emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
6 Серпня 2018 В Україні стартувала мала приватизація 890

Згідно з Законом України «Про приватизацію державного і комунального майна» (далі – Закон про приватизацію), який набрав чинності 07.03.2018, мала приватизація відбуватиметься через електронну торгову систему «ProZоrrо.Продажі». Мова йде про активи державної і комунальної власності вартістю до 250 млн. грн. Виставляти об'єкти державної власності в рамках малої приватизації будуть Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва (далі – орган приватизації).

Переліки об'єктів малої приватизації державної власності затверджуються Фондом держмайна України з дотриманням вимог статей 4, 5 та 11 Закону при приватизацію.

Законом про приватизацію визначено: хто може бути покупцем (стаття 8), порядок приватизації (стаття 10), способи приватизації (стаття 13), особливості викупу окремих об'єктів приватизації(стаття 16), порядок приватизації об'єктів, переданих в оренду (стаття 18), формування стартової ціни об'єктів приватизації(стаття 22).

Детально процедура продажу об'єктів малої приватизації визначена статтею 15 Закону про приватизацію та Порядком проведення електронних аукціонів для продажу об'єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу, затвердженим постановою КМУ від 10.05.2018 № 432 (зі змінами внесеними постановою КМУ від 18.07.2018 № 579) (далі – Порядок продажу).

З каталогом об'єктів державної власності, які підлягають приватизації можна ознайомитися за посиланням: http://www.spfu.gov.ua/ua/sale-obj/spf-privatization-objects-catalog.html

Уся детальна інформація про об'єкт приватизації, аукціон, умови продажу та інші необхідні відомості містяться в інформаційному повідомленні, що публікується в офіційних друкованих виданнях органів приватизації, на офіційному веб-сайті Фонду держмайна України та у системі «ProZоrrо.Продажі».

Порядок дій особи, яка хоче взяти участі в аукціоні виглядає так:

1. Зареєструватися на одному з електронних майданчиків, які підключені до системи «ProZоrrо.Продажі».

2. Обрати об'єкт, який зацікавив.

3. Сплатити на відповідний рахунок оператора електронного майданчика реєстраційний внесок у розмірі 0,2 мінімальної заробітної плати станом на 1 січня поточного року та гарантійний внесок в розмірі 10 відсотків стартової ціни об'єкта продажу. Особливості сплати внесків визначено пунктами 28-33 та 104-112 Порядку продажу.

4. Подати заяву на участь через особистий кабінет шляхом заповнення її електронної форми, до якої додати такі скановані документи (частина 7 статті 14 Закону про приватизацію):

1) фізичні особи - копію паспорта громадянина України або копію документа, що посвідчує особу (для іноземців);

2) юридичні особи:

витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань України - для юридичних осіб - резидентів;

документ про реєстрацію у державі її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського або судового реєстру тощо), засвідчений згідно із законодавством держави його видачі, перекладений українською мовою, - для юридичних осіб - нерезидентів;

інформацію про кінцевого бенефіціарного власника. Якщо особа не має кінцевого бенефіціарного власника, зазначається інформація про відсутність кінцевого бенефіціарного власника і про причину його відсутності;

останню річну або квартальну фінансову звітність;

3) документ, що підтверджує сплату реєстраційного та гарантійних внесків з рахунка відкритого в українському або іноземному банку (крім банків держав, внесених FATF до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом);

4) письмову згоду щодо взяття на себе зобов'язань, визначених умовами продажу. Умови, в разі наявності, поділяються на обов'язкові (абзаци 5, 6 частини 4 статті 15, частина 2 статті18 Закону про приватизацію) та додаткові (пункт 23 Порядку продажу).

Оператори електронних майданчиків розміщують на своїх веб-сайтах інструкції з детальною інформацією про користування, описом умов реєстрації та механізму завантаження документів для участі. Через особистий кабінет учасник може направляти запитання про об'єкт чи аукціон.

Закон про приватизацію передбачає можливість придбання об'єкта за рахунок кредитних коштів. У такому випадку покупець повинен також подати інформацію про відповідного кредитора, а також документальне підтвердження, що такий кредитор бажає розглянути можливість надання відповідного обсягу фінансування у разі, коли такого учасника буде обрано переможцем аукціону. Кредитором не може бути особа, яка не може бути покупцем (частина 13 статті 14, частина 4 статті 23).

Аукціон відбувається за умови реєстрації більше однієї заяви на участь. У разі якщо для участі подано одну заяву, аукціон визнається таким, що не відбувся, а Фонд держмайна України приймає рішення про приватизацію об'єкта шляхом викупу безпосередньо такому покупцеві за запропонованою ним ціною, але не нижче стартової ціни через укладення договору купівлі-продажу (стаття 15 Закону про приватизацію).

Порядок продажу передбачає особливості організації та визначення переможця аукціону залежно від способу його проведення: у пунктах 37-75 – аукціону з умовами, без умов, із зниженням стартової ціни, у пунктах 76-103 – аукціону за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій.

В день завершення аукціону система «ProZоrrо.Продажі»автоматично формує та оприлюднює в електронній формі протокол про його результати.

Переможець аукціону підписує протокол протягом трьох робочих днів з дня, наступного за днем його формування, аорган приватизації протягом 10 робочих днів. Протягом цього часу здійснюється перевірка відповідності учасника-переможця та поданих ним документів вимогам законодавства.

Укладення договору купівлі-продажу між переможцем та органом приватизації здійснюється протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем формування протоколу в порядку, визначеному статтею 26 Закону про приватизацію.Протягом 30 днів з дня підписання договору покупець сплачує ціну продажу об'єкта.

Договір публікується в системі «ProZоrrо.Продажі» протягом 10 календарних днів з дня, наступного за днем його укладення.

Для переможця також встановлено обов'язок сплатити винагороду оператору електронного майданчика в розмірі та строки встановлені пунктами 113-117 Порядку продажу.

Приватизація об'єкта завершується виданням наказу органу приватизації про завершення приватизації.

Закон про приватизацію передбачає гарантії для особи, яка придбала об'єкт нерухомості без земельної ділянки на якій він розташований. Так, приватизація окремо стоячої будівлі, розташованої на земельній ділянці, яка перебуває в оренді або постійному користуванні третьої особи, є підставою для дострокового припинення договору оренди з такою третьою особою (припинення її права постійного користування) в частині земельної ділянки, необхідної для обслуговування і використання приватизованого об'єкта за призначенням. Власник такої земельної ділянки зобов'язаний укласти договір оренди з покупцем об'єкта приватизації, що є окремо стоячою будівлею, відповідно до Земельного кодексу України, у тримісячний строк з моменту реєстрації покупцем права власності на об'єкт приватизації. Якщо ж право користування такою земельною ділянкою не оформлено або вона не перебуває у користуванні жодної особи, власник земельної ділянки вживає заходів для передачі в оренду покупцю об'єкта приватизації земельної ділянки в частині, необхідній для обслуговування і використання приватизованого об'єкта за призначенням, у шестимісячний строк з моменту реєстрації покупцем права власності на об'єкт приватизації (абзаци п'ятий та шостий частини 6 статті 26).

Законом про приватизацію закріплено ще такі гарантії: відтермінування порушення справ про банкрутство (частина 5 статті 12), тимчасова заборону на звільнення працівників (частина 7 статті 26), можливість вирішення спорів у міжнародному комерційному арбітражному суді (частина 12 статті 26), спеціальні строки позовної давності (частина 2 статті 30).

Разом з тим повідомляємо, що відповідно до вимог статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» право власності на нерухоме майно виникає з моменту його реєстрації. Підставою для державної реєстрації права власності на нерухоме майно придбане в процесі приватизації за результатами аукціону є договір купівлі-продажу (у випадках передбачених статтею 657 Цивільного кодексу України - нотаріально посвідченого), наказ органу приватизації про завершення приватизації та технічний паспорт (у разі, коли в документах відсутні відомості про технічні характеристики об'єкта).

Крім того, 20 червня 2018 року відбулося підписання Меморандуму («дорожньої карти») між Міністерством юстиції України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, ДП «СЕТАМ» та урядово-громадською ініціативою «Разом проти корупції» про співпрацю у сфері реалізації арештованого майна та підключення ДП «СЕТАМ» в якості оператора до електронної торгової системи «ProZоrrо.Продажі».

Меморандум окреслює основні рамки відповідальності та співпраці між сторонами, які мають на меті створення конкурентних і сприятливих умов для організації та проведення електронних торгів з реалізації майна, арештованого під час здійснення примусового виконання судових рішень.

З усією необхідною інформацією щодо приватизації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Фонду держмайна України (http://www.spfu.gov.ua/ua/content/spf-privatization.html).

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 31.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
40.97
41.02
44.33
44.36

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо