ye-logo.v1.2

Як перераховано пенсії з 1 травня 2012 року

Політика 7360

З 1 травня 2012 року проведено перерахунок пенсій для 391 тисячі пенсіонерів (або 91,8%) (постанова Кабінету Міністрів №327).

Перерахунок проведено:
- для пенсіонерів, пенсії яким призначені до 1 травня 2012 року відповідно до законів України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (особам із числа військовослужбовців строкової служби та членам їхніх сімей), “Про наукову і науково-технічну діяльність”;
- для учасників війни;
- для членів сімей осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту” та вдів померлих інвалідів війни.
Додатково на виплату пенсій у нових розмірах направлено 46,1 млн. грн. Середній розмір підвищення склав 118 грн.
Пенсії у нових розмірах будуть виплачуватися 391 тисячі пенсіонерів області упродовж травня поточного року. Впродовж цього ж місяця в індивідуальному режимі будуть перераховані пенсії ще для 2,7 тисяч осіб, які під час масового перерахунку не перераховувались. При цьому хочу зазначити, що в процесі автоматизованого опрацювання пенсійних справ завжди мають місце випадки, які потребують індивідуальної роботи з окремими пенсійними справами. Однак це оперативно доопрацьовується і додатковими відомостями будуть спрямовані донараховані кошти для отримання їх пенсіонерами.
Для осучаснення пенсій, призначених (перерахованих) до 2008 року згідно із законами України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (особам із числа військовослужбовців строкової служби та членам їхніх сімей) застосовано показник середньої заробітної плати на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2007 рік — 1197,91 грн.
Саме такий перерахунок є наймасовішим, так як він проведений для майже 266,7 тисяч пенсіонерів нашої області. Середній розмір підвищення склав 141,18 грн.
Крім цього, для 129 отримувачів пенсій, призначених (перерахованих) до 2008 року згідно із Законом України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, перерахунки проведено із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки, за 2007 рік — 1351,12 грн.
Хочу зазначити, що осучаснювалася заробітна плата, з якої вже обчислена пенсія на час перерахунку. Крім того, після осучаснення заробітна плата для обчислення пенсії не може перевищувати максимальну заробітну плату станом на 01.01.2008 року — 9495,00 грн. (633,00 — прожитковий мінімум для працездатних осіб *15).
У результаті проведення осучаснення заробітної плати майже 75 тисяч пенсіонері нашої області отримали підвищення зверх 150,00 грн.

Проведено підвищення усіх пенсій, призначених до 1 травня 2012 року
До пенсій, призначених відповідно до законів України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (за наявності страхового стажу не менше ніж 25 років у чоловіків, у жінок - 20 років), “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (особам із числа військовослужбовців строкової служби та членам їхніх сімей), “Про наукову і науково-технічну діяльність” встановлено підвищення таким чином, щоб розмір підвищення з урахуванням проведеного “осучаснення” заробітку становив не менше 100 гривень.
Підвищення встановлюється до розміру пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги та пенсій за особливі заслуги перед Україною, інших доплат, встановлених законодавством, і сум індексації), що склався станом на 30 квітня 2012 року.
Підвищення у розмірі не менше 100 гривень встановлене для майже 344,2 тисячі пенсіонерів нашої області (або 80,9%).

Розмір пенсії пенсіонерам, у яких страхового стажу менше 20 та 25 років
До пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (за наявності страхового стажу не менше ніж 25 років у чоловіків, у жінок — не менше ніж 20 років) встановлене підвищення до пенсій з урахуванням проведеного “осучаснення” заробітку, у розмірі не менше ніж 50 грн.
Зазначене підвищення встановлено для 9,6 тисячі пенсіонерів (або 2,3%) області.
Крім того, згідно із зазначеною постановою для 4,1 тисячі отримувачів соціальних пенсій встановлено підвищення до пенсії у розмірі не менше 30 гривень.

Зміни у розмірах пенсій ветеранам війни
Крім змін, уже зазначених, з 1 травня 2012 року проведено перерахунки щодо встановлення доплат до пенсій ветеранам війни.
Зокрема, для 53,5 тисячі учасників війни проведено доплату до підвищення, що встановлюється до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання, для того, щоб розмір зазначеного підвищення становив 15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 1 травня 2012 року розмір доплати склав 41,90 грн. (838,0 — прожитковий мінімум з 01.04.2012 року *5% (15%-10%)).
Для 3,7 тисячі учасників війни, нагороджених орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, встановлено доплату до підвищення, що встановлюється до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання, для того, щоб розмір зазначеного підвищення становив 20% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 1 травня 2012 року розмір доплати склав 41,90 грн. (838,0*5% (20%-15%)).
Крім того, з 1 травня 2012 року для майже 5,3 тисячі членів сімей військовослужбовців, партизанів, підпільників, які померли внаслідок поранення, каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов'язків військової служби, та вдів померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, встановлено доплату до підвищення для того, щоб розмір зазначеного підвищення становив 42% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 1 травня 2012 року розмір доплати склав 117,32 грн. (838,0*14%(42%-28%)).
Зазначені вище підвищення будуть перераховуватися при кожній зміні величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2012 рік”.

Ольга Заярнюк,
начальник головного управління
пенсійного забезпечення в Хмельницькій області.

Коментарі:

poma 28.05.2012 19:38

107 тысяч бывших госслужащих в среднем получают пенсию в размере 5,6 тысяч гривен. Примерно 3 тысячам из них государство выплачивает более 10 тысяч гривен, а шестерым - свыше 20 тысяч грн. В их числе летчик-испытатель, Герои Украины и чернобылец - Вот скопируй в поиск ГУГ ((Новость: Среднемировые пенсии... )) Как в мире живут на одну пенсию.Литовцам хватает на «коммуналку» и еду, финны скупают виллы в Испании, а венгров бесплатно возят по стране вот почитай введи в поисковик ( среднемировые пенсии ) и почитай  и прикинь нужно ли им работать до 70лет если цены на всё и у них и у нас одинаковые а пенсия в 10!!раз выше.Статья явно готовит нас к повышению возраста выхода на пенсию но.. британцы живут до 85 а мы до 65 т.е нас надо похоронить ДО ПЕНСИИ   Как в мире живут на одну пенсию.Литовцам хватает на «коммуналку» и еду, финны скупают виллы в Испании, а венгров бесплатно возят по стране вот почитай введи в поисковик ( среднемировые пенсии ) и почитай  и прикинь нужно ли им работать до 70лет если цены на всё и у них и у нас одинаковые а пенсия в 10!!раз выше.Статья явно готовит нас к повышению возраста выхода на пенсию но.. британцы живут до 85 а мы до 65 т.е нас надо похоронить ДО ПЕНСИИ

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую