ye-logo.v1.2

На смітник історії відправлять депутатів

Політика 2120

але лише тих, які не виконали своїх обіцянок, будучи народними обранцями.

До вибору влади потрібно підходити усвідомлено і постійно її контролювати, лише так можна змінити ситуацію в країні на краще. У цьому переконані представники громадського руху «Гідність» та Хмельницького обласного центру молодіжних ініціатив. Від початку передвиборчих перегонів ці дві організації проводили серед молоді у районних центрах Хмельниччиниінформаційно-просвітницьку кампанію «Я хочу від виборів..» та проводили аналіз передвиборчих програм кандидатів до Верховної Ради України по одномандатним округам Хмельницької області. Результати громадські активісти представили минулого тижня, під час круглого столу «Громадський опір політичним маніпуляціям». У процесі дослідження активісти вивчали програми кандидатів щодо відповідності основним вимогам до передвиборчих програм та повноважень депутата передбачених законом.
«За короткий час ми проаналізували вісімдесят програм кандидатів і, на жаль, переконалися, що більшість із них не містять основних елементів: ні фінансового обґрунтування, ні конкретних механізмів реалізації даних обіцянок, ні, власне, переліку законопроектів, які кандидат збирається висувати на розгляд Верховної Ради майбутнього скликання, якщо потрапить до її складу, – розповідає координатор Центру політичних студій та аналітики в Хмельницькій області Вадим Мендограло. – Також у більшості кандидатів не виявлено жодної реальної до виконання обіцянки, яка б стосувалася не «усія України», а локально виборців округу».
Народний депутат виконує законодавчу функцію, і не має виконавчих важелів. Це означає, що він не може віддати наказ про, до прикладу, встановлення спортивних майданчиків, а може лише проконтролювати роботу виконавчих органів за допомогою депутатського запиту.
Чи прописані в програмі кандидата конкретні механізми виконання програми, чи є фінансове обґрунтування програми, а також – чи зазначені у програмі закони, які кандидат збирається запропонувати пройшовши до парламенту. Ще один, не менш важливий аспект у програмі кожного кандидата – чи є представлений там перелік інтересів регіону, від якого обирається кандидат.
«На жаль, серед програм усіх кандидатів немає жодної, у якій були б присутні усі чотири пункти, – зазначив Вадим Мендограло. – Це означає, що немає жодної повноцінної програми, яка відповідала б нормам закону».
Більше того, за словами координатора центру, трьох пунктів теж немає у жодного кандидата, а два з чотирьох пункти присутні у програмах шести кандидатів із вісімдесяти.
Передвиборчі програми лише деяких кандидатів включають список законопроектів, які кандидат, ставши депутатом, планує подати від свого імені. Та навіть ці законопроекти здебільшого не підготовлені самим кандидатом, а спущені згори, по партійній лінії.
«Загальна характеристика говорить про те, що кандидати обіцяють речі, які не будуть виконуватися у зв’язку з тим, що виконати їх неможливо, – каже громадський діяч Руслан Рохов. – Це популізм – один із методів маніпуляції свідомістю виборців».
Ці вибори, за словами громадських активістів, є безпрецедентними за кількістю маніпуляцій, причому всіх суб’єктів цього процесу. «Маніпуляціями не гребують ні провладні кандидати, ні опозиційні, ні, так звані, незалежні, – зазначив Вадим Мендограло. – Це свідчить про те, що Верховна Рада, на жаль, не зазнає якісних змін».
Аналізуючи ситуацію, низка громадських організацій Хмельниччини прийшла до висновку, що своєрідні плоди, які можна пожинати після майбутніх виборів, це: захистити вибори як інструмент демократичних змін, не допустити формування диктатури внаслідок цих виборів.
Для того, щоб працювати у цьому напрямку, активісти розпочали кампанію «Дій!», яка має три напрямки. Перший – це інформаційна кампанія, під час якої різні громадські організації, об’єднавшись, доноситимуть громадянам реальний стан речей: хто з кандидатів яку силу представляє, який має попередній досвід роботи і з ким, ймовірно, працюватиме у майбутньому парламенті. Другий етап кампанії – формування команди спостерігачів на усіх виборчих дільницях, адже є небезпека масових фальсифікацій – попереджають громадські активісти. А третій – мобілізація у день виборів, щоб заохотити людей прийти і проголосувати.

Марія РОСЕЦЬКА.
Фото автора.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую