саме він, кажуть політики, гальмував виборчу кампанію і перешкоджав демократії. «Адміністративний тиск це не щось аморфне, це конкретні дії щодо наших кандидатів у депутати та до партії, - зазначив під час прес-конференції у Хмельницькому лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк. - Особливо це стосувалося тих кандидатів, які працюють у державному секторі: вчителів, лікарів. Практично до кожного кандидата у депутати, який має значні шанси на перемогу у мажоритарному округу, зверталося або керівництво місцевих держадміністрацій, або ж керівництво райвідділу освіти чи охорони здоров'я з наполегливою рекомендацією зняти свою кандидатуру. Погрожували звільненням з роботи. З іншого боку, ми не завжди могли розмістити свої бігборди, надрукувати свою передвиборчу програму у засобах масової інформації. Але найбільший адміністративний тиск - це непропорційність та незбалансованість виборчих комісій. Утім, на Хмельниччині виборчий процес я би оцінив на сім за десятибальною системою».

Страждали від адміністративного тиску і представники «Батьківщини». Деякі кандидати навіть відмовлялися балотуватися у мажоритарних округах. Зокрема, народний депутат України, голова обласної організації партії «Батьківщина» Василь Кравчук назвав цифру - 34 кандидати. Саме стільки чоловік, за словами Василя Івановича, на Хмельниччині відмовилися брати участь у виборах. “Вони самі написали заяви та знялися з виборчого процесу. Серед них дванадцять вчителів, три керівники сільгосппідприємств, священик, інженери на виробництві» - сказав він. За словами пана Кравчука, піти на такий крок цих людей змусив адміністративний тиск з боку провладної сили.

А от обласна організації партії Єдиний центр зафіксувала на одній з виборчих дільниць обласного центру підкуп виборців. Й робили його люди в одязі з логотипами Народної партії. За «правильне» голосування видавали по 50 гривень. За фактом порушення склали акт та підготували позов до суду.

Правоохоронці ж відзначають, що вибори минули спокійно. Проте, без роботи вони не сиділи. Як повідомили у відділі зв'язків з громадськістю. головного управління МВС України в Хмельницькій області, до чергової частини Чемеровецького райвідділу надійшло повідомлення від дільничного інспектора міліції, який здійснював охорону громадського порядку на одній з виборчих дільниць, про те, що місцева мешканка вчиняє хуліганські дії.
Cлідчо-оперативна група Чемеровецького райвідділу виїхала на місце події. Працівники міліції з’ясували, що непрацююча 48-річна жінка під час проведення виборів почала нецензурно висловлюватися на адресу членів виборчої комісії та виборців. Крім того, вона знищила бюлетені, які отримала для голосування.Зараз вирішується питання про порушення стосовно неї кримінальної справи.
У Кам'янці-Подільському у смітнику поруч із однією з дільниць знайшли 150 виборчих бюлетенів на посаду міського голови. Таку інформацію підтвердив прокурор міста Сергій Ромась. За його словами, повідомлення про цей факт надійшло у понеділок після 21.50. Наразі, за його словами, перевірку проводить міліція. Слід дочекатися результатів експертизи бюлетенів, аби дізнатися, чи вони є оригінальними документами. Якщо бюлетені виявляться справжніми, може бути порушена кримінальна справа, а результати виборів на цій дільниці можуть бути визнані недійсними. У ТВК кажуть, що вже надходять скарги та заяви від кандидатів на посаду міського голови щодо невизнання результатів та необхідності перерахунку голосів. Раніше також була оприлюднена інформація про недостачу бюлетенів на ще одній дільниці. «Спочатку начебто зникло 50 виборчих документів, проте сьогодні вже йдеться про 12 бюлетенів, які чомусь у ТВК приніс пенсіонер у окремому файлі. Офіційних коментарів з цього приводу також поки що немає», - повідомляє сайт novini.net.ua.

Міжнародні спостерігачі виборами задодоволені

За словами Александро Кіріцеску та Михайа Руку, представників румунської незалежної громадської організації «За справедливі вибори», вибори до органів місцевого самоврядування в області прошли цілком спокійно.
За два дні спостерігачі відвідали 32 дільниці в Хмельницькому та області і не мали жодного зауваження до виборчого процесу. Особливу увагу іноземці звертали до процедури голосування на дому. Зокрема, наявності так званих мобільних скриньок, складу виборчих комісій, процесу відкриття та закриття дільниць. Румунці констатують, що все було доволі демократично, принаймні, кажуть спостерігачі: «люди прийшли на виборчу дільницю та віддала свій голос за того, за кого хотіли».
Проте, деякі речі представників міжнародної організації, котрі мали змогу до цього спостерігати за виборчим процесом у Болгарії, Угорщині та Сербії, здивували. По-перше, кількість виборчих бюлетенів, а відтак, й технічно затягнута процедура їх видачі. Звісно, це спричиняло на дільницях утворенню чималих черг виборців. Хоча, на думку спостерігачів, велика кількість претендентів на депутатські крісла, дає можливість українцям ширше право вибору.

Низька явка виборців

Дунаївці не стали винятком. Зокрема, у районній лікарні на виборчій дільниці № 06007 прийшли віддати свій голос за певного кандидата менше 50 відсотків мешканців . Із 638 виборців із реєстру проголосували лише 290. Та й ті, що прийшли, здебільшого були налаштовані досить песимістично. Дехто із особливо свідомих навіть «тицяв дулі», адресовані недостойним кандидатам у бюлетень.
Ще однією відмінною рисою став вік виборців. Більшість із тих, хто прийшов на дільниці, - це люди літнього віку. Хоча, румунські спостерігачі відмітили, що на дільницях зустріли доволі багато молодих облич. Та, як би там не було, титул однієї із найстарших виборців, принаймні, на Дунаєвецькій дільниці в районній лікарні цілком заслуговує Катерина Храмова. У свої 83 роки, про що жінка повідомила всій дільниці, Катерина Михайлівна не лише прийшла виконати свій громадянський обов'язок, але й повеселила втомлених надвечір членів виборчої дільниці своєю життєрадісністю, жвавістю та щирою усмішкою.

У Шепетівці та Городку вибори до облради можуть визнати недійсними
Як повідомляє офіційний сайт Комітету виборців України, у Шепетівці на округ № 11 подали бюлетені округу № 12. Отже, кандидати, які мали би бути у списках до обласної ради, у бюлетенях відсутні. Зараз складають акти про визнання виборів на цих округах недійсними.
А у Городку кандидат у депутати обласної ради від партії «Сильна Україна» Анатолій Ярчак, прийшовши зранку на дільницю, не знайшов у бюлетені власного прізвища. Чому так сталося, ніхто не міг пояснити, «спихнули» все на «технічну помилку». Анатолій Іванович звернувся із заявою до правоохоронних органів, аби розібралися у ситуації. Виборці все ж голосували, хоча до облради обирали не з десяти, а з дев'яти кандидатів. Як зазначає голова обласного осередку Комітету виборців України Юрій Ануфрієв, робити якісь припущення зарано, потрібно дочекатися рішень правоохоронців та ЦВК.

Вони повернулися...
Коли верстався номер, остаточних результатів виборів ще не було. Вдалося дізнатися тільки попередні. Так, хмельничани довірили право й надалі керувати обласним центром Сергію Мельнику. Так само не змінився керманич Славути Василь Сидор. Втретє поспіль міським головою у Старокостянтинові обирають Миколу Мельничука, який набрав майже вдвічі більше голосів, ніж кандидат В'ячеслав Кучер.

А от Кам'янець-Подільська міська територіальна виборча комісія замість підрахунку та оприлюднення попередніх результатів місцевих виборів першого листопада вирішила відпочити, залишивши під дверима представників дільниць з неприйнятими протоколами. Їм сказали: «Ми вам зателефонуємо». Голова Тетяна Остафійчук, яку намагалися знайти журналісти для коментування ситуації, була недоступна навіть у телефонному режимі, хоч кількома годинами раніше обіцяла дати інтерв'ю. До слова, цього дня в районі оголосили попередні результати вибори по всіх дільницях. Деякі штаби політичних партій побачили в такій поведінці далеко не. втому, а невдоволення голови тим, що на перегонах лідирує не той кандидат, на якого ставила. Зокрема, штаб кандидата на посаду міського голови Ростислава Яреми заявив: «Ми підбили результати за протоколами з мокрими печатками з усіх дільниць, які отримали наші спостерігачі, і побачили, що наш претендент, безпартійний, висунутий від Єдиного центру, набрав найбільшу кількість голосів. За ним іде кандидат від «Сильної України» Михайло Сімашкевич, на третьому місці «бютівка» Валентина Волошина. Комісія порушує закон, перериваючи свою роботу. Вона не працювала цілу ніч, сказали, що прийдуть на дев'яту ранку. Представники ДВК цілу ніч чекали, коли ж їх покличуть. Це безпрецедентний випадок. Документи залишилися без охорони. Окрім того, з однієї дільниці, яка знаходиться в гуртожитку університету, досі не привезли бюлетені, мовляв, немає транспорту, хоч ми пропонували у цьому допомогти». Згідно з паралельним підрахунком голосів (за даними протоколів з «мокрими печатками»), Ростислава Ярему підтримали 27, 39 відсотка виборців, Михайла Сімашкевича — 23,65 відсотка, Валентину Волошину — 19,69 відсотка.
Секретар Красилівської районної виборчої комісії Марія Ковальчук має, либонь, найбільший в області стаж з організації та проведенню виборів. З 1963 року вона бере участь у виборчих кампаніях на Красилівщині як представник органів влади та територіальної і окружної виборчих комісій. Проте таких складних, як цьогорічні, не пам'ятає.
«Законодавець не передбачив всіх моментів, що можуть виникнути під час голосування і підрахунку голосів. Через велику кількість бюлетенів, а їх видавали на Красилівщині кожному учаснику виборчого процесу аж по сім, була затримка на дільницях. Люди стояли по дві години в чергах. Окремі, особливо молодь, залишали чергу і йшли додому. Тому й маємо низький відсоток (трохи більше сорока) участі виборців у голосуванні на міських виборчих дільницях. Та й самі бюлетені були дуже великими. Скажімо, у багатомандатному виборчому окрузі до обласної ради треба було вибирати серед тридцяти п'яти обласних партійних організацій, а до райради - серед двадцяти двох. Виборцям, надто людям похилого віку, важко було розібратися в цих довжелезних списках. За моєї пам'яті найбільше видавали по чотири, до того ж невеликі бюлетені. Я вважаю, що через таку кількість бюлетенів ми не досягли результату, який би хотіли мати на виборах», - каже Марія Юхимівна.
Саме через велику завантаженість в Красилівській міській виборчій комісії на момент підготовки газети до друку не змогли назвати навіть попередніх даних, хто вийшов переможцем у боротьбі за посаду міського голови.

Керувати райцентрами, здебільшого, будуть нові люди
У Городку, за попередніми даними, з невеликим відривом перемагає методист Хмельницького відділення навчально-наукового інституту заочного та дистанційного навчання Київського національного університету внутрішніх справ, колишній начальник Городоцького та Дунаєвецького райвідділів міліції, народний депутат України першого скликання Володимир Поворозник, якого підтримувала Партія регіонів. Срібний призер мерських перегонів - голова районної організації «Батьківщина» Сергій Зборовський. Діючий міський голова Віктор Хоптинець посів лише третю сходинку. Щоправда, на момент написання статті до міської територіальної комісії ще не надійшли усі дані з дільниць. Волочиськ теж матиме нового мера. За попередніми даними, у райцентрі перемагає Костянтин Черниченко, представник «Фронту змін».

Серед мажоритарників переважають регіонали та представники «Батьківщини»

За попередніми неофіційними даними, у мажоритарних округах до обласної ради пройшли 27 кандидатів від Партії регіонів, 14 — від «Батьківщини», 5 — від Народної партії, по два — від «Сильної України» та Єдиного центру, по одному — від «Свободи», Української народної партії та партії промисловців та підприємців України. Депутатом обласної ради став нинішній губернатор області Василь Ядуха, який балотувався по Ярмолинецькому виборчому округу. У іншому окрузі на Ярмолинеччині перемогу здобув теж регіонал, директор Хмельницької дирекції «Укрпошти» Дмитро Бойко. Депутатами стали і заступники губернатора: перший — Микола Дерикот (він переміг на Старокосянтинівщині, ще одним представником від району в облраді буде представник «Батьківщини» М. Гнатюк), а заступник з гуманітарних питань Вадим Гаврішко представлятиме інтереси мешканців Дунаєвеччини, за його однопартійця, начальника фінвідділу облдержадміністрації Сергія Пенюшкевича проголосували на іншому окрузі району. На Красилівщині теж підтримали регіоналів: керівника «Хмельницькобленерго» Олександра Шпака та керівника Красилівського агрегатного заводу Петра Королюка. Голова облради Іван Гладуняк отримав перемогу на Славутському мажоритарному окрузі. За керівника «Стіомі-холдингу» Михайла Стадніка, який цього разу представляє партію промисловців та підприємців (у минулу облраду він пройшов за списками УНП) проголосували мешканці Віньковеччини. Буде у обласній раді і директор Чемеровецького солодового заволу Михайло Загородний, він єдиний представлятиме в обласному парламенті Українську народну партію. Підтримали подоляни і головного лікаря обласного онкодиспансера Леоніда Бриндікова, котрий йшов від «Батьківщини», за нього голосували в обласному центрі. Частина Городоцького району підтримала начальника головного управління праці та соціального захисту населення, регіоналку Світлану Лукомську, котра свого часу активно підтримувала «єдиноцентристів». А ось на іншому Городоцькому окрузі лідирує член «Батьківщини», головний лікар району Микола Дралюк.
До речі, екс-голова облдержадміністрації «соборовець» Іван Гавчук, котрий розгорнув масштабну візуальну агітацію вулицями обласного центру, до обласної ради так і не потрапив. Не пройшли у депутати і його соратники по партії, серед яких колишній заступник голови облдержадміністрації з питань агропромислового розвитку Володимир Кирилюк, екс-начальник обласного управління охорони здоров’я Микола Янчук та відомий подільський митець Володимир Смотритель.
А в міській раді обласного центру, за попередніми даними, з 60 місць 46 займуть представники «Батьківщини». Партія набрала 39 відсотків голосів за партійними списками і перемогла в більшості мажоритарних округів. За Партією регіонів - 10 відсотків за партійними списками, «Фронт змін» набрав 8,2 відсотка, ВО «Свобода» - 7,3 відсотка, партія малого та середнього бізнесу - 3,3 відсотка, Комуністична партія - 3,1 відсотка, «Сильна Україна» - 3,1 відсотка, Єдиний центр - 2,7 відсотка.

Партійні списки до обласної ради - покриті мороком

Поки про розподіл депутатських крісел обласної ради за партійними списками говорити зарано. Проте, з впевненістю можна сказати, що основна боротьба розгорнулась між Партією регіонів та “Батьківщиною”. Про це кажуть як дані екзит-полів, так і попередні дані політичних опонентів. Отож,згідно з даними останніх, найбільше голосів виборців Партія регіонів, яку в області очолює нинішній губернатор, набрала на його батьківщині, на Ярмолинеччині (45,02 відсотка). Непоганий результат Партія регіонів, за попередніми даними, показали у Дунаєвецькому, Новоушицькому, Волочиському, Віньковецькому, Деражнянському та Красилівськму райониах Більше 20 відсотків голосів виборців за регіоналів віддали у Чемеровецькому, Славутському, Шепетівському, Городоцькому районах.
Згідно з попередніми даними, більше голосів до обласної ради за представників “Батьківщини” віддали жителі Славути (37,9 відсотків) та Хмельницького (приблизно 40 відсотків). Також високий результат прихильники Юлії Володимирівни показали у Шепетівському, Теофіпольському, Білогірському районах та у містах Нетішин та Кам'янці-Подільському.
Загалом же, за попередніми неофіційними даними, трійка партій-лідерів у обласній раді виглядає так: Партія регіонів, “Батьківщина”, “Фронт змін”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую